Blogit

4 konkreettista kohtaa: Näin sinunkin kotiarkesi muuttuu 5G:n ansiosta

Miten teknologia tulee muuttamaan tapaamme elää? Siinäpä kysymys, johon ihmiskunta on pyrkinyt vastaamaan jo vuosikymmenten ajan. Teknologian kehittyessä yhä kiihtyvällä vauhdilla aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan, ja lähitulevaisuudessa iso osa vastauksista perustuu 5G-tekniikan lupauksiin. DNA käy nyt läpi, kuinka 5G voi muutaman vuoden kuluessa mullistaa kotiarkemme.

Pääasiassa 4G:tä korkeammalla taajuudella toimiva 5G kykenee siirtämään valtavia datamääriä nopeasti ja luotettavasti äärimmäisen pienellä viiveellä. Ilman 5G-teknologiaa paljon dataa siirtävillä palveluilla ei olisi laajasti yleistyessään enää toimintamahdollisuuksia. Moni on jo kuullut puhuttavan älykaupungeista, itseohjautuvista autoista, lisätystä ja virtuaalitodellisuudesta sekä etäkirurgiasta, jotka kaikki nojaavat 5G:n kyvykkyyteen. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren näkyvin huippu. Jatkossa 5G-teknologialla tulee olemaan alati suurempi vaikutus yhä useampaan teollisuudenalaan, minkä myötä tavallisen kuluttajan arkeen tulee valtava kirjo elämää helpottavia tuotteita ja palveluja.

5G-yhteyksien tarjoajana DNA saa päivittäin oikoa uskomuksia siitä, että 5G on tarpeeton ja 4G riittää. Tosiasiassa ihan kaikki arjen palvelut ovat siirtymässä verkkoon ja niiden laadun kasvaessa netinkäyttö lisääntyy. Tämä tekee 4G:stä ajan kanssa riittämättömän. 5G:n kieltäjät tulevat väistämättä asettaneiksi itsensä historian väärälle puolelle, aivan kuin he, jotka aikanaan sulkivat silmänsä henkilökohtaisten tietokoneiden tai myöhemmin kosketusnäyttöjen potentiaalilta. 

5G:n kieltäjät tulevat väistämättä asettaneiksi itsensä historian väärälle puolelle.

Esineiden internet säästää meidät ikäviltä askareilta

Tällä hetkellä kotitaloudessa on keskimäärin alle kymmenen verkossa olevaa laitetta, mutta lukema tuplaantuu ennusteiden mukaan alle viidessä vuodessa. Ensi vuosikymmenellä internetiin kytkettäviä laitteita ennustetaan olevan kotitalouskohtaisesti jo noin 50, ja 5G:n tehostamina ne mahdollistavat aivan uudenlaisen kotiarjen.

Eri laitteiden etäohjaus lisääntyy kotonakin, kun kodinkoneisiin tulee IoT-sensorit. Nettiin yhdistettyä pallettigrilliä käyttäessä ei tarvitse itse seistä koko ajan vahtimassa ruokien kypsymistä. Esimerkiksi jääkaapin rikkoutuessa se osaa itse kertoa huoltoyhtiölle, mikä on vikana, ja huoltohenkilö pystyy ottamaan oikeat komponentit mukaan kertaheitolla. Tämä säästää asiakasta turhilta maksuilta ja lisää ympäristöystävällisyyttä.

Myös monitorointi ja valvonta mullistuu: pian polkupyörissä on IoT-liittymä, jonka ansiosta pyörä pystytään jäljittämään, jos se varastetaan. Sänkyihin saatetaan rakentaa teknologiaa, joka mittaroi nukkumisen laatua samalla tavoin kuin aktiivisuusranneke. Älypeilit heijastavat päivän uutiset tai työkalenterin, ja kotiovien lukot ovat yhteydessä verkkoon.

Ruoka- tai tavaratilaus kotiin ilmateitse 

5G:n avulla myös tekoäly ja sitä hyödyntävä robotiikka pääsevät vihdoin oikeuksiinsa, ja tuloksena voi lähitulevaisuudessa olla nykyisestä täysin uudistunut, droneja ja ilmatakseja hyödyntävä kuljetusjärjestelmä. Brittihallitus tukee aloitetta, joka siirtäisi kuljetuspalveluja maankamaralta ilmaan. Suunnitteilla on jopa ilmareittejä, jotka olisivat yksinomaan varattu lähettilennokeille.

Dronelähetyksiä on kokeiltu aiemminkin, mutta ne eivät vielä ole tulleet jäädäkseen. Niiden läpilyönti on odottanut tasaisen luotettavaa ja kaikkialla nopeaa mobiiliteknologiaa, ja pian ruokakuljetuksen tuoja voikin olla drone eikä ihminen. 5G tulee mahdollistamaan sen, että nopea ja luotettava datayhteys on kaikkialla läsnä: oli lähetti sitten ihminen tai kone, kaukana ei olla siitä, että tilaaja voi reaaliaikaisella videokuvalla seurata lähetin matkaa ja tarvittaessa antaa perille pääsyä helpottavia ohjeita.

Kasuaalipelaaja ei kohta enää tarvitse kallista näytönohjainta

Nopean verkkoyhteyden tarve korostuu pelatessa. Jos verkkoyhteydessä on liikaa viivettä, peli lagaa ja kriittiset sekunnin kymmenykset kääntyvät vastustajan eduksi.

Pelikuvan striimaaminen päätelaitteeseen suoraan palvelimelta voi odottaa yleistyvän kasuaalipelaajien keskuudessa valtavasti. Tällöin käyttäjän omalta laitteelta ei vaadita suurta laskentatehoa tai kallista näytönohjainta, mutta nettiyhteydeltä vaaditaan sitäkin enemmän. Google Stadian kaltaiset pilvipohjaiset pelialustat alkavat vaikuttaa entistäkin kiinnostavammilta, jos näytönohjaimet jatkavat kallistumistaan.

Pilvipohjaiset pelialustat alkavat vaikuttaa entistäkin kiinnostavammilta, jos näytönohjaimet jatkavat kallistumistaan.

Uusien taajuuksien käyttöönotto tekee netinkäytöstä sujuvampaa

Seuraavien vuosien aikana 5G-verkoissa tullaan ottamaan käyttöön uusia taajuuksia, mikä takaa sen, että 5G-nopeudet kyetään pitämään huipussaan tilanteessa kuin tilanteessa. Ennen pitkää osa tukiasemista toimii 26–30 gigahertsin taajuudella, mikä mahdollistaa korkeammat nopeudet ja leveämmän kaistan. Suurin helpotus on havaittavissa esimerkiksi yleisötapahtumissa, joihin on kokoontunut suuri väkimäärä pienelle alueelle. Perinteisesti yhteydet ovat menneet tällaisissa tilanteissa helposti tukkoon.

Latenssi eli viive tulee pienenemään entisestään, joskin jo nyt se on 5G:ssä huomattavasti pienempi kuin 4G:ssä. Heikkolaatuisessa 4G:ssä se on 30–50 millisekunnin luokkaa, hyvälaatuisessa 20–30 millisekuntia. 5G:ssä latenssi on vastaavasti vain 10–20 millisekuntia. Myös 5G:n nopeus on jo erinomainen.

Viipalointiteknologian avulla jokaiselle DNA Koti 5G:n käyttäjälle voidaan varata tukiasemakapasiteetista viipale, johon muilla verkkokäyttäjillä ei ole pääsyä. Tämän ansiosta DNA voi antaa 5G-verkkoyhteydelleen aidon nopeuslupauksen, joka myös pitää. Kiinteä Koti 5G onkin aidosti varteenotettava vaihtoehto kaapeli- tai kuituyhteydelle kotona!

Tutustu DNA:n 5G-nettiliittymiin tarkemmin täällä.

Täällä voit taas tutustua DNA:n 5G-puhelinliittymiin.

Avainsanat:

Viihdettä ja penkkiurheilua Muita aiheita Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä