Blogit

Jääkö koti tyhjäksi talviloman ajaksi? – näin säästät luontoa ja rahaa

Kun talven lomakausi on aluillaan moni viettää vapaita poissa kotoa. Lomalle lähtiessä on hyvä jättää koti sellaiseen kuntoon, että voi lomailla rauhallisin mielin. Lomakuntoon jätetty koti voi olla myös ekoteko: lämmityksen tiputtaminen loman ajaksi pienentää energiankulutusta ja ilmastopäästöjä.

Kutsuivat talvilomalla sitten pohjoisen hanget tai etelän rannat, kannattaa lähtiessä varmistaa, että asunto jää talotekniikan osalta turvalliseen kuntoon. Asutun näköinen koti ei houkuttele murtovarkaita puoleensa. 

Talvilomat osuvat myös usein kylmiin pakkaspäiviin, jolloin lämmitysenergian kulutus on suurta. Sen takia lämpötilan pudotuksella on tavallistakin isompi merkitys energiankulutuksen ja päästöjen kannalta.

”Jos talvella viikon loman ajaksi pudottaa asunnon lämpötilan noin 17 asteeseen, yhden talvikuukauden sisätilojen vaatiman lämmitysenergian kulutus vähenee yli 4 %. Jos yhden tyypillisen helsinkiläisen kerrostalon kaikki asukkaat tekisivät tämän pudotuksen, vähennettäisiin tällä ilmastopäästöjä lähes sadan männyn vuosittain sitoman hiilidioksidin verran”, kertoo Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.

Lomalle ei siis kannata lompsia ennen kuin on varmistanut muutamat asiat. Seuraavasta vinkkilistasta kiittää paitsi lomailijan mielenrauha, myös lompakko ja ympäristö.

 Lomallelähtijän muistilista

1. Varmista, että pesukoneiden hanat on suljettu

Tiskikoneen ja pyykinpesukoneen vesihanat tulee sulkea aina käytön jälkeen. Tärkeää se on muistaa tehdä etenkin silloin, kun on suunnitelmissa olla pitkään poissa kotoa. Omakotitalossa vedentulon voi reissun ajaksi katkaista kokonaan pääsulusta.

2. Sammuta sähkölaitteet ja irrota töpselit pistorasioista

Sammuta kaikki sellaiset sähkölaitteet, jotka voi sammuttaa. Useimpien sähkölaitteiden, kuten television, mikroaaltouunin tai laturien pistokkeet kannattaa ottaa kokonaan pois seinästä, sillä myös virransäästötila kuluttaa sähköä.

3. Laske kodin lämpötilaa

Tyhjää asuntoa ei ole järkeä lämmittää – harakat pärjäävät vähemmälläkin. Lomamatkan ajaksi asunnon peruslämpöä voi huoletta pudottaa 4–5 astetta, noin 17 asteeseen. Tällöin säästyy paitsi energiaa myös hiilidioksidipäästöjä.

Lämpötiloja voi toki säätää itse termostaateista, mutta on olemassa myös käteviä palveluita, jotka tekevät lämpötilojen optimoinnin automaattisesti käyttäjän määrittämien asetusten sekä ulkolämpötilojen tai sääennusteen mukaan. Esimerkiksi Wattinen-älylämmityspalvelulla voidaan ohjelmoida kodin lämpötila laskemaan loman ajaksi ja nousemaan takaisin niin, että lomalta pääsee palaamaan lämpimään asuntoon. Jos huoneistossa on koneellinen ilmanvaihto, se kannattaa jättää päälle, mutta säätää pienemmälle.

4. Tyhjennä jääkaappi

Varmista, ettei jääkaappiin jää loman ajaksi pilaantuvia ruokia. Jos jääkaapin onnistuu tyhjentämään kokonaan, kannattaa napata virrat pois, pyyhkäistä pinnat kostealla ja jättää ovi raolleen. Huomioi kuitenkin, että yhdistelmäkaapeissa pakastin saattaa olla saman virtakytkimen päässä.

5. Jätä koti asutun näköiseksi

Ikkunaverhot ja kaihtimet kannattaa jättää auki. Mahdollista pihaa ei kannata siivota liian siistiksi, vaan lasten leluja voi jättää lojumaan etupihalle. Vaikka verkkolaskutukset ja Omaposti-palvelu vähentävät jaettavan postin määrää, on silti hyvä tilata Postilta jakelun keskeytys tai sopia naapurin kanssa postilaatikon tyhjentämisestä, sillä pursuava postilaatikko kertoo tyhjästä kodista. Jos kerrostalohuoneistossa on väliovi, kannattaa jättää se auki, jotta postiluukusta jaettava posti pääsee tipahtamaan lattialle.

6. Siivoa etukäteen

Lomalta on mukavampi palata siistiin kotiin, kun ei ensimmäisenä tarvitse tarttua imurin varteen.

Lue lisää DNA:n Wattisesta.

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa