Kuka huolehtii markkina-arvostasi?

Työelämässä muutos on uusi turvallisuus. Perusduunari on tämän jo hoksannut, mutta miksi johtoporras on edelleen kiinni vanhassa?


Uudistu tai katoa, väitetään Ilmarisen Future Score -tutkimuksessa. Tämä on aika rankasti sanottu, mutta pitänee paikkansa. Jos ei ole valmis oppimaan uutta läpi työuran, työllistyminen voi olla tulevaisuudessa epävarmaa. Uudistumista vaaditaan sekä työnantajilta että työntekijöiltä.


Samainen Ilmarisen tutkimus osoittaa, että työntekijät kokevat olevansa hyvin valmistautuneita työelämän muutokseen. Esimerkiksi 95 prosenttia vastanneista kertoo pyrkivänsä haastamaan itsensä töissä opettelemalla uusia taitoja. Sen sijaan työnantajista 33 prosenttia ei kannusta väkeään oppimaan lainkaan ja jopa 75 prosenttia kokee, että yrityksen toiminta tulee jatkumaan samanlaisena, eikä tarvetta henkilöstön kouluttamiselle ole. Näyttää siltä, että perusduunari on tässä asiassa fiksumpi kuin johtoporras.


Omasta markkina-arvostaan kiinnostuneen kannattaa äänestää jaloillaan. Miksi tehdä töitä sellaisessa firmassa, jossa ei voi varustaa itseään tiedolla ja taidolla, jota tulevaisuuden työelämässä tarvitaan? Peräänkuulutan tässä asiassa työnantajien vastuullisuutta: osaamisen kehittäminen on työntekijöistä huolehtimista samalla tavalla kuin työterveyspalvelut ja kaiken maailman työhyvinvointiviikot. 


Tulevaisuuden työelämässä muutos on uusi turvallisuus. Oppiminen ja kehittyminen kasvattavat juuri sitä markkina-arvoa, jonka ansiosta rakenne- ja organisaatiomuutoksista, vanhojen työtehtävien katoamisesta ja uusien ammattien syntymisestä on mahdollista selviytyä.


Manpowerin kansainvälisen tutkimuksen mukaan vakaa työpaikka on edelleen yksi tärkeimmistä asioista työelämässä, myös paljon puhutulle Y-sukupolvelle. Vakauden ja turvallisuuden merkitys vain on muuttumassa. Milleniaaleille vakaus tarkoittaa mahdollisuutta kehittää osaamistaan vastaamaan markkinoiden kysyntään. On parempi uudistua kuin kadota jonkin pölyttyneen laitoksen mukana.


Olen onnekas, sillä oma työni tarjoaa näköalapaikan työelämän kehittymiseen. Työskentelen yrityksessä, joka mahdollistaa digitalisaation ja tulevaisuuden työn. Työtehtävieni kirjo on laaja ja kaikesta pitäisi tajuta ainakin vähäsen. Kun tuntuu, että on kuin kala kuivalla maalla ja virheitäkin sattuu, niin aina voi ajatella, että tulipahan taas rakennettua sitä omaa markkina-arvoa!

Avainsanat:

uusi työ Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2023 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen virustorjuntaohjelma  

Miksi maksaa virustorjuntaohjelmasta, kun niitä on maksuttomiakin?
9/2023 Ilkka Tuominen

Asiantuntija varoittaa: Huijaaminen on teollistunut

8/2023 Artikkelien toimitus

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä.
8/2023 Artikkelien toimitus

Mikä somessa koukuttaa? Lumovoima perustuu ihmisen sosiaalisiin tarpeisiin, joita palvelut tyydyttävät

Oletko pysähtynyt pohtimaan omaa somekäyttöäsi?