Blogit

DNA:n Jussi Makkonen käyttää Gubbe-henkilöstöetua – isovanhemman luona käy viikoittain nuori, jonka kanssa käydään torikahveilla ja kesämökillä

Viihtyvä ja hyvinvoiva henkilöstö on DNA:n tärkein voimavara. DNA haluaa tarjota työntekijöilleen parhaita etuja arjen sujuvoittamiseksi.

Yksi työntekijöiden hyvinvointiin vaikuttava tekijä on heidän läheistensä hyvinvointi, joka saattaa työpäivän aikana kuormittaa ja vaikuttaa jaksamiseen työssä. Tätä edistääkseen DNA löysi vanhuspalvelustartup Gubben, joka tarjoaa aktivoivaa, ennaltaehkäisevää ja ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille. Gubbe-henkilöstöetu mahdollistaa startupin palvelun DNA:n työntekijöille puoleen hintaan. Yksi henkilöstöedun käyttöön ottaneista on Pohjois-Suomessa aluepäällikkönä työskentelevä Jussi Makkonen.

Gubbe yhdistää nuoria ja ikäihmisiä, jossa nuoret eli “gubbet” käyvät säännöllisesti ikäihmisen luona kahden tunnin ajan. Yhdessä esimerkiksi ulkoillaan, jumpataan, tehdään ruokaa, käydään kulttuuritapahtumissa tai opetellaan teknologiavälineiden käyttöä. Ikäihminen saa aktivoivaa ja iloista seuraa ja samalla nuori saa arvokasta työkokemusta merkityksellisen osa-aikatyön parissa.  

DNA:lla halutaan tukea sitä, että myös työntekijöiden läheiset voivat hyvin. Yleistä on, ettei rakkaan ikäihmisen luona pääse vierailemaan niin usein kuin haluaisi tai tarve olisi. Gubbe-palvelun tarkoituksena on mahdollistaa ikäihmisille onnellisempi ja aktiivisempi vanhuus ja samalla vähentää perheen kantamaa huolta rakkaasta läheisestä. DNA:lla on käytössään Gubbe-henkilöstöetu, joka mahdollistaa DNA:n henkilökunnalle palvelun kuukausikulun puoleen hintaan, -50% alennuksella. 

Työntekijöille tukea edusta ja ikäihmiselle apua “gubbe-nuoresta”

Yksi Gubbe-henkilöstöedun käyttöön ottaneista on Pohjois-Suomessa DNA:n aluepäällikkönä toimiva Jussi Makkonen, joka otti palvelun omalle yli 90-vuotiaalle isovanhemmalleen hieman yli puoli vuotta sitten. Gubbe-henkilöstöetu tuli hänen mieleensä isovanhemman vierailulla:

“Kyselin isovanhemmaltani miten hänen päivät ovat sujuneet. Hän kertoi päiviensä olleen hieman tylsiä, yksinäisiäkin. Muistin nähneeni töissä ilmoituksen henkilöstöedusta, jossa ikäihmisille voi saada apua ja seuraa. Tutustuin etuun tarkemmin ja otin asian puheeksi lähisukulaisten kanssa. Mietimme alkuun, että mitenköhän isovanhempi ottaa Gubbe-palvelun vastaan, mutta palvelu tuntui alusta asti hyvältä. Sellaiselta, josta voisi olla sekä isovanhemmalle että meille sukulaisille iloa ja hyötyä.” 

Makkosen  mielestä on hienoa, että DNA:lla mietitään työntekijöiden lisäksi myös heidän läheistensä jaksamista, johon Gubbe-henkilöstöetu sopii erinomaisesti.

“Toki etu on rahallisestikin merkittävä, mutta ennen kaikkea on positiivista, että DNA:lla mietitään voiko työnantaja tukea työntekijöitään auttamalla heidän läheisiään arjessa,” hän sanoo. 

Lopulliseen päätökseen henkilöstöedun hyödyntämisestä omalle isovanhemmalle vaikutti palvelun nopea ja helppo käyttöönotto sekä Gubben henkilöstön sujuva asiakaspalvelu.

“Koin yhteydenpidon Gubben henkilöstön kanssa todella helpoksi. Mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastattiin ja saimme rauhassa tutustua palveluun sekä ensimmäisellä tutustumiskäynnillä katsoa, miten isovanhempi ja nuori tulevat toimeen. Jäi positiivinen tunne, että tämä on todella hyvä juttu,” Makkonen kehuu. 

Makkosta mietitytti löytyykö gubbea pieneltä paikkakunnalta, jossa isovanhempi asuu. Positiivinen yllätys olikin, kuinka nopeasti sopiva nuori isovanhemmalle löytyi.

“Gubbelta sanottiin, että kyllä se järjestyy ja niin järjestyikin”, hän iloitsee. 

Gubben kanssa torikahveille ja kesämökille

Gubbe-henkilöstöetu on ollut Makkosella käytössä jo yli puoli vuotta. Nuori käy Makkosen isovanhemman luona viikoittain kahden tunnin ajan. Käynnit on voitu sopia joustavasti ja muutoksia tehdä helposti. Makkonen kiittelee sitä, että Gubbe-käynneillä tehdään asioita isovanhemman toiveiden ja voinnin mukaan: 

“Käynneillä gubben kanssa on kahviteltu, kasteltu kukkia ja vaihdettu ajatuksia. Päivinä jolloin isovanhemmalla on ollut enemmän energiaa, on gubben kanssa lähdetty käsikynkässä torille kahville ja pullalle tai käyty yhdessä kaupassa. Kesällä he ajoivat autolla mökille viettämään kesäpäivää. Gubben kanssa isovanhempani pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin hän ei enää yksin pystyisi lähtemään.” 

Makkosen mukaan isovanhempi on pitänyt kovasti viikoittaisesta vierailusta ja odottaa innolla jokaista käyntiä:

“Pelkkiä positiivisia kommentteja olen saanut. Hän tietää tasan tarkkaan milloin gubbe seuraavan kerran on tulossa, jolloin pääsee taas aktiviteetteihin kiinni. Iän myötä isovanhempani ystäväpiiri on vuosien aikana pienentynyt. Moni ystävä ei myöskään enää pysty lähtemään samoihin aktiviteetteihin kuin isovanhempani. Gubben kanssa hän pääsee toteuttamaan ja tekemään näitä juttuja. On ollut hieno huomata, että suuresta ikäerosta huolimatta juttu heidän välillään luistaa todella hyvin ja heistä on tullut hyviä kavereita. Gubbelle isovanhempani pääsee kertomaan sellaisiakin asioista, jotka eivät välttämättä lähisukulaisten kanssa tulisi puheeksi.” 

Viikoittaiset kuulumiset yllättivät ripeydellään

Jokaisen Gubbe-käynnin jälkeen omaiset saavat gubben kirjottamat kuulumiset, mitä parituntisen aikana on tehty ja mikä ikäihmisen vointi on sinä päivänä ollut. Makkonen on pitää kuulumisia todella hyvänä osana palvelua, joka pitää omaiset ajan tasalla ja joita on mukava lukea. 

“Kuulumiset tulevat todella ripeästi. Samalla viikolla pääsee lukemaan mitä on tehty ja mikä isovanhemman vointi on käynnin aikana ollut. Mukana tulee myös kuva sen päiväisestä aktiviteetista, kuten kukkien kastelusta tai kahvihetkestä,” Makkonen kuvailee.

Hän kertoo, että kuulumisten kautta saa arvosta tietoa ikäihmisen voinnista.

“Erityisen hyväksi asiaksi koen sen, että kuulumisten kautta pääsee kuulemaan myös isovanhemman voinnista ja kunnosta. Jos kuulumisista huomaa jotain poikkeavaa, kuten sen että isovanhempi on ollut tavallista väsyneempi pystyn lähiomaisena reagoimaan nopeasti ja esimerkiksi soittaa hänelle tai mennä itse käymään.”

Gubbe-henkilöstöetu tuo mielenrauhaa ja hyvää fiilistä työhön

Makkonen on huomannut henkilöstöedulla olevan positiivisia vaikutuksia myös työpäiviin. Yleinen hyvä fiilis työssä on hänelle tärkeää. Tieto siitä, että isovanhemman luona on viikoittain seuraa ja aktiviteettia on auttanut etenkin henkisellä puolella: 

“Kyllähän se jollain tasolla aina painaa mieltä, kun ei pysty olemaan päivittäin tekemisissä läheistensä kanssa. Gubbe-henkilöstöedun ansiosta tiedän, että isovanhempani pääsee viikoittain juttelemaan ja saa tekemistä gubben kanssa, minkä lisäksi saan kuulla käynneistä myös itse kuulumisten kautta. Se tuo hyvää fiilistä, jolla on vaikutusta myös työhön.”

Makkonen suosittelee edun hyödyntämistä myös muille DNA:n työntekijöille, mikäli omassa lähipiirissä on ikäihminen, joka voisi saada apua palvelusta sekä piristystä ja aktivoivaa tekemistä päiviin.

“Omasta kokemuksesta voin sanoa, että palvelu on toiminut meillä hyvin ja myös lähisukulaiset ovat olleet todella tyytyväisiä. Gubben käynnit isovanhemman luona ovat antaneet enemmän kuin mitä alkuun osasimme ajatella. Lisäksi on ollut hienoa, miten hyvin isovanhempi on ottanut palvelun vastaan,” hän sanoo.

Makkonen on erityisen iloinen gubbe-nuoresta, joka hänen isovanhempansa luona käy. Gubbe pyrkii aina yhdistämään nuoren ja ikäihmisen, joilla on jotain yhteistä, kuten samanlaiset mielenkiinnon kohteet. 

“Gubben ja isovanhempani välinen suhde on todella luonnollinen ja nuori on aidosti kiinnostunut hänen asioistaan. Heillä on alkanut muodostua myös ihan omia juttuja, joihin minä en itsekään pääse sisälle,” hän nauraa. 

Nuoren lisäksi Makkonen haluaa kiittää Gubbea, jonka kanssa toiminta on ollut mutkatonta. Hän toivoo, että DNA jatkaa yrityksen kanssa yhteistyötä myös tulevaisuudessa. 

Lue tästä lisää Gubbe-henkilöstöedusta >>

 Lue tästä lisää Gubbesta >>

 

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen