DNA:laiset edistävät Suomen asemaa digitaalisen kehityksen edelläkävijänä

DNA:n asiakkaat ovat Euroopan ahkerimpia mobiilidatan käyttäjiä. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen parhaat mahdolliset yhteydet rakentamalla verkkoaan ja kehittämällä datayhteyksiään huipputason teknologiaratkaisuilla. Tuleva 5G-verkko mahdollistaa asiakkaille jälleen entistä laadukkaampia ja nopeampia yhteyksiä. DNA:laiset pääsevät aitiopaikalta edistämään Suomen asemaa digitaalisen kehityksen kärkikastissa.

Puhe- ja datayhteyksistä on muodostunut ihmisille ja yhteiskunnalle välttämättömyys. Digitalisaation myötä suomalaisten tarpeet kehittyvät ja nopeiden yhteyksien merkitys korostuu entisestään. DNA:lla onkin tärkeä yhteiskunnallinen rooli paitsi tarpeellisten viestintäyhteyksien tarjoajana, myös kriittisen infrastruktuurin ylläpitäjänä.

”Haluamme huomioida yhteiskunnan erilaiset tarpeet ja panostaa laadukkaisiin palveluihin. Palvelemalla asiakkaitamme ensiluokkaisesti kehitämme samalla koko Suomen kilpailukykyä”, avaa DNA:n siirtoverkot-yksikön johtaja Mikko Kannisto.

Tavoitteena luotettava ja häiriötön dataverkko

DNA haluaa turvata yksityis- ja yritysasiakkailleen luotettavat ja häiriöttömät viestintäyhteydet. Luotettavuuden merkitys korostuu erityisesti turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa. Esimerkiksi hätänumeroon soitettaessa verkkojen toimivuus on kriittisen tärkeää.

”Moni suomalainen on jo päivittänyt televisionsa älyaikaan ja katselu on siirtynyt kokonaan verkon kautta tapahtuvaksi. Häiriöt yhteyksissä vaikuttavat arjen viihtyvyyteen olennaisesti, sillä verkon katkeaminen tarkoittaa myös viihteen katkeamista”, kertoo Kannisto.

Datayhteyksillä on tärkeä merkitys yrityksille, sillä yksittäisellä yrityksellä saattaa olla käytössään pilvipalvelu ja jopa satoja sovelluksia, jotka tallentavat tietoa pilveen. 

”Verkon toimimattomuus saattaa pahimmassa tapauksessa tarkoittaa työn keskeytymistä koko organisaatiossa. Meille DNA:lla onkin äärimmäisen tärkeää varmistaa palvelujen toimivuus, jotta tällaisia tilanteita ei pääse syntymään. Varmistamme tämän esimerkiksi kahdella erillisellä varmennetulla valtakunnallisella runkoverkolla. Näiden lisäksi käytössämme on kaupungin sisäinen alueverkko. Sen avulla pidämme huolta, ettei vaikkapa yksittäinen kuitukatko aiheuta suurta häiriötä”, Kannisto kommentoi.

Työtä kärkiteknologian parissa  

Vuonna 2018 DNA:n asiakkaat käyttivät eniten mobiilidataa liittymää kohden Euroopassa ja toiseksi eniten koko maailmassa. Liikenteen kasvun ennustetaan jatkuvan voimakkaana, joten verkkojen on oltava huippukunnossa.  

”DNA:lla on Euroopan datanälkäisimmät asiakkaat. Jotta pystymme tarjoamaan heille jatkossakin laadukkaat palvelut, meidän täytyy käyttää huipputeknologiaa. Investoimme siihen toista sataa miljoonaa euroa vuodessa. Verkko ei ole koskaan täysin valmis. Se on jatkuvassa muutoksessa ja koko ajan tulee pyrkiä rakentamaan parempaa ja luotettavampaa. Palkkaamme jatkuvasti asiantuntijoita, jotka ovat alan parhaimmistoa. Työntekijöillämme on ainutlaatuinen mahdollisuus työskennellä huipputeknologian parissa”, Kannisto toteaa.

5G mullistaa langattoman tiedonsiirron 

Verkon toimintavarmuus nousee entistä tärkeämpään rooliin verkkoon kytkettyjen päätelaitteiden määrän kasvun, uusien älylaitteiden ja tekoälyn myötä. Mahdollistaakseen kasvavan dataliikenteen DNA ottamassa käyttöön 5G-teknologiaa, jonka ansiosta yhteyksien laatu paranee entisestään. 

”Erilaiset nettiyhteyttä tarvitsevat laitteet yleistyvät ja niitä halutaan käyttää samanaikaisesti. Uusi 5G-verkko tulee mullistamaan langattoman tiedonsiirron”, kertoo Kannisto.
 
5G-käyttökohteita nähdään tulevaisuudessa varsinkin terveydenhuollossa ja autoteollisuudessa sekä veden, sähkön ja lämmön jakelussa.

”5G:llä toteutetaan täysin uusia langattomia palveluita, kuten äärimmäistä luotettavuutta edellyttäviä viivekriittisiä palveluita, esimerkkinä teollisuusautomaatio, jonka avulla voidaan luotettavasti tuottaa yhteydet roboteille. Uuden teknologian avulla työt voidaan hoitaa paikasta riippumatta – 5G mullistaakin tulevaisuuttamme”, Kannisto summaa.

 

Avainsanat:

digitalisaatio yhteiskunta nopea verkko kattava verkko teknologia tulevaisuus Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (8)

joutsen
13.05.2019 07:16
Kunhan saisitte pohjoiseen edes 4 g netin pelaamaan kunnolla ,mutta näyttää siltä että meidät unohdettu.
4G
13.05.2019 21:08
Aivan. Liittymiä myyty niin paljon, että kaistat ei enää riitä ja nopeudet tipp...
Aivan. Liittymiä myyty niin paljon, että kaistat ei enää riitä ja nopeudet tippuvat käsittämättömän alas.

Näytä kokonaan

Ihminen
15.05.2019 10:43
Kunhan ette pystyttele rumia korkeita mastoja keskelle asutusta. Suomi on pian metalliviidakko eri operaattorien mastovillityksen vuoksi. Kehittäkää tähän jokin muu tekn...
Kunhan ette pystyttele rumia korkeita mastoja keskelle asutusta. Suomi on pian metalliviidakko eri operaattorien mastovillityksen vuoksi. Kehittäkää tähän jokin muu tekniikka.

Näytä kokonaan

Minä
16.05.2019 11:19
Mitä jos laajentaisitte yksinkertaisesti valokuidun saatavuutta ainut tekniikka joka oikeasti yltää suuriin nopeuksiin. Toki tarvitsevathan nuo tukiasemat aina sen kuid...
Mitä jos laajentaisitte yksinkertaisesti valokuidun saatavuutta ainut tekniikka joka oikeasti yltää suuriin nopeuksiin. Toki tarvitsevathan nuo tukiasemat aina sen kuidun mutta siitä se nopeus kun jaetaan taas 5G tai 4G asiakkaille niin johan vauhti hyytyy kun asiakkaat lisääntyy.

Näytä kokonaan

Mikko Kannisto
20.05.2019 15:21
Laajennamme suunnitelmallisesti valokuituverkkomme kattavuutta Suomessa. Valoku...
Laajennamme suunnitelmallisesti valokuituverkkomme kattavuutta Suomessa. Valokuitupohjaisen kaapeliverkkomme alueella asuu yli kolmasosa Suomen kotitalouksista. DNA:lle on tärkeää kehittää sekä matkaviestinverkkoja että kiinteitä valokuitu- ja kaapeliverkkoja. Näkemyksemme mukaan ratkaisuksi tulee valita aina sopivin ja kustannustehokkain teknologia – oli se sitten kiinteä tai mobiili. 5G-verkkojen rakentamiseen käytetään kokonaan uusia taajuuksia. Näin ollen kapasiteetti kasvaa ja 5G tulee mahdollistamaan aiempaa huomattavasti nopeammat yhteydet.

Näytä kokonaan

Eki J.
16.05.2019 12:23
Millä tekniikalla DNA rakentaa 5G verkkonsa?
Mikko Kannisto
21.05.2019 11:58
Ensivaiheessa 5G-verkkoa rakennetaan pääosin 3,5 GHz:n taajuusalueen TDD- ja 70...
Ensivaiheessa 5G-verkkoa rakennetaan pääosin 3,5 GHz:n taajuusalueen TDD- ja 700 MHz:n FDD-tekniikoilla. Tulevaisuudessa kaikkia nykyisin käytössä olevia taajuusalueita sekä esimerkiksi tulevaa 26 GHz:n taajuusaluetta suunnitellaan käytettäväksi 5G:lle. DNA rakentaa verkkojaan yhteistyössä maailman johtavien teknologiatoimittajien kanssa.

Näytä kokonaan

Kyllästynyt
18.05.2019 07:29
Älkää ikinäkoskaan sekaantuko kyseisen firman Mustaanlinjaan. Järkyttävää, mitä tasoa, kun kuitenkin eletään melkein vuotta 2020. Firmoille tehty, mutta kyllä yksityiset...
Älkää ikinäkoskaan sekaantuko kyseisen firman Mustaanlinjaan. Järkyttävää, mitä tasoa, kun kuitenkin eletään melkein vuotta 2020. Firmoille tehty, mutta kyllä yksityiset ihmiset sitä käyttää.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.