Blogit

Kuvauskoulu osa 1: Sommittelu

Lippulaivapuhelinten kameravertailussamme selvisi, että ammattikuvaajan käsissä viimeisimmillä älypuhelinkameroilla saa napattua jopa järjestelmäkamerakuvien laatua hipovia kuvia. Hyvän valokuvan ottaminen vaatii kuitenkin laitteistosta riippumatta hyvää silmää ja kokemusta valokuvaamisesta - pelkästään omistamalla huippuälypuhelimen ei ammattikuvaajaa tyydyttävien kuvien tasolle vielä päästä.

Jaammekin nyt jokaiselle älyluurilla kuvaavalle sopivia kuvausvinkkejä, joiden avulla kännykkäkuviin saa tuotua sen viimeisen silauksen kohti ammattimaisempia otoksia. Vinkkien takana on testissämmekin esiintynyt ammattivalokuvaaja Sam Jamsen ja ensimmäisen kuvauskoulumme vinkit liittyvät kuvan sommitteluun.

Sommittelussa on tärkeä muistaa, ettei kuvauksen kohteen kannata välttämättä olla kuvan keskellä. Perinteinen nyrkkisääntö valokuvien sommittelussa on kultainen leikkaus. Tämä jo muinaisessa taiteessa esiintynyt sommittelun perussääntö voi kuitenkin olla sen tarkempia speksejä tietämättä hankala toteuttaa. Useimpien älyluurien kameroista löytyykin kuvan kolmanneksiin jakava ruudukko, jota voi käyttää apuna sommitteluun. “Kolmanneksen säännön” mukaan kuvattava kohde asettuu kehikon pystyviivan päälle mahdollisen horisontin osuessa vaakaviivan päälle, jolloin otettu kuva on mukavasti tasapainossa. Alla Sony Xperia XZ:lla otettu esimerkkikuva, jossa toinen kuvan henkilöistä asettuu kehikon pystyviivalle.

Sommittelussa on hyvä ottaa huomioon kuvan tausta. Jos taustalla on paljon hälyä tai siinä on yksinkertaisesti paljon sälää, on kuvauksen kohteen hyvä olla kohdassa, jossa hälyä on mahdollisimman vähän. Esimerkiksi jos kuvaat ihmistä, jonka takana on kaksi taulua, on kuvauksen kohteen kasvot hyvä sommitella taulujen väliin eikä niiden päälle. Tällöin kasvot erottuvat mahdollisimman selkeästi.

Kuvauksen kohteen voi myös asettaa kuvan niin kutsuttuun pakopisteeseen. Pakopiste on kohta kuvassa, johon kuvan muun objektit suuntaavat. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat vinkkiä, joten tästä alapuolelta löytyy esimerkki pakopisteen käytöstä valokuvassa. Kamerana toimi muuten iPhone 7 Plus.

Loppukaneettina sanottakoon, että säännöt on tehty rikottaviksi ja välillä on myös hyvä tehdä kokeiluja kuviensa sommittelun suhteen. Aina sommittelun perussääntöjen mukainen kuva ei siis säväytä, ja valokuvattaessa onkin hyvä pitää mukana pieni annos rohkeutta.

Avainsanat:

Apple kuvaaminen vinkit Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki