Maailmantilanne on pakottanut useat yritykset siirtymään etätöihin. Tämän myötä myös töihin liittyvät vuorovaikutuskeinot ovat muuttuneet. Vaikka etätyö tuo mukanaan monia hyötyjä, jotkut saattavat kokea etäpalavereissa osallistujien välisen läsnäolon toimistoa heikommaksi. Voisivatko VR-palaverit olla ratkaisu todellisempaan etäläsnäoloon?
Videopalaverit saattavat toisinaan tuntua kaoottisilta. Kahdeksan osallistujaa puhuu toistensa päälle ja ihmisten väliltä puuttuvat selkeät fyysisen läsnäolon elementit, kuten aito katsekontakti sekä käsin kirjoitettavat ja havainnollistavat asiat. Konkreettisten asioiden, kuten tuotteiden esitteleminen tai näiden toimintojen havainnollistaminen saattaa tuntua hankalalta. Kuulostaako tutulta?
Ratkaisu tähän on jo monista scifi-leffoista tuttu. Puheenjohtaja juttelee huoneelliselle ihmisiä, mutta vain osa heistä on aidosti paikalla – monen paikalla on hologrammi. Vaikka hologrammeja ei aivan vielä olekaan odotettavissa, on tilanne muuten jo hyvin lähellä aitoa elämää.
Virtuaalitodellisuudella (VR, Virtual Reality) tarkoitetaan tietokonesimulaation avulla luotua keinotekoista, virtuaalista ympäristöä. Virtuaalitodellisuus muodostetaan VR-lasien avulla ja usein valmistajien tuotekokonaisuuksiin sisältyy myös käsiohjaimet, joiden avulla ympäristössä ohjataan liikkumista.
VR asettaa verkolle entistä enemmän vaatimuksia. Yhteyksien pitää olla kunnossa.
Markkinoilta löytyy kuluttajille tällä hetkellä useita VR-laseja valmistavia yrityksiä, mutta viime aikoina virtuaalitodellisuusteknologiaa on alettu tarjoamaan myös yrityksille. Esimerkiksi MeetinVR tarjoaa jo yrityksille palvelukokonaisuutta, johon kuulu VR-tuotteiden lisäksi oma virtuaalialusta, jossa yritykset voivat pitää palavereja. Alusta mahdollistaa muun muassa yhdessä taululle ideoimisen, kolmiulotteisten mallien työstämisen ja toisen osallistujan kanssa kättelyn.
”Uskon näin etätöiden korostumisen myötä, että VR-teknologian kehitys vauhdittuu. Teknologian avulla onnistuttaisiin todennäköisesti parantamaan läsnäolon tuntua ja siten sitouttamaan ihmisiä enemmän siihen, mitä ollaan tekemässä. Vaikka ihmisen fyysistä läsnäoloa on vaikea korvata millään sähköisellä työkalulla, on silti hienoa, että tässä tullaan koko ajan paremmaksi”, sanoo DNA:n laajakaista- ja TV-liiketoiminnan tuotekehitystiimin johtaja Ville Partanen.
5G tulee olemaan merkittävä apu
Digitalisaatio on viimeisten vuosikymmenten aikana jatkuvasti muovannut ihmisten työtehtäviä. Työnkuvien uusiutuessa digitalisaatio on saanut myös lisää uusia tilaisuuksia kehittyä. Muutos on siis vauhdittanut kehittämistä, ja näin myös koronaviruksesta johtuva etätöiden korostuminen saattaa tarjota digitalisaatiolle uusia kehittymismahdollisuuksia.
Suomessa Helsingin Sanomat on julkaissut virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä tänä keväänä kattavan artikkelin. The Wall Street Journalin artikkeliin pohjautuvassa jutussa eri teknologiayrityksissä työskentelevät asiantuntijat korostavat samanaikaisesti etätöiden hyötyjä ja kuinka virtuaalitodellisuuden avulla voitaisiin saada tästä enemmän irti. Artikkelissa asiantuntijat korostavat virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä verkkoteknologian ja erityisesti 5G:n merkitystä.
”VR asettaa verkolle entistä enemmän vaatimuksia. Yhteyksien pitää olla kunnossa ja Suomessa yhteydet ovat maailman mittakaavassa katsottuna huippuluokkaa. Laadukas videokuva edellyttää nopeita nettiyhteyksiä, eli perusasioiden pitää olla kunnossa. Verkkoteknologiassa 5G tulee olemaan merkittävä apu näihin vaatimuksiin vastattaessa”, Partanen toteaa.
DNA on rakentanut 5G-verkkoaan jo koko kuluneen vuoden 2020 ja työ jatkuu vielä pitkään. Kesäkuussa huippunopea DNA 5G toimii jo 20 paikkakunnalla.