Kun koko elämä siirtyi verkkoon, moni kiinnostui nettiyhteydestään – Taloyhtiön laajakaista on vaivaton ja edullinen tapa hankkia nopea netti

Kuluneena keväänä me suomalaiset käytimme nettiä enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin. Siksi nettiyhteyksien laatu ja nopeus kiinnostavat enemmän kuin koskaan aiemmin. Joko taloyhtiönne on siirtynyt nopean netin aikaan?

Suomalaisissa kodeissa on herätty siihen, että verkkoa käyttää aiempaa useampi käyttäjä. Normaalin vapaa-ajan käytön lisäksi netissä tehdään nyt myös töitä ja harrastetaan – ja osallistutaan sosiaaliseen elämään.

Videopuhelut, pelaaminen, elokuvien katselu ja harrastuksiin osallistuminen livestriimin kautta vaativat nettiyhteydeltä paljon. Moni sujuvaan nettiin tottunut joutui ensimmäistä kertaa tutkimaan, miten nopea nettiyhteys kotona onkaan. Osa totesi, ettei olemassa oleva nettiyhteys riitä.

– Poikkeustilanne näkyi meillä lisääntyneinä yhteydenottoina. Kodin ja sitä kautta myös taloyhtiöiden nettiyhteydet kiinnostavat nyt paljon, kertoo DNA:n Tampereen taloyhtiömyynnin myyntipäällikkö Mikko Äijälä.

Taloyhtiössä asuva voi hankkia asuntokohtaisen nettiyhteyden itse, mutta yhä useampi taloyhtiö on päättänyt tietoliikenneyhteyksistä yhteisesti ja tehnyt taloyhtiösopimuksen. Helppouden lisäksi päätöstä puoltaa hinta.

– Taloyhtiösopimuksen ansiosta asukas voi nostaa nettiyhteytensä nopeutta yli puolet edullisemmin verrattuna yksityisasiakkaana tekemäänsä nettisopimukseen.

Lisää vauhtia

Viimeistään kevään poikkeusaika sai monet taloyhtiöt huomaamaan, että toimiva, nopea netti on välttämätön osa modernia asumista. Laajakaista on samanlainen itsestäänselvyys kuin sähkö.

– Etenkin uudet asukkaat olettavat, että käytössä on toimiva ja nopea ratkaisu, kuvailee isännöitsijä Paavo Salonen Lännen Isännöintipalvelut Oy:stä.

Taloyhtiön netti hyödyttää kaikkia asukkaita – ja poikkeusaikana yhä useampi on tarvinnut nettiä välttämättömien asioiden hoitoon ja tapaamisiin. Nopean internetin mahdollistamat yhteydet ja palvelut kiinnostavat taloyhtiöissä kaikenikäisiä.

– Olemme saaneet hienoa palautetta siitä, että nettiyhteydet helpottavat eri ikäisten asukkaiden elämää. Monet iäkkäämmät asukkaat tarvitsevat nettiä yhtä paljon kuin nuoremmatkin ja ovat kiinnostuneita siitä, DNA:n Pohjanmaan ja Tampereen alueen myyntipäällikkö Kaj Ohls kertoo.

Sopimuksen suurimmat edut osakkaille ovat hinta ja huolettomuus. Useimmiten DNA:n taloyhtiösopimukset tarjoavat vähintään 10 Mbit/s-perusnopeuden. Se riittää hyvin normaalikäyttöön.

– Laajakastayhteyden nopeus kannattaa mitoittaa omaan tarpeeseen sopivaksi. Sen hahmottaminen, paljonko nopeutta tarvitaan, voi kuitenkin olla vaikeaa. Videostriimit ja esimerkiksi teräväpiirtoelokuvien katsominen suoratoistopalvelusta vaativat kaistaa, mutta tarvittaessa nettiliittymään on helppo hankkia lisää nopeutta, Ohls kuvailee.

Lisänopeutta voi ostaa aina gigaan saakka, eikä Ohls ole vielä tavannut asiakasta, jolle se ei olisi riittänyt.

Selvitä vaihtoehdot

Se, saako palveluita taloyhtiöön riippuu sekä taloyhtiön koosta että maantieteellisestä sijainnista.

Noin kolmasosassa kerrostaloyhtiöistä sopimusta ei vielä ole. Syynä voi olla se, että ettei kaikkialle ole saatavilla, koska rakennuskustannukset kuidulle ovat liian suuret.

– On myös taloyhtiöitä, joissa osa asukkaista kokee, ettei palvelu hyödytä heitä ja osassa taas ei palvelusta vielä ehkä tiedetä tarpeeksi. Hankintaa arvioidessa kannattaa rohkeasti ajatella pidemmälle tulevaisuuteen. Tarjouksen pyytäminen ei sido vielä mihinkään, mutta voi antaa paljon arvokasta tietoa ja muuttaa ennakkokäsityksiä. Meiltä saa aina asiantuntijan vastailemaan kysymyksiin vaikka taloyhtiön yhtiökokoukseen, Äijälä huomauttaa.

Taloyhtiössä asuvan ei tarvitse odottaa, että taloyhtiön hallitus kiinnostuisi parantamaan nettiyhteyksiä. Kuka tahansa aiheesta kiinnostunut voi alkaa selvittää taloyhtiöverkon hankkimista. Lopulta yhtiökokous päättää sopimuksen solmimisesta.

Jos taloyhtiössä ei ole aiemmin ollut taloyhtiöpalveluita, sen asentamiseen menee aikaa muutama kuukausi sulana aikana. Useimmiten palvelut toimitetaan taloyhtiöön kuidun kautta.

Jo olemassa olevankin taloyhtiösopimuksen voi vaihtaa. Sopimus kannattaa säännöllisesti kilpailuttaa.

DNA:n Pohjanmaan ja Tampereen alueen myyntipäällikkö Kaj Ohls ja DNA:n Tampereen taloyhtiömyynnin myyntipäällikkö Mikko Äijälä.

Hybridikokoukset tulevat

Kevät on taloyhtiökokousten aikaa, ja koronakriisin vuoksi asetetut kokoontumisrajoitukset vaikeuttivat myös taloyhtiöiden yhtiökokousten pitämistä.

– Saimme paljon kyselyjä siitä, miten yhtiökokousten pitäminen etänä onnistuu. Monissa taloyhtiöissä arasteltiin etäjärjestelyjä, koska niiden ajateltiin vaativan erityisiä teknisiä laitteita tai osaamista, Kaj Ohls kertoo.

Kannettava tietokone tai kännykkä ovat kuitenkin riittäneet hyvin etäkokoukseen osallistumiseen. DNA on ollut auttamassa taloyhtiöitä digiloikassa ja tarjonnut muun muassa koulutuksia yhteistyökumppaniensa kanssa etäyhtiökokousten järjestämiseksi. Niissä on käyty läpi paitsi erilaisia teknisiä ratkaisuja myös lakipykäliä liittyen äänestyksiin ja läsnäoloon. Koulutukset ovat olleet suosittuja.

REIM Isännöinti oli jo ennen poikkeusaikaa valmistautunut tarjoamaan etäosallistumismahdollisuutta yhtiökokouksiin. Kuluneena keväänä parilla kymmenellä paikkakunnalla toimivan isännöintitoimiston taloyhtiöistä 80 prosentissa yhtiökokoukset pidettiin etänä. Lopputuloksena oli, että kokoukset paitsi pidettiin ajallaan ja onnistuneesti, myös niiden kävijämäärä kasvoi.

– Olimme jo ennen poikkeusaikaa alkaneet valmistella mahdollisuutta osallistua kokouksiin etänä. Tavoitteena oli hybridimalli, jossa osa osallistujista voi halutessaan olla paikalla, osa etänä, toteaa toimitusjohtaja Jukka Mäkinen.

Hän arvioi, että malli tulee jatkossa yleistymään.

– Usein kevät on kaikilla kiireistä aikaa, mutta etänä kokoukseen pääsee mukaan vaikka lapsen harrastuksen aikana.

Myös DNA:n edustajat osallistuivat kevään yhtiökokouksiin etänä.

– On hyvä, että osakkaat tutustuvat yhteyshenkilöön ja pääsevät kysymään tältä suoraan verkon hankkimiseen liittyvistä asioista. Tämä onnistui etänäkin todella hyvin ja jatkossa käytäntö varmasti yleistyy, Ohls rohkaisee.

Tuttu tukihenkilö auttaa

REIM Isännöinnin taloyhtiöistä suurimmassa osassa on jo taloyhtiölaajakaista.

– DNA:lla on panostettu palveluun. Hinnan lisäksi helppous ja tuki ovat tärkeitä asioita asukkaille, Jukka Mäkinen kiittelee.

Nettiyhteyden lisäksi taloyhtiö saa DNA:n monipuoliset kaapeli-tv -palvelut ja saatavilla on myös maksu-TV-kanavien laaja tarjonta. Myös taloyhtiöille on tarjolla erilaisia lisäpalveluita, kuten sähköinen ilmoitustaulu, tietoturvaratkaisuja ja yhteyksiä, joilla hallinnoida verkon yli toimivaa talotekniikkaa.

DNA:n paikalliset yhteyshenkilöt ovat aina tavoitettavissa. Tuttuun henkilöön on helpompi olla yhteydessä, ja hän pystyy selvittämään mahdolliset ongelmat sujuvasti. Kun uusi palvelu otetaan käyttöön, voidaan tarvittaessa sopia myös asennusavusta.

– Se on saanut erittäin paljon positiivista palautetta, Kaj Ohls kertoo.

Huolettomuus miellyttää myös isännöitsijää.

– Tekniikan kanssa ei tarvitse takuta ja säätää, vaan tuki ja palvelu toimivat. Se säästää hermoja ja työtunteja kaikilta, Paavo Salonen Lännen Isännöintipalvelut Oy:stä sanoo.


Kiinnostaako DNA Netti taloyhtiöille? Ota yhteyttä tästä tai lue lisää täältä.

 

Avainsanat:

Teknologiaa ja yhteyksiä

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit