Blogit

Erilaisuus on työpaikan rikkaus

Työpaikalle mahtuu melkoinen ihmislajin kirjo. Porukassa sietokyky joutuu toisinaan koetukselle ja poikkeamat saattavat ärsyttää. Tästä huolimatta niiden ikävienkin työkavereiden kanssa pitää tulla toimeen. 

Tämä ei toki tarkoita sitä, että kaikenlaista käytöstä ja toimintaa pitäisi katsoa sormien lävitse.  Raja hyvän ja huonon käytöksen välillä ei ole veteen piirretty eikä kenenkään pidä sietää huonoa käytöstä. Mutta mitä teet, kun työkaveri on iloinen, äänekäs hölöttäjä ja itse arvostat jäyhempää ja vakavampaa käytöstä? Pitäisikö hölöttäjä hiljentää? Tai kun kahvipöytäkeskusteluissa huomaat, että työkaverin elämänarvot ovat aivan erilaiset kuin omasi? Kannattaako työkaverin arvot kyseenalaistaa ja antaa hänelle ”vähän oppia”? 

Harvoin kukaan tahallaan ärsyttää toisia. Kun joku henkilö ärsyttää sinua jollakin tavalla, mieti hetki, että mistä tunne kumpuaa. Ärsytyksen tunne kun lähtee usein omasta itsestä, omista ennakkoluuloista ja arvoista. Tunne voi olla niin voimakas, että et kykene näkemään toisessa mitään muuta. Se ohjaa myös salakavalasti omaa käyttäytymistäsi toista kohtaan välttelevään suuntaan. 

Parasta siedätyshoitoa on tutustua toiseen paremmin. Huomaat, että työkaverissa on paljon muutakin kuin se sinua ärsyttävä piirre, tapa tai mielipide. Jos taas ärsyttävä tapa on sellainen, että se haittaa sekä sinun että muiden työtä, kuten esimerkiksi jatkuva myöhästely, asia kannattaa ottaa myöhästelijän kanssa puheeksi ja kertoa hänelle nätisti ja kohteliaasti, miten huono tapa vaikeuttaa kaikkien elämää. Se on huomattavasti parempi ratkaisu kuin selän takana jurnutus. 

Erilaisuuden hyväksyminen on avain keskinäiseen luottamukseen ja yhteistyöhön. Olisi sääli, jos ennakkoluulot estäisivät hyvien ideoiden ja ajatusten pääsemisen esille. Tai jos sietäisimme toisiamme vain sen verran, kuin työrooli sitä edellyttää, jolloin kohtaamiset olisivat pelkkää teatteria. 

Työelämä muuttuu koko ajan. Esimies-alainen -kulttuurista mennään kohti laajempaa, avoimempaa yhteistyötä. Itseohjautuvuudelle ja keskinäiselle luottamukselle perustuva työkulttuuri edellyttää myös sitä, että kaikki voivat avoimesti tuoda esiin ideoitaan ja keskustella niistä ja että pystymme sietämään toisiamme eriävistä mielipiteistä huolimatta.

Työkaverit pitää nähdä voimavarana. He antavat sinulle tietämättään arvokkaan lahjan, jonka avulla voi kohdata omia ennakkoluulojasi ja vääristyneitä mielikuvia ihmisistä sekä tilaisuuden hälventää ja korjata niitä.  Avarra näkemyksiäsi ja tutustu työkaveriin - siihen ärsyttäväänkin.

Avainsanat:

vastuullisuus yhteisöllisyys mutkaton työ uusi työ Töitä ja oppimista Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut

5/2024 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen tietoturvapalvelu  

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Kellopuhelimista on kehkeytymässä ilmiö pienten koululaisten keskuudessa

5/2024 Artikkelien toimitus

Sirkun vanhan mökin tilalle nousi kaunis kakkoskoti – yhden tärkeän ratkaisun ansiosta arki pyörii terassilta käsin