Internet of Things syöttää älyä urheiluun

Netti valtaa koko ajan uusi pelikenttiä. Internet of Things eli esineiden internet tarkoittaa fyysisten esineiden linkittämistä internetiin esimerkiksi mittaus- tai ohjauskäyttöä varten. IoT on laajentunut viime aikoina myös sporttiin, ja älyteknologia tuokin paljon uutta urheilun harrastamiseen ja varsinkin sen seuraamiseen.

Lätkässä tekniikkaan

Esimerkiksi jääkiekon World Cupissa hyödynnetään jo IoT-teknologiaa. Turnauksessa kokeillaan pelaajien paitoihin sekä kiekkoon asennettuja siruja, jotka mittaavat mm. pelaajien etäisyyksiä, kiekon nopeutta ja pelaajan jääaikaa. Informaatio voidaan sitten muuttaa esimerkiksi entistä monipuolisemmiksi graafeiksi otteluiden studio-osuuden analyyseja varten. Täysin uusi ilmiö älykäs lätkä ei toki ole, vaan myös kotoisessa kiekkoliigassamme on tehty vastaavia kokeiluja. Suomalaiset yritykset Quuppa ja SportIQ tekivät viime kaudella onnistuneita testauksia kiekkoon ja pelaajiin asennetuilla sensoreilla, ja älykiekon avulla saatiin muun muassa analysoitua tarkemmin ylivoimakuvioita sekä lämärien kovuutta.

Internet of Thingsin hyödyntäminen urheilussa ei luonnollisesti rajoitu jääkiekkoon. Analysoitavan sirun voi upottaa mihin tahansa pelivälineeseen tai sillä pelaavaan urheilijaan. Sensoreista saadun datan hyödyntäminen ei sekään rajoitu vain television studio-osuuksiin, vaan periaatteessa myös nettisivuille pystytään samaisella teknologialla lähettämään samat informaatiot. Ajattele, että saisit esimerkiksi Mestarien liigaa seuratessasi lähes reaaliajassa Zlatan Ibrahimovicin viimeisimmän vedon kovuuden tai Barcelonan onnistuneiden syöttöjen määrän. Lisäksi älyteknologia syöttää lähes kaikki peliin liittyvät tilastot suoraan tilastofriikkien lapaan.

Ei pelkästään ammattilaisille

Teknologia taittuu myös tavallisiin pihapelehin ja esimerkiksi pelivälinevalmistaja Wilsonilta on juuri ilmestynyt yhteistyössä SportIQ:n kanssa kehitetty sirullinen koripallo. Palloon liittyvällä sovelluksella pystyy seuraamaan kehittymistään esimerkiksi vapaaheittojen heittämisessä. Wilsonilta on myös ilmestymässä samaan teknologiaan perustuva amerikkalainen jalkapallo, jonka avulla pystyy vaikka analysoimaan pihapelien hyökkäyskuvioita.

Urheilun ja IoT:n yhdistelmän käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Varmaa on ainoastaan se, että urheilun katsominen ei koskaan ole ollut mielenkiintoisempaa!

Avainsanat:

urheilu teknologia

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!