Kuvauskoulu osa 5: Liikkuvat kohteet

Oletko koskaan yrittänyt valokuvata esimerkiksi jalkapallomatsia tai taivaalla lentävää lintuparvea? Liikkuvat kohteet ovat usein hyvinkin kuvauksellisia, mutta ongelmaksi saattaa muodostua, että puhelimella kuvatessa kamera ei tahdo pysyä kohteiden mukana. Tuloksena onkin usein tärähtänyt kuva. Tässä kuvauskoulumme viimeisessä osassa käsitellään liikkuvan kohteen kuvaamista. Kuten aikaisemminkin, on vinkkiemme takana huippuvalokuvaaja Sam Jamsen, joka oli mukanamme myös vertailemassa lippulaivapuhelinten kameroita.

Ensimmäisenä liikkuvia kohteita kuvatessa on hyvä huomata, että jos kännykän kamerassa on mahdollista säätää valotusaikaa ja ISO-arvoa, kannattaa valotusaika säätää lyhyeksi ja ISO-arvo taas suuremmaksi. Tällöin puhelimen kamera saa napattua liikkeen tehokkaammin. Kuvassa auttaa myös jos kuva napataan valoisissa olosuhteissa - pimeässä otettu kuva liikkuvasta kohteesta näyttää helposti tärähtäneeltä ja suttuiselta.

Toinen tärkeä asia liikkuvaa kohdetta ikuistaessa on, että kameran täytyy seurata kuvauksen kohdetta. Tässä auttaa huomattavasti kohdetta automaattisesti seuraava tarkennus, joka löytyy useasta puhelinmallista. Oikein mukiinmenevä kohdetta seuraava tarkennus löytyy muun muassa Samsung Galaxy S7:sta. Esimerkin S7:lla otetusta kuvasta näet alla. Jos kohdeseurantaa ei puhelimesta löydy, pitää kuvatessa muistaa ainakin liikuttaa kameraa kuvauksen kohteen mukana.

Yksi hieman erilaisempi tapa ottaa kuva liikkuvasta kohteesta on kuvata siitä 4K-tasoista videota, ja tämän jälkeen napata videosta still-kuva. 4K-tasoisessa videossa on roppakaupalla pikseleitä, joten videosta otettu ruutukaappaus on erittäin laadukas. Toki ihan jokaisesta puhelinmallista ei löydy mahdollisuutta kuvata 4K-tasoista videota, joten sen uupuessa kannattaa turvautua aikaisempiin nikseihin.

Edellisillä vinkeillä saat varmasti napattua astetta parempia kuvia liikkuvista kohteista. Näihin sanoihin myös päättyy viisiosainen kuvauskoulumme. Pitämällä tämän ja neljän aikaisemman kuvauskoulumme vinkit mielessä voit olla varma, että saat myös puhelimella otetuista otoksista hieman ammattimaisemman näköisiä. Kuvauskoulun loppukaneettina sanottakoon kuitenkin, että säännöt on tehty rikottaviksi ja valokuvatessa on välillä hyvä pitää mukana pieni annos rohkeutta ja omaa luovuutta

Antoisia kuvaushetkiä!

Tarkasta vielä aikasempien kuvauskoulujen vinkit:

DNA:n kuvauskoulu osa 1: Sommittelu

DNA:n kuvauskoulu osa 2: Maisemakuvaus

DNA:n kuvauskoulu osa 3: Hämäräkuvaus

DNA:n kuvauskoulu osa 4: Henkilökuvaus

Avainsanat:

kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.