Blogit

Hallitsetko sinä elämääsi vai hallitseeko elämäsi sinua?

Ensin hurahti päivä toisensa jälkeen ja sitten menikin koko viikko. Kuulostaako tutulta ajatukselta sunnuntaina maanantain kolkuttaessa oven takana? Mihin sitä taas kaiken ajan käytti? Havahduin tähän ajatukseen, kun totesin usein löytäväni itseni tekemästä - en yhtään mitään. 

Kuin huomaamatta aikani kului muun muassa eri sosiaalisen median kanavia selatessa. En toki ole ainoa, sillä esimerkiksi DNA:n digibarometri-tutkimuksen mukaan noin neljäsosan (24 %) suomalaisista on vaikea irrottautua puhelimesta. 

Mitä tein? Päätin, että nyt tulee muutos ja otan aikani takaisin itselleni. Lähdin siis selvittämään, kuinka aikaa hallitaan. 

Tutkimusmatkani ei ollut tieteellisintä, mutta tulin siihen tulokseen, että ajanhallinnassa on muutama toistuva teema riippumatta, kuka asiasta kirjoittaa.

Ensimmäinen asia, joka pitää miettiä on tavoitteet. On hyvä tietää, mitkä ovat konkreettiset tavoitteet ja mitkä niistä on mahdollista saavuttaa. Eli siis pitää miettiä mitä haluaa tekemisellään saavuttaa, mihin tällä pyrkii.
 
Kaksi seuraavaa kohtaa ovat hyvin toistensa kaltaisia: Mieti, mitä haluat tehdä oikeasti ja sen jälkeen kohta kolme opettele sanomaan ei ja karsimaan tekemisiäsi. Kun tiedät tavoitteista, mitkä niistä on mahdollista saavuttaa, mieti mitä näistä asioista haluat oikeasti tehdä. On myös tärkeää osata sanoa ”ei” ja karsia rohkeasti listalta asioita, joita et halua tehdä ja joita ei ole pakko tehdä. Kaikkea ikävää ei valitettavasti silti voi karsia, koska aikuisten maailmassa myös tylsiäkin asioita on pakko välillä tehdä.

Pitää siis hyväksyä, että kaikkea kivaa ja mielekästä ei siis voi tehdä heti, Nyytin artikkelissa ”Ajanhallinta on taito” onkin hienosti todettu, että "Ajanhallinta vaatii mielihyvän ja tyydytyksen lykkäämistä". Toisaalta eikö se odotus vain paranna hetkeä, kun vihdoin voi kaivautua hetkeksi sohvalle tietäessään saaneensa to do-listaa lyhennettyä?
 
Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo. Jepjep, itselle se aloittaminen on ollut se vaikein kohta. Tähän ongelmaan löytyykin ratkaisu kohdasta neljä eli listat, tekniikat ja sovellukset. Maailmalla viime aikoina hitiksikin noussut Pomodoro on ensimmäisten joukossa kokeilulistallani. 25 minuutin häiritsemättömät työrupeamat, jonka jälkeen pakollinen tauko, kuulostaa mielenkiintoiselta konseptilta. Tätä varten on monia sovelluksia ihan tavallisesta ajanottimesta monipuolisempiin kuten, 25 minutes, Toggl ja hieman erilainen keskittymiseen kannustava Forest. Muita sovelluksia ovat esimerkiksi tehtävälista ja muistiinpano tyyppiset sovellukset kuten Any.Do, Wunderlist, Google Keep ja Evernote sekä toki joka puhelinmallin omat muistiinpano- ja listasovellukset.
 
Ja kohta viisi: varaudu kuitenkin siihen, että Neiti aika ja universumi eivät ole aina puolellasi ja teoriassa täydellisyyteen hiomasi systeemi ei toimikaan oikeassa elämässä. Onneksi elämän ei muutoinkaan tarvitse olla pelkkää tehokasta suorittamista, vaan välillä voi ottaa rennommin ja vain mennä virran mukana.
 
Pidä siis mielessäsi tavoitteesi, mieti mitä tahdot oikeasti tehdä, opettele sanomaan ei, pidä kirjaa tekemisistäsi ja lopuksi hyväksy, että silti saattaa kaikki mennä aivan toisin. Itse yritän näillä eväillä uuteen syksyyn ja toivottavasti ajatuksistani on teille muillekin iloa. Jos kaikki menee kuten suunnittelin, pääsen syksyn koittaessa toteamaan, että sain paljon aikaan kesällä, mutta ehdin myös viettää luppoaikaa ystävien ja rakkaiden kanssa. Kesän höpöhöpö jututkin ovat siis tehneet pesänsä kalenteriini, ettei vain jää vahingossa toteuttamatta kaikkea kivaa ja ihanaa tehokkuuden huumassa.

Avainsanat:

digitalisaatio yhteiskunta Liikuntaa ja hyvinvointia

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

Käytettyjen puhelinten kysyntä on kasvussa, mutta vain murto-osa puhelimista kierrätetään

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden ja sovellusten voima perustuu yllätyksellisyyteen, mielihyvän tunteeseen ja kohdatuksi tulemisen tarpeeseen

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia