Liian korkea lämpötila vaikuttaa terveyteen, mutta energian säästöllä kotona on myös muita etuja. DNA Oyj:n Wattinen-lämmityspalvelun liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo mitä jokainen meistä voi tehdä energian ja ympäristön säästämisen eteen arjessaan.
Suomalaiset ovat nyt olleet kotona enemmän kuin koskaan koronaviruspandemian takia. Koska omassa asunnossa tulee nyt vietettyä runsaasti aikaa, on hyvä varmistua, että se tapahtuu mahdollisimman suotuisissa olosuhteissa.
DNA Oyj:n Wattinen-älylämmityspalvelun liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi muistuttaa, että energiatehokkuus vaikuttaa asumisessa niin terveyteen, talouteen kuin hiilijalanjälkeenkin. Hän listaa viisi asiaa, jotka jokaisen kannattaa tehdä oman hyvinvointinsa sekä energian ja ympäristön säästämisen eteen.
Vaikuta taloyhtiöön
Lietsalmi toteaa, että vaikka esimerkiksi ilmastoasiat eivät taloyhtiössä kiinnostaisikaan, oikeilla energiaratkaisuilla säästää selvää rahaa.
”Oman asunnon energiatehokkuudesta voi lopulta parhaiten huolehtia vaikuttamalla taloyhtiötasolla tehtäviin toimiin. Nykyään on olemassa hyviä ratkaisuja mitata taloyhtiön energiankäyttöä ja tehdä kollektiivisia ratkaisuja myös vanhoihin taloyhtiöihin, joissa energiatehokkaat ratkaisut ovat perinteisesti olleet haastavampia kuin uudiskohteissa. Yksinkertaisesti: kun säästetään lämpöä, vettä ja sähköä, säästetään myös rahaa. Se on hyvä perustelu toimenpiteille missä tahansa yhtiökokouksessa”.
Säädä lämpötilaa
Helpoiten omassa asunnossa voi vaikuttaa suoraan sen lämpötilaan. Huoneiston optimaalinen lämpötila on noin 21 astetta ja makuuhuoneessa 18-20 astetta, mutta muun muassa THL:n vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaiskodeissa on kuitenkin 40 % ajasta lämpötila yli 23 astetta.
”Huoneiston lämpötilan vaikutus näkyy tutkitusti terveydessämme. Korkea sisälämpötila lisää asumistyytymättömyyttä, väsymystä ja heikentää sekä oppimista että yleistä toimintakykyämme. Tästä on selkeitä tutkimustuloksia, että sitä kannattaisi siis laskea. Lämpöä ei tosin kannata tiputtaa kertarysäyksellä, sillä keholla kestää hetken tottua viileämpään lämpötilaan. Hyvä keino onkin tiputtaa ensin vaikka yksi aste viikoksi, ja katsoa miten se vaikuttaa,” Lietsalmi toteaa.
Älä lämmitä tyhjää kotia
DNA:n helmikuussa 2020 teettämän tuloksen mukaan kolme neljäsosaa (74 %) kyselyyn vastanneesta yli tuhannesta kerrostaloasukkaasta sanoo haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Samaan aikaan noin puolet (48 %) kerrostaloasukkaista kertoo, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa, vaikka olisi sieltä pitkäänkin poissa.
”Muutaman päivän poissaolon ajaksi asunnon lämpötilaa voi alentaa. Tuulettaessa patterista voi sulkea kokonaan lämmön pois, varsinkin jos patteri on suoraan ikkunan alla. Jos kiinteistössä on älykäs lämmitysjärjestelmä, se säätää automaattisesti asunnon lämpötilaa alhaisemmaksi esimerkiksi öisin ja poissaolojen aikana, ja sulkee patteritermostaatin tuuletuksen ajaksi.”
Suihkulla on väliä
Moni mieltää, että lämmönkulutus liittyy vain sisätilojen lämmittämiseen. Käyttöveden lämmittämisellä on kuitenkin suuri vaikutus taloyhtiöiden energiankulutukseen. Jos siis haluaa säästää energiaa, kannattaa omaa suihkukäyttäytymistä miettiä.
”Helpoin tapa vähentää energiankulutusta on tietysti suihkussa vietetyn ajan vähentäminen. Harva meistä kuitenkaan seisoo suihkussa mielellään sekuntikello kädessä, joten toinen hyvä tapa on valita suihkuun vettä säästävä suihkupää. Taloyhtiön kannattaa myös säätää vedenpaine kohdilleen, jos toivoo säästöjä”, Lietsalmi toteaa.
Tarkista mistä sähkösi tulee
Helppo keino jokaiselle vähentää omia asumisen päästöjä on tarkistaa sähköyhtiöltä, mistä kotiin tuleva sähkö on peräisin.
”Jos se on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla, voi vaihtaa päästöttömään sähköön, Myös omiin sähkönkulutustottumuksiin voi vaikuttaa. Esimerkiksi omien sähkölaitteiden kulutusta voi seurata tarkasti parinkympin hintaisella sähkönkulutusmittarilla.”, Lietsalmi neuvoo.
Lue lisää Wattisesta tästä.
Lue muita artikkeleitamme tästä.