Drone-harrastajan tarkistuslista: Nämä asiat lennättäjän tulee hallita

Nelikoptereilla eli droneilla ilmasta käsin valokuvaaminen on kerännyt viime aikoina suuren suosion ympäri maailman. Kuvaaminen on saanut jalansijaa myös Suomessa, ja kauniina kesäpäivinä saattaakin taivaalla jo toisinaan bongata lintujen sijasta kuvauskoptereita.

Dronejen yleistyessä tulevat niiden lennättämiseen liittyvät säädökset turvallisuussyistä yhä tärkeämmiksi. Keräsimme yhteistyössä Traficomin eli Liikenne- ja viestintäviraston kanssa tähän artikkeliin 5 kohtaa, jotka niin ilmakuvausharrastusta aloittelevan kuin kokeneemmankin lennättelijän tulisi pitää mielessä.

1. Kopterin etäisyys ja näköyhteys

Kuvauskopteria lennättäessä on tärkeää, että kopteriin tulee pystyä pitämään näköyhteys ja sen tulee olla koko ajan kuvaajan ohjattavissa. Lisäksi täytyy pitää huolta, ettei dronea ohjaa liian korkealle: ylin korkeus, johon kopterit saavat Suomessa lentää, on 150 metriä.

Mikäli lentäjä käyttää FPV-laseja (first person view), tulee lennätystilanteessa olla läsnä myös erillinen tähystäjä, joka tarkkailee kauko-ohjattua ilma-alusta ympäröivää ilmatilaa ja avustaa kauko-ohjaajaa varmistamaan lennon turvallisuuden.

2. Ihmisjoukot ja yleisötapahtumat

Lähtökohtaisesti dronen lennättäminen suuren väkijoukon ja yleisötapahtumien yläpuolella on turvallisuussyistä kiellettyä. Jos bongaat kuvauskopterin hyrräämässä festarialueen yläpuolella, on kyseessä mahdollisesti festivaalin palkkaaman ammattikuvaajan laite.

Väkijoukkojen ja tapahtumien lisäksi on muistettava, että tiheästi asutetun alueen yläpuolella ei tulisi lentää yli 3 kilogrammaa painavilla lennokeilla. Muutenkin lennätysalueeseen tulee tutustua tarkasti ennen lentoonlähtöä. Asutuskeskuksessa tulee myös arvioida kokonaistilanne mahdollisen meluhaitan suhteen.

3. Kielletyt lentoalueet

Suomesta löytyy useita paikkoja, joissa kuvauskopterin lennättäminen on kokonaan kiellettyä. Ensinnäkin kilometrin säteellä lentoasemista ei tulisi lennättää kuvauskopteria ilman kyseisen kentän lennonjohdon lupaa. 1–3 kilometrin etäisyydellä lentoaseman kiitoteistä taas saa lennättää läheisten esteiden korkeudelle esimerkiksi läheisen puun tai talon korkeudelle, mutta ei korkeammalle. Lentoaseman lähialueella yli 3 km päässä kiitoradoista lentäminen on sallittua alle 50 metrin korkeudessa.

Lentoasemien lisäksi löytyy alueita, joissa lennättäminen on kokonaan kielletty. Esimerkkinä näistä mainittakoon Kruununhaka Helsingissä ja Luonnonmaa Naantalissa. Kuvauskoptereilta ja lennokeilta kielletyt alueet näet tarkemmin Trafin Droneinfo-sovelluksesta.

4. Lentoluvat ja vakuutus

Sen kummempaa ajokorttia tai koulutusta ei kuvauskopteria varten tarvitse, mutta jos sellaisen lennättämistä suunnitelee käyttävänsä ammatillisesti, täytyy pitää huolta, että muistaa ilmoittaa tekevänsä lentotyötä Traficomille. Ammattimainen käyttö tarkoittaa, että suunnittelee esimerkiksi myyvänsä kuvia tai kouluttavansa muita lennättämiseen. Jos kopteria aikoo käyttää vain harrastuskäyttöön, ei ilmoitusta tarvitse tehdä.

Ilmoitus onnistuu Traficomin sivuilta löytyvällä lomakkeella ja se maksaa 20 euroa vuodessa. Tämän jälkeen rekisteröity kauko-ohjattava ilma-alus löytyy Trafin rekisteristä. Ammattimaisen käyttäjän tulee ilmoittamisen lisäksi huolehtia, että lennättämistä varten on hankittu tarvittava vastuuvakuutus.

5. Aimo annos maalaisjärkeä

Edellä mainittujen säädösten lisäksi maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle. Lennättämistä on hyvä harjoitella ennen asutetulla alueella lentämistä - Suomesta löytyykin erityisiä lennättämispaikkoja, joissa kuvauskopterin ohjaamista voi harjoitella. Listan paikoista löydät täältä.

Lisäksi ihmisten yksityisyyttä tulee kunnioittaa. Varsinkin ilmasta kuvatessa on hyvä pitää mielessä, missä menee yksityisyyden rikkomisen raja. Esimerkiksi toisen kotipihaa ei tule kuvata ilman asianosaisen lupaa.

Jos jokin asia kuvauskopterin lennättämisessä jäi askarruttamaan, kannattaa ladata Traficomin Droneinfo-sovellus. Siihen on kerätty kaikki kuvauskopterin lennättämiseen liittyvä kätevästi yhteen pakettiin.

DJI:n dronet saat hankittua omaksesi DNA:lta. Pidä siis tämä lista mielessä ja lue lisätietoa droneista sivuiltamme.

Avainsanat:

uutuudet ympäristö kuvaaminen teknologia laitteet lisätarvikkeet Kohokohtien kuvaamista

Kommentit (2)

Hannes
28.01.2021 11:54
Drone laki muuttui aika paljon 1.1.2021 ja tuo enimmäiskorkeus on nyt 120 m entisen 150 m sijaan joten jutun voisi päittää vastaamaan nykytilaa. Toiseksi pakollista on ...
Drone laki muuttui aika paljon 1.1.2021 ja tuo enimmäiskorkeus on nyt 120 m entisen 150 m sijaan joten jutun voisi päittää vastaamaan nykytilaa. Toiseksi pakollista on rekisteröityä drone-operaattoriksi ja suorittaa teoriakokoe. Rekisteröityminen maksaa 30€ / 1 vuodeksi, 75€ / 3 vuodeksi tai 100€ / 5 vuodeksi. Mukava lisä juttuun olisi vakuutusturva eli mikä saatavissa oleva vakuutus korvaa rikkoontumeen drone ja sen mahdollisesti aiheuttamat vahingot.

Näytä kokonaan

Tahvo
22.03.2021 12:43
Tämä teksti olisi syytä poistaa näkyvistä säännöt muuttuvat jatkuvasti ja nämä säännöt eivät ole ajantasolla

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.