Kun talven lomakausi on aluillaan moni viettää vapaita poissa kotoa. Lomalle lähtiessä on hyvä jättää koti sellaiseen kuntoon, että voi lomailla rauhallisin mielin. Lomakuntoon jätetty koti voi olla myös ekoteko: lämmityksen tiputtaminen loman ajaksi pienentää energiankulutusta ja ilmastopäästöjä.
Kutsuivat talvilomalla sitten pohjoisen hanget tai etelän rannat, kannattaa lähtiessä varmistaa, että asunto jää talotekniikan osalta turvalliseen kuntoon. Asutun näköinen koti ei houkuttele murtovarkaita puoleensa.
Talvilomat osuvat myös usein kylmiin pakkaspäiviin, jolloin lämmitysenergian kulutus on suurta. Sen takia lämpötilan pudotuksella on tavallistakin isompi merkitys energiankulutuksen ja päästöjen kannalta.
”Jos talvella viikon loman ajaksi pudottaa asunnon lämpötilan noin 17 asteeseen, yhden talvikuukauden sisätilojen vaatiman lämmitysenergian kulutus vähenee yli 4 %. Jos yhden tyypillisen helsinkiläisen kerrostalon kaikki asukkaat tekisivät tämän pudotuksen, vähennettäisiin tällä ilmastopäästöjä lähes sadan männyn vuosittain sitoman hiilidioksidin verran”, kertoo Wattisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.
Lomalle ei siis kannata lompsia ennen kuin on varmistanut muutamat asiat. Seuraavasta vinkkilistasta kiittää paitsi lomailijan mielenrauha, myös lompakko ja ympäristö.
Lomallelähtijän muistilista
1. Varmista, että pesukoneiden hanat on suljettu
Tiskikoneen ja pyykinpesukoneen vesihanat tulee sulkea aina käytön jälkeen. Tärkeää se on muistaa tehdä etenkin silloin, kun on suunnitelmissa olla pitkään poissa kotoa. Omakotitalossa vedentulon voi reissun ajaksi katkaista kokonaan pääsulusta.
2. Sammuta sähkölaitteet ja irrota töpselit pistorasioista
Sammuta kaikki sellaiset sähkölaitteet, jotka voi sammuttaa. Useimpien sähkölaitteiden, kuten television, mikroaaltouunin tai laturien pistokkeet kannattaa ottaa kokonaan pois seinästä, sillä myös virransäästötila kuluttaa sähköä.
3. Laske kodin lämpötilaa
Tyhjää asuntoa ei ole järkeä lämmittää – harakat pärjäävät vähemmälläkin. Lomamatkan ajaksi asunnon peruslämpöä voi huoletta pudottaa 4–5 astetta, noin 17 asteeseen. Tällöin säästyy paitsi energiaa myös hiilidioksidipäästöjä.
Lämpötiloja voi toki säätää itse termostaateista, mutta on olemassa myös käteviä palveluita, jotka tekevät lämpötilojen optimoinnin automaattisesti käyttäjän määrittämien asetusten sekä ulkolämpötilojen tai sääennusteen mukaan. Esimerkiksi Wattinen-älylämmityspalvelulla voidaan ohjelmoida kodin lämpötila laskemaan loman ajaksi ja nousemaan takaisin niin, että lomalta pääsee palaamaan lämpimään asuntoon. Jos huoneistossa on koneellinen ilmanvaihto, se kannattaa jättää päälle, mutta säätää pienemmälle.
4. Tyhjennä jääkaappi
Varmista, ettei jääkaappiin jää loman ajaksi pilaantuvia ruokia. Jos jääkaapin onnistuu tyhjentämään kokonaan, kannattaa napata virrat pois, pyyhkäistä pinnat kostealla ja jättää ovi raolleen. Huomioi kuitenkin, että yhdistelmäkaapeissa pakastin saattaa olla saman virtakytkimen päässä.
5. Jätä koti asutun näköiseksi
Ikkunaverhot ja kaihtimet kannattaa jättää auki. Mahdollista pihaa ei kannata siivota liian siistiksi, vaan lasten leluja voi jättää lojumaan etupihalle. Vaikka verkkolaskutukset ja Omaposti-palvelu vähentävät jaettavan postin määrää, on silti hyvä tilata Postilta jakelun keskeytys tai sopia naapurin kanssa postilaatikon tyhjentämisestä, sillä pursuava postilaatikko kertoo tyhjästä kodista. Jos kerrostalohuoneistossa on väliovi, kannattaa jättää se auki, jotta postiluukusta jaettava posti pääsee tipahtamaan lattialle.
6. Siivoa etukäteen
Lomalta on mukavampi palata siistiin kotiin, kun ei ensimmäisenä tarvitse tarttua imurin varteen.
Lue lisää DNA:n Wattisesta.