Blogit

Ilman naamiota – jokaisen tulisi saada olla oma itsensä myös työpaikalla

DNA on jo neljättä vuotta Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani yhdessä Elisan ja Telia Finlandin kanssa.

Tänäkään päivänä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät voi elää elämäänsä täysin vapaasti kohtaamatta epäasiallista kohtelua. On edelleen tilanteita, joissa osa meistä joutuu peittelemään omaa identiteettiään, tekemisiään ja läheisiään asiattoman reaktion pelossa. Tämä on surullista, koska jokaisen tulisi saada olla oma itsensä – myös työpaikalla. Jokainen voi itse miettiä, miltä tuntuisi laittaa naamio päähän aina töihin lähtiessään ja esittää puolet päivästään jotain muuta. Tämä kuluttaa niin ihmistä kuin hänen kykyänsä ja haluansa osallistua työelämään täysillä.

Seksi ei kuulu töihin, mutta identiteetit ja persoonat kuuluvat. Sukupuolella ja seksuaalisella suuntautumisella on vaikutusta myös ihmisen identiteettiin – kyse on siis myös siitä, kuka sinä olet. Sitä ei voi riisua pois töissä. Siksi nämä ovat asioita, joista meidän täytyy puhua. Kyse on ihmisoikeuksien puolustamisesta ja sen edistämisestä, mikä on oikein.

Pride on halunnut tämän vuoden kohtaamisia-teemallaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kautta. Jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi juuri sellaisena kuin on, täysin omana itsenään – tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Myös töissä on päivittäin erilaisia kohtaamisia, joissa jokaisen tulisi pystyä olemaan oma itsensä.

Monimuotoisuuden ja tasa-arvon edistäminen on valitettavasti hidas prosessi, johon ei riitä pelkkä lippujen heiluttelu Pride-viikon aikana. Suurten yhteiskunnallisten haasteiden edistäminen vaatii onnistuakseen sinnikkyyttä ja pitkäjänteistä toimintaa vuoden jokaisena päivänä, läpi vuosikymmenten. Vietämme puolet päivistämme työpaikoilla, jonka vuoksi myös työkulttuurillisten muutosten toteuttaminen on äärimmäisen tärkeää.

Yritysmaailmassa monimuotoisuuden mahdollistaminen lähtee liikkeelle tasa-arvo- ja monimuotoisuussuunnitelmista ja -ohjelmista, jotta arkisia kohtaamisiamme ohjaavat säännöt ja meillä on tavoitteet, joihin voimme tähdätä. Arkisessa tekemisessä sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolustaminen työpaikalla voi tarkoittaa esimerkiksi päivittäistä puuttumista häirintään, kannustamista oikeuksien edistämiseen, esihenkilöiden koulutusta ja johdon esimerkin esiintuomista. DNA:lla kaikki tämä kulminoituu Omanlaisuuteemme – meillä jokainen saa olla omanlaisensa, esimerkiksi sukupuolesta, iästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Meille omanlaisuus on lupaus vuoden jokaisena päivänä. Omanlaisuus on niin vahva osa perusarvojamme, että tämä on osa hiljattain lanseeraamamme työnantajalupauksen nimeä – Inhimillinen ja omanlainen DNA.

Jokaisella meistä on ennakkoluuloja, jotka usein johtuvat tietämättömyydestä – jostain meille vieraasta. Näissä tilanteissa kehottaisin jokaista tutkimaan, millaisissa kohtaamisissa tunnistat itsessäsi negatiivisia tunteita. Jos käsikkäin kävelevä naispari häiritsee sinua, voit kysyä itseltäsi, miksi? Monesti omien ajatusmallien kyseenalaistaminen saa huomaamaan, että kyse on omista aivan turhista vääristyneistä ajatusmalleista.

Ihanaa Pride-viikkoa kaikille!

Tuuli Nummelin,

DNA:n vastuullisuuspäällikkö


Lue lisää DNA:n omanlaisuudesta täältä.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki