Lue nämä: 5 tärkeää asiaa, kun hankit lapselle puhelimen

Ikioma luuri on monen lapsen ykköstoive ja se tuo myös turvaa pienen koululaisen päivään. Puhelinta ja palveluita valitessa kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia.

1. Liittymä käyttötarkoituksen mukaan

Käyttääkö lapsi puhelinta enimmäkseen yhteydenpitoon vai myös pelaamiseen? Yhteydenpitoon riittää hitaampi yhteys, pelaamiseen ja videoiden katseluun yhteyden pitää olla nopeampi. DNA:n liittymissä netti on aina käyttömäärältään kotimaassa rajaton, mutta sen nopeuden voi itse valita. Liittymään voi valita myös rajattomasti viestejä ja puheluita tai maksaa niistä käytön mukaan. Tutustu DNA:n liitymävalikoimaan tarkemmin täällä.

2. Käteen sopiva ja kestävä

Paras puhelin pienelle lapselle on kooltaan käteen sopiva. Kalleinta mallia ei lapselle kannata ostaa, sillä puhelin saattaa tippua ja kokea kovia. Kestävyys onkin tärkeää niin puhelimen kuoressa kuin akussa. Puhelimeen kannattaa hankkia kannelliset suojakuoret sekä näytönsuojalasi. Jos vahinko silti sattuu, DNA:n laiteturvalla saa korvaavan puhelimen jopa seuraavaksi päiväksi.

3. Yhteiset pelisäännöt

Puhelimen käytön opettelu kannattaa aloittaa perusasioista. Erityisesti soittamisen ja viestien lähettämisen harjoittelu ovat tärkeitä. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa heti. Myös puhelimen käytön pelisäännöistä on hyvä sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni.

4. Pidä yksityiset tiedot salassa

F-Securen kehittämän DNA Turvapaketin palveluiden avulla lasta voi suojata verkon haitallisilta sisällöiltä ja sovelluksilta. Ne eivät silti korvaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä ja vanhemman läsnäoloa. Lapsi tarvitsee vanhemman apua tutustuessaan nettiin, peleihin ja sosiaaliseen mediaan. Tästä syystä kannattaa yhdessä käydä läpi, mitä tietoja ja kuvia lapsi voi kertoa ja jakaa itsestään. Esimerkkien kautta on helpompi selventää, mikä on yksityisen ja julkisen tiedon ero. Yksityistä tietoa ovat muun muassa koko nimi, kotiosoite ja salasanat.

5. Huolehdi turvallisuudesta

DNA Turvapaketti sisältää palveluita, joiden avulla vanhemmat voivat tehdä netin käytöstä turvallisempaa. Turvapaketilla lapsen netin käytölle voi asettaa kätevästi aikarajat. Palvelulla voi myös laittaa hälytyksen päälle äänettömään laitteeseen ja paikantaa kadonneen laitteen sekä tyhjentää sen tiedot.

Lisätiedot: dna.fi/kouluun ja DNA Kauppa

 

PS. Tässä vielä muutama vinkki lapsen uutta puhelinta varten suosittelemistamme lisälaitteista.

Lapsen ensipuhelin kannattaa suojata asiaan kuuluvalla tavalla. Tutustu siis valikoimistamme löytyviin näytönsuojalaseihin, puhelimen runkoa suojaaviin suojakuoriin sekä Cellyn Splashbagiin, joka suojaa puhelinta vedeltä. Jos pelkäät lapsen pudottelevan puhelinta, on puhelimen takakuoreen kiinnitettävä PopSocket Swappable oiva apuväline. Sen avulla puhelimesta saa helposti otteen eikä puhelin pääse niin helposti lipsahtamaan kädestä. Suosittelemme myös hankkimaan lapsille tarkoitetut JBL Junior 300 BT -langattomat kuulokkeet, joilla lapsi ja vanhemmat saavat tarvittaessa omaa rauhaa lapsen katsellessa vaikkapa videoita puhelimellaan.

Avainsanat:

koululaiset tietoturva Lapsiperheen arkea

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.