DNA suunnittelee pilotoivansa laitetilassaan uutta energiatehokasta jäähdytysratkaisua yhteistyössä Helen Oy:n kanssa. Laitetilan jäähdytykseen asennetaan tehokas lämpöpumppu, jolla toimitetaan jatkossa Helenin kaukolämpöverkkoon energiaa. Uuden lämpöpumpun käyttöönotto on suunniteltu ensi kesään mennessä.
Määrällisesti laitetilan jäähdytyksestä saatava energia vastaa noin 120 omakotitalon tai 500 kerrostaloasunnon lämmitystä vuositasolla mitattuna. Uusi jäähdytysratkaisu ei ainoastaan paranna energiatehokkuutta jäähdytyksessä, vaan myös tehostaa laitetilan toiminnan varmuutta.
Tekniset vaatimukset lämpöpumpun asentamiselle ovat huomattavat, mutta ne tarjoavat pitkän aikavälin hyötyjä. Laitetilan on oltava riittävän suuri kattaakseen lämmöntuotannon tarpeet, mikä on investoinnin suuruuden ja kokonaishyödyn kannalta tärkeää. Lisäksi ilmastonäkökohdat ovat keskeisiä, kun puhutaan energiatehokkuudesta ja ympäristövaikutuksista.
”Tämä teknologinen edistysaskel ei ainoastaan edistä energiatehokkuutta, vaan myös tukee kestävää kehitystä ja vahvistaa DNA:n asemaa ympäristötietoisena toimijana. Operaattorina energiantehokkuuden jatkuva parantaminen on oman ilmastotyömme kannalta yksi keskeisimpiä tekijöitä datan tarpeen yhä kasvaessa. Laitetilamme energiatehokkuuden parantamiseksi on erityisen hienoa, että ratkaisun myötä jäähdytyksestä saadaan siirrettyä energiaa myös muuhun käyttöön. Näin voimme tarjota asiakkaillemmekin vastuullisemmin omia palveluitamme”, DNA:n laitetiloista vastaava osastopäällikkö Kari Alatalo toteaa.
Aivan yksinkertaisesta projektista ei ole kyse. Uuden lämpöpumpun käyttöönotto on suunniteltu ensi kesään mennessä.
”Laitetilan infrastruktuurissa on tehtävä useita muutoksia lämpöpumpun asentamiseksi. Tilat on löydettävä ja jäähdytysratkaisuja on muutettava, jotta lämpö voidaan siirtää lämpöpumpulle. On myös suunniteltava, miten liitytään kaukolämpöverkkoon”, Alatalo kommentoi.
Mahdollisuus laajentaa lämpöpumpputeknologian käyttöä jatkossa riippuu pilottiprojektissa kerätyistä kokemuksista. Lämpöpumpun tuomaa energiatehokkuutta seurataan ja mitataan tarkasti, jotta voidaan varmistaa sen toiminnalliset ja taloudelliset hyödyt. Riskit, kuten lämpöpumpun toiminta ja ylläpitotoimet, on huomioitu ja niitä hallitaan tehokkaasti.
”Seuraamme aktiivisesti ratkaisusta saatuja tuloksia. Pilotti on kuitenkin loistava mahdollisuus tarkastella muita hyödyntämismahdollisuuksia tulevaisuudessa”, Alatalo summaa.