Ikioma luuri on monen lapsen ykköstoive ja se tuo myös turvaa pienen koululaisen päivään. Puhelinta ja palveluita valitessa kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia.
1. Liittymä käyttötarkoituksen mukaan
Käyttääkö lapsi puhelinta enimmäkseen yhteydenpitoon vai myös pelaamiseen? Yhteydenpitoon riittää hitaampi yhteys, pelaamiseen ja videoiden katseluun yhteyden pitää olla nopeampi. DNA:n liittymissä netti on aina käyttömäärältään kotimaassa rajaton, mutta sen nopeuden voi itse valita. Liittymään voi valita myös rajattomasti viestejä ja puheluita tai maksaa niistä käytön mukaan. Tutustu DNA:n liitymävalikoimaan tarkemmin täällä tai tarkista henkilökohtainen liittymätarjous.
2. Käteen sopiva ja kestävä
Paras puhelin pienelle lapselle on kooltaan käteen sopiva. Kalleinta mallia ei lapselle kannata ostaa, sillä puhelin saattaa tippua ja kokea kovia. Kestävyys onkin tärkeää niin puhelimen kuoressa kuin akussa. Puhelimeen kannattaa hankkia kannelliset suojakuoret sekä näytönsuojalasi. Jos vahinko silti sattuu, DNA:n laiteturvalla saa korvaavan puhelimen jopa seuraavaksi päiväksi.
3. Yhteiset pelisäännöt
Puhelimen käytön opettelu kannattaa aloittaa perusasioista. Erityisesti soittamisen ja viestien lähettämisen harjoittelu ovat tärkeitä. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa heti. Myös puhelimen käytön pelisäännöistä on hyvä sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni.
4. Pidä yksityiset tiedot salassa
F-Securen kehittämän DNA Turvapaketin palveluiden avulla lasta voi suojata verkon haitallisilta sisällöiltä ja sovelluksilta. Ne eivät silti korvaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä ja vanhemman läsnäoloa. Lapsi tarvitsee vanhemman apua tutustuessaan nettiin, peleihin ja sosiaaliseen mediaan. Tästä syystä kannattaa yhdessä käydä läpi, mitä tietoja ja kuvia lapsi voi kertoa ja jakaa itsestään. Esimerkkien kautta on helpompi selventää, mikä on yksityisen ja julkisen tiedon ero. Yksityistä tietoa ovat muun muassa koko nimi, kotiosoite ja salasanat.
5. Huolehdi turvallisuudesta
DNA Turvapaketti sisältää palveluita, joiden avulla vanhemmat voivat tehdä netin käytöstä turvallisempaa. Turvapaketilla lapsen netin käytölle voi asettaa kätevästi aikarajat. Palvelulla voi myös laittaa hälytyksen päälle äänettömään laitteeseen ja paikantaa kadonneen laitteen sekä tyhjentää sen tiedot.
Lisätiedot: dna.fi/kouluun ja DNA Kauppa
PS. Tässä vielä muutama vinkki lapsen uutta puhelinta varten suosittelemistamme lisälaitteista.
Lapsen ensipuhelin kannattaa suojata asiaan kuuluvalla tavalla. Tutustu siis valikoimistamme löytyviin näytönsuojalaseihin, puhelimen runkoa suojaaviin suojakuoriin sekä Cellyn Splashbagiin, joka suojaa puhelinta vedeltä. Jos pelkäät lapsen pudottelevan puhelinta, on puhelimen takakuoreen kiinnitettävä PopSocket Swappable oiva apuväline. Sen avulla puhelimesta saa helposti otteen eikä puhelin pääse niin helposti lipsahtamaan kädestä. Suosittelemme myös hankkimaan lapsille tarkoitetut JBL Junior 300 BT -langattomat kuulokkeet, joilla lapsi ja vanhemmat saavat tarvittaessa omaa rauhaa lapsen katsellessa vaikkapa videoita puhelimellaan.