Erilaisuus on työpaikan rikkaus

Työpaikalle mahtuu melkoinen ihmislajin kirjo. Porukassa sietokyky joutuu toisinaan koetukselle ja poikkeamat saattavat ärsyttää. Tästä huolimatta niiden ikävienkin työkavereiden kanssa pitää tulla toimeen. 

Tämä ei toki tarkoita sitä, että kaikenlaista käytöstä ja toimintaa pitäisi katsoa sormien lävitse.  Raja hyvän ja huonon käytöksen välillä ei ole veteen piirretty eikä kenenkään pidä sietää huonoa käytöstä. Mutta mitä teet, kun työkaveri on iloinen, äänekäs hölöttäjä ja itse arvostat jäyhempää ja vakavampaa käytöstä? Pitäisikö hölöttäjä hiljentää? Tai kun kahvipöytäkeskusteluissa huomaat, että työkaverin elämänarvot ovat aivan erilaiset kuin omasi? Kannattaako työkaverin arvot kyseenalaistaa ja antaa hänelle ”vähän oppia”? 

Harvoin kukaan tahallaan ärsyttää toisia. Kun joku henkilö ärsyttää sinua jollakin tavalla, mieti hetki, että mistä tunne kumpuaa. Ärsytyksen tunne kun lähtee usein omasta itsestä, omista ennakkoluuloista ja arvoista. Tunne voi olla niin voimakas, että et kykene näkemään toisessa mitään muuta. Se ohjaa myös salakavalasti omaa käyttäytymistäsi toista kohtaan välttelevään suuntaan. 

Parasta siedätyshoitoa on tutustua toiseen paremmin. Huomaat, että työkaverissa on paljon muutakin kuin se sinua ärsyttävä piirre, tapa tai mielipide. Jos taas ärsyttävä tapa on sellainen, että se haittaa sekä sinun että muiden työtä, kuten esimerkiksi jatkuva myöhästely, asia kannattaa ottaa myöhästelijän kanssa puheeksi ja kertoa hänelle nätisti ja kohteliaasti, miten huono tapa vaikeuttaa kaikkien elämää. Se on huomattavasti parempi ratkaisu kuin selän takana jurnutus. 

Erilaisuuden hyväksyminen on avain keskinäiseen luottamukseen ja yhteistyöhön. Olisi sääli, jos ennakkoluulot estäisivät hyvien ideoiden ja ajatusten pääsemisen esille. Tai jos sietäisimme toisiamme vain sen verran, kuin työrooli sitä edellyttää, jolloin kohtaamiset olisivat pelkkää teatteria. 

Työelämä muuttuu koko ajan. Esimies-alainen -kulttuurista mennään kohti laajempaa, avoimempaa yhteistyötä. Itseohjautuvuudelle ja keskinäiselle luottamukselle perustuva työkulttuuri edellyttää myös sitä, että kaikki voivat avoimesti tuoda esiin ideoitaan ja keskustella niistä ja että pystymme sietämään toisiamme eriävistä mielipiteistä huolimatta.

Työkaverit pitää nähdä voimavarana. He antavat sinulle tietämättään arvokkaan lahjan, jonka avulla voi kohdata omia ennakkoluulojasi ja vääristyneitä mielikuvia ihmisistä sekä tilaisuuden hälventää ja korjata niitä.  Avarra näkemyksiäsi ja tutustu työkaveriin - siihen ärsyttäväänkin.

Avainsanat:

vastuullisuus yhteisöllisyys mutkaton työ uusi työ Töitä ja oppimista Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2023 Julia Arko

Yhdessä yhdenvertaisemman työelämän puolesta

Yrityksillä on vaikutusta ja vastuuta yhteiskunnallisesti – ja tärkeän asian puolesta myös kilpailijat voivat tehdä yhteistyötä vaikuttaakseen mahdollisimman paljon positiiviseen muutokseen.
5/2023 Samu Malmelin

Asiantuntijoiden vinkit vanhempien yleisimpiin huolenaiheisiin koskien lasten puhelimen käyttöä

Asiantuntijat antavat vinkkejä, miten rajoittaa ruutuaikaa ja varmistaa puhelimen turvallinen käyttö.
5/2023 Samu Malmelin

Digilaitteeton aika on hyväksi lapsen kehitykselle ja kasvulle – huomiota tulee kiinnittää lapsen oikeanlaiseen digilaitteiden käyttöön

Vanhempien tehtävä on varmistaa lapselle turvallinen kasvuympäristö – myös digimaailmassa.
5/2023 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä