Blogit

Heippa, heippalaput!

Taloyhtiöiden ilmoitustauluille on kiinnitetty asumisen ilot ja surut. Nämä ”heippalaput” kertovat, kuinka yhdessä huoneistossa koira ulvoo yksinäisyyttään, toinen perhe varoittaa metelistä syntymäpäiväjuhlien vuoksi, huoltoyhtiö ilmoittaa katkoksesta vedenjakelussa ja taloyhtiön puheenjohtaja muistuttaa syystalkoista. Elämään ja asumiseen kuuluu paljon asioita, osa on tärkeää ja osa jopa kiireellistä. Silti huomiomme saa luultavasti se ei niin tärkeä ja kiireellinen lappu, jossa naapurilta on mennyt hermo.

Viestintä on aina vaikea laji, mutta taloyhtiöiden viestintä on aivan erityisen haasteellista. Viestinnässä on mukana usein myös ulkopuolisia, kuten huoltoyhtiö, isännöitsijä tai parvekeremontista huolehtiva yritys. Sekavat ja vanhanaikaiset viestintätavat eivät ainakaan paranna taloyhtiöiden asukkaiden yhteistyöhaluja ja -kykyjä tai luo myönteistä yhteisöllisyyttä. On aika parantaa asukasviestintää.

Tavataan samassa paikassa!

DNA:n tarjoama Kodinportti-palvelu tuo taloyhtiöviestinnän nykyaikaan. Se korvaa perinteiset ilmoitustaulut, asukaslistat ja varausvihkot. Ilmoitustaulu muuttuu sähköiseksi porrasnäytöksi, ja lisäksi palvelua voi käyttää omalla tietokoneella, tabletilla ja matkapuhelimella.

Hallitus, isännöitsijä tai esimerkiksi huoltoyhtiö pystyvät sen avulla viestimään nopeasti asukkaille. Tärkeät tiedotteet eivät mene ohi, sillä niistä voi saada myös matkapuhelimeen ilmoituksen: ”vedenjakelussa katkos huomenna klo 8-10 saunatilan remontin vuoksi”.

Erityisen haastavia viestintätilanteita ovat taloyhtiön isot remontit, kuten putkiremontit, jolloin tietoa tulvii asukkaille. Tiedon puute lisää putkiremonttistressiä. Milloin minun pitää valita kaakelit? Milloin oma rappu on remppavuorossa? Milloin pääsen muuttamaan kotiini takaisin?

Sen sijaan, että asukas joutuu etsimään tietoja eri paikoista, hän löytää kaikki asumiseensa liittyvät asiat yhdestä paikasta. Sitten hän vain päättää, mitä laitetta itse haluaa käyttää tietojen ja viestien lukemiseen. Kätevästi kännykkää työmatkalla, tietokonetta työpöydällä vai tablet-laitetta lepotuolissa? Ja kaikkia asukkaita ja talossa liikkuvia koskevat asiat voidaan julkaista rappukäytävän digitaalisessa ilmoitustaulussa.

Kenen saunavuoro?

Tunteita kuumentavat usein pienet mutta asukkaille tärkeät asiat, kuten saunavuorot, pyykkitupavuorot, kevättalkoiden ajankohta ja se, millaisia kukkia ensi kesänä istutetaan. Kun tärkeät tiedotteet tavoittavat asukkaat, päätöksiinkin osataan vaikuttaa ajallaan. Epäselvät ja muunneltavissa olevat paperiset varauslistat jäävät historiaan.

Kun asumiseen liittyvä viestintä kootaan samaan paikkaan, asukas tietää aina, mistä tiedot löytää ja milloin asiat tapahtuvat. Viestinnästä tulee läpinäkyvää ja tasa-arvoista. Silloin myös taloyhtiön henki paranee.

Asukkaiden palvelualusta

Kodinportti mahdollistaa myös monien lisäpalveluiden tarjoamisen asukkaille. Rappukäytävän ilmoitustaululle voi paikkatietojen avulla esimerkiksi saada tiedot julkisen liikenteen aikatauluista. Näin alaovella voi ottaa spurtin kohti bussipysäkkiä. 

Kodinportti toimii myös yhteisien tapahtumien ilmoituskanavana, ja asukkaat voivat sen avulla ilmoittaa osallistumisensa tapahtuman järjestäjälle. Kodinportti mahdollistaa myös pikakyselyiden tekemisen asukkaille.

Kodinportti-palvelu vie taloyhtiön moderniin aikaan ja nostaa kiinteistön arvoa. Sen ansiosta taloyhtiöstä voi myös tulla oikeasti yhteisö, jossa naapureista on iloa ja hyötyä. Heippa siis heippalapuille!

 

***

Kodinportti lyhyesti

Kodinportti koostuu taloyhtiön aulaan asennettavasta, kosketuksella toimivasta porrastaulusta sekä etäliittymästä, jonka avulla taloyhtiön tärkeisiin tietoihin pääsee käsiksi tietokoneella, puhelimella tai tablet-laitteilla.

Kun taloyhtiöllä on käytössään Kodinportti-palvelu, asukkaat voivat myös ladata älypuhelimiinsa maksuttoman Kodinportti Mobile -sovelluksen oman laitteensa sovelluskaupasta.

Asukaslistat, ilmoitustaulu ja tiedotteet sekä esimerkiksi yhteisten tilojen varaustiedot ovat ajantasaisia ja nopeasti luettavissa. Porrastaulu tarjoaa asukkaalle lisäksi esimerkiksi sää-, kalenteri- ja paikallisliikenneyhteyksien tietoja.

Asuntokansion avulla voidaan jakaa erilaiset ohjeistukset ja tiedot asukkaille. Tapahtumakalenterilla voidaan kertoa tulevista asioista, kuten remontin aikataulusta, tai perustaa yhteisiä tapahtumia, joihin asukkaat voivat ilmoittautua mukaan. Kyselytoiminnolla voidaan tehdä pikakyselyitä ja äänestyksiä yhteisistä asioista.

Kodinportissa on rajapinta iLOQ-järjestelmään, joten valinnaisena toiminnallisuutena on tarjolla myös iLOQ-yhteensopivuus. Kodinportti-taululle voidaan kirjautua iLOQ-avaimella ja yhteisiin tiloihin voidaan rajata pääsy tietylle ajankohdalle iLOQ-tuotteita hyödyntäen.

Kodinportti korvaa kerrostaloaulassa paperintäyteiset perinteiset ilmoitustaulut ja irralliset vihkoset, sillä myös varaukset yhteisiin tiloihin, kuten pyykkitupaan, onnistuvat kätevästi porrastaululta henkilökohtaisen pin-koodin avulla.

Kodinportin kosketuskäyttöliittymässä on helpot toiminnot ja selkeä ulkoasu. Käyttö siis onnistuu varsin hyvin myös senioriasukkailta!

Kodinportti-taulujen tietojen ylläpitoon osallistuvat usein esimerkiksi kiinteistönhuolto, isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen jäsenet sekä muut tiedottamisesta vastaavat henkilöt. Tiedot voi päivittää Kodinportaali-etäliittymän avulla, joten tietojen muuttaminen ei vaadi erillistä käyntiä taululla. Tämä säästää merkittävästi aikaa ja vaivaa.

***

Lisätietoja Kodinportista: dna.fi/kodinportti

Avainsanat:

digitalisaatio uutuudet laitteet teknologia Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin