Kaksi lasta uuden liittymän ja puhelimen kanssa

Koululaiselle

Paikoillenne, valmiit, kouluun!

Reppu, lukujärjestys ja uudet luokkakaverit - koulun aloittamiseen liittyy paljon ihmeteltävää. Täältä löydät kaiken koululaisen digimatkan aloittamisen tueksi

Tilaa lapsen ensimmäinen puhelinliittymä

Lapsen ensimmäistä liittymää hankkiessa mielessä voi olla monta kysymystä. Liittymä jossa on rajattomasti viestejä ja puheluita, vaiko maksu käytön mukaan? Netti huippunopeudella tai perusvauhdilla? Rajoitukset ja turvaominaisuudet? DNA auttaa.

Nämä hinnat vain uusille numeroille

Hinnat ovat voimassa, kun otat liittymän uudelle puhelinnumerolle, ei koske numeronsiirtoja toiselta operaattorilta.
Hinnat voimassa vain tällä sivulla.

Ensimmäinen puhelin lapselle

Ikioma puhelin on monelle lapselle pitkään ja hartaasti odotettu juttu, joka hyödyn ja huvin ohella tuo myös tukea ja turvaa koulutaipaleensa aloittaneelle pienelle. Ota nämä vinkit huomioon, kun valitset lapselle ensipuhelinta.

Lasten älykellot, kellopuhelimet ja laitteet

Kellopuhelin on usein se ensimmäinen puhelin ja älykello seuraa perästä silloin, kun puhumisen lisäksi kellolta odotetaan enemmän toimintoja. Lisäksi suojakuoret, näytönsuojat ja popsocketit helpottavat vauhdikkaita seikkailuja.

Tiedätkö, mitkä ovat vanhempien mielestä 4 tärkeintä asiaa lapsen liittymää valittaessa?

Kysyimme taannoin Facebookissa, mitä asioita ihmiset pitävät tärkeinä lapsen liittymää valitessa. Useiden saamiemme vastausten joukostsa korostui selkeästi neljä asiaa.

Ole huoleton, ota laiteturva lapsen puhelimeen!

Laiteturva turvaa mobiililaitteet arkielämän vahingoilta.

Squaretrade-laiteturva 0 € ensimmäinen kuukausi
Jatkossa alk. 6,90 €/kk laitteesta riippuen. Ei määräaikaa.

Tutustu laiteturvaan

Tutkittua

Rajaton netti on suosittu

Mahdollisuus katsoa nettivideoita, ladata sovelluksia ja riittävän uusi malli ovat lapselle itselleen tärkeimpiä asioita puhelimen valinnassa. Liittymän ominaisuuksista rajaton määrä mobiilidataa ja soitonestot maksullisiin numeroihin ovat useimmin käytössä 5-12-vuotiailla lapsilla. 

Kuukausihintaan sisältyvä rajaton määrä mobiilidataa, puheluita ja viestejä on eniten käytössä olevat ominaisuus 13-16-vuotiailla lapsilla. 

Sovellukset ovat ahkerassa käytössä

5-12-vuotiaiden joukossa WhatsAppia ja YouTubea käytetään sovelluksista useimmin. TikTokin, ilmaisen netti tv:n ja Pikku Kakkosen päivittäinen käyttö on lisääntynyt. WhatsAppia ja YouTubea käytetään useimmin myös 13-16-vuotiaiden joukossa. Lisäksi käytetään Snapchatia, TikTokia, Instagramia, Spotifyta ja maksullisia tv-palveluja.

* Lähde: DNA Koululaistutkimus 2022. Tutkimukseen osallistui kaiken kaikkiaan 1006 ikäryhmässä 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa/huoltajaa. Tiedonkeruu tapahtui helmikuussa 2022 Nepan online-paneelissa.

Sopiva liittymä lapselle tuo uutta itsenäisyyttä

Kun kiinnität liittymää valitessa huomiota näihin asioihin, varmistat että uusi puhelin ja liittymä tarjoaa iloa ja turvaa paitsi pikkuiselle, myös koko perheelle.

Ensimmäinen puhelinliittymä lapselle ilman yllätyslaskuja

Lasten liittymiin asetettavat käyttörajoitukset, kuten estot palvelunumeroihin tai sovelluskaupan käyttöön, tarjoavat tehokkaan tavan pitää yllätyslaskut poissa postiluukusta. Voit lukea täältä lisää puhelinliittymiin asetettavista rajoituksista.

Toinen tapa välttää kulmakarvoja nostattavat laskut, on prepaid-liittymän ottaminen lapselle. Lue lisää DNA:n prepaid-liittymistä.

Mikä on halvin liittymä lapselle? Hinta käytön mukaan

Rajattomasti viestejä ja puheluita kiinteään hintaan, vaiko maksu käytön mukaan? Netti huippunopeudella tai perusvauhdilla? DNA:lta löytyy eri käyttötarkoituksiin sopivia liittymiä useista eri hintaluokista, voit tutustua eri vaihtoehtoihin yllä.

Kaikki DNA:n liittymät sisältävät rajattoman netin, eli kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa puhelimella voi käyttää nettiä niin paljon kuin tarvitsee. Netin nopeus puolestaan on valittavissa sen mukaan, onko tarve ensisijaisesti yhteydenpitoon, vai kenties lisäpotkua vaativaan pelaamiseen tai videoiden katseluun.

Virukset ja haittaohjelmat luikertelevat myös lasten maailmaan

Kolmasosa lapsiperheistä kertoo kohdanneensa verkkorikollisuutta. Lue perheenäidin tarina.

Some-sovelluksien korkeat ikärajat ja miten vanhempana pitäisi niihin suhtautua?

Lapsiperheissä käydään jatkuvaa keskustelua somesovellusten käytöstä.

DNA / Virpi Salmi

Miksi some-sovelluksissa on niin korkeat ikärajat ja miten vanhempana pitäisi niihin suhtautua

Lapsiperheissä käydään jatkivaa keskustelua somesovellusten käytöstä: ikärajat ovat yllättävän korkeat, mutta paine sovelluksen lataamiseen kasvaa, ”kun kaveritkin käyttää”. Mitä lapsen ja vanhemman on ymmärrettävä, ennen kuin hän voi alkaa käyttää sovellusta?

Sosiaalinen media eli some on tuttu termi, mutta aina ei tule miettineeksi, mitkä kaikki älypuhelimessa tai tabletilla käytettävät sovellukset lasketaan sosiaaliseksi mediaksi.

Someksi määritellään yleensä sellaiset palvelut, joissa käyttäjä voi itse tuottaa sisältöä ja olla sitä kautta yhteydessä muihin käyttäjiin. Suosituimpia ja tunnetuimpia some-sovelluksia ovat WhatsApp, Facebook, YouTube, TikTok, Snapchat ja Instagram, useimmat lasten suosikkisovellukset siis.

Vaikka sovellukset ovat tuttuja, harva on välttämättä lukenut perusteellisesti niiden käyttöehdot. Nimittäin jokaisella mainitulla some-palvelulla on alaikärajana 13, paitsi WhatsAppilla, joka on itse määritellyt ikärajakseen 16 vuotta.

Käytännössä kuitenkin hyvin monet alle 13-vuotiaat käyttävät näitä palveluita, joten miksi ikärajat ovat niin korkeat?

”Se johtuu Euroopan tietosuoja-asetuksesta eli GDPR:stä, joka tuli voimaan EU-maissa keväällä 2018. Siinä on ensimmäisen kerran otettu erikseen huomioon lasten oikeudet tietosuojaan”, sanoo Paula Aalto Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Se tarkoittaa, että Suomessa alle 13-vuotiaiden pitää saada vanhemmiltaan lupa käyttää sellaisia nettipalveluita, jotka tallentavat henkilötietoja. WhatsApp on itse määritellyt ikärajakseen EU-alueella 16 vuotta. Sen mukaan täysi-ikäisen huoltajan pitää hyväksyä alle 16-vuotiaan WhatsAppin käyttö.

”WhatsApp toimii henkilökohtaisen puhelinnumeron kautta ja siksi ikäraja on määritelty korkeammaksi”, Paula Aalto sanoo.

Periaatteessa ikärajat tarkoittavat siis sitä, että vanhemman on annettava suostumus ja valvottava alaikäisen somen käyttöä. Paula Aalto suosittelee, että aikuinen lukee palvelun käyttöehdot läpi.

”Ymmärrän, että arki on arkea ja helposti tulee ruksailtua kiireessä hyväksyntä, mutta käyttöehtojen pitäisi olla kirjoitettu sellaisessa muodossa, että seitsemäsluokkalainen kykenee ymmärtämään, mihin sitoutuu. Tämä olisi hyvä ainakin tsekata ja selittää lapselle, mistä on kyse.”

Tietojen kerääminen tarkoittaa paitsi palvelun käytön aloittaessa kysyttäviä henkilötietoja, myös sitä kaikkea käyttäytymisdataa, mitä palvelut keräävät kaupallisiin tarkoituksiin.

Kuin liikennekasvatusta

Suomessa lapset saavat kansainvälisesti vertailtuna hyvin nuorina älypuhelimet. DNA:n tuoreen koululaistutkimuksen mukaan 86 % 5-12-vuotiaista sai ensipuhelimekseen älypuhelimen.

Kun lapsi saa puhelimen, sen käytöstä pitää puhua, Aalto neuvoo. Hän vertaa älypuhelimen ja sen sovellusten käytön opettelua liikennekasvatukseen, joka alkaa jo siitä, että rattaissa istuvalle taaperolle kerrotaan, että nyt palaa punainen valo ja odotellaan, milloin saadaan mennä tien yli. Periaatteena on siis se, että mediakasvatus puhelimenkin kanssa on prosessi, joka jatkuu vuosia ja aikuista tarvitaan mukana sen eri vaiheissa.

Lasten omaa somen käyttöä hankalampi juttu on se, että aikuiset usein loistavat poissaolollaan palveluista ja tiedon puutteen takia jotkut suhtautuvat palveluihin ennakkoluuloisesti. Siksi lapsen kanssa kannattaa aina katsella somea yhdessä, pyytää lasta näyttämään, mitä on siellä touhunnut ja ennen älypuhelimen käytön aloittamista keskustella, keiden kanssa palveluissa voi olla yhteydessä ja ymmärtääkö lapsi, millaisia ovat esimerkiksi epäasialliset yhteydenotot.

”Somen demonisoiminen ei edistä asiaa ollenkaan. Siksi sellaista sukupolvien välistä kuilua kannattaa kuroa umpeen”, Aalto suosittelee.

Kuilua voi kuroa umpeen perehtymällä suosittelee eri somepalveluiden luonteeseen.

”Niissä kaikissa on omat lainalaisuutensa. Instassa on kiva meininki, jossa laitellaan kehuja ja sydämiä. Snapissa ollaan oman pienen porukan kesken ja puhutaan avoimesti omasta elämästä. TikTok näyttää siltä, että onpas siellä kivoja tanssivideoita, mutta joskus ne perustuvat toisille nauramiselle. Kannattaa ainakin googlata, mitä näistä palveluista sanotaan.”

Käy tämä keskustelu lapsen kanssa

Vanhemmuus on nykyään välillä ”jäätävää suorittamista”, kuten Paula Aalto sitä kuvailee. Siksi ei tarvitse yrittää itse olla jokaisen mediasovelluksen täysin perehtynyt asiantuntija. Jos lapsen somen käytössä joku epäilyttää, siinä voi ottaa lapsen kanssa aikalisän ja selvittää, mistä on kyse.

Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n sivuilla on paljon mediakasvatusohjeita. Järjestöillä on myös asiantuntijapalveluita, joista voi kysyä neuvoja ja vinkkejä. Aalto kehottaa myös käyttämään vertaistukea eli juttelemista lasten kavereiden vanhempien kanssa.

 

Kun lapsi saa älypuhelimen, käykää tämä keskustelu:

  1.  Jos puhelimeen ladataan uusi sovellus, siitä kysytään lupa vanhemmalta.
  2. Yhdessä jutellaan, mikä sovellus on ja millä lailla lapsi sitä haluaa käyttää.
  3. Jutellaan myös siitä, keiden kanssa lapsi on siellä yhteydessä ja jos siellä tulee jotain erikoisia tai ihmetyttäviä juttuja juttuja, niistä voi kysyä vanhemmalta.
  4. Katsotaan yhdessä käyttöehdot läpi.
  5. Somea voi myös katsella yhdessä lapsen kanssa ja pyytää näyttämään sieltä kivoja juttuja.
  6. Vanhemman kannattaa myös itse tuntea somesovellukset ainakin pääpiirteittäin. Niistä löytää tietoa ja keskusteluja googlaamalla.

Ilo lapsen silmissä pakahduttaa

Ensimmäinen kouluvuosi on lapsen elämän suurin muutos, jonka kynnyksellä hänelle hankitaan yleensä oma puhelin. Kirjailija Helmi Kekkonen, ekaluokkalaisen äiti itsekin, kertoo mitä hän olisi toivonut tietävänsä digiasioista ennen kuin lapsi menee kouluun.

Helmi Kekkonen 28.4.2020 16:44

Miltä tuntuu, kun lapsi saa ensimmäisen puhelimen?

Ensimmäinen kouluvuosi on lapsen elämän suurin muutos, jonka kynnyksellä hänelle hankitaan yleensä oma puhelin. Kirjailija Helmi Kekkonen, ekaluokkalaisen äiti itsekin, kertoo tässä mitä hän olisi toivonut tietävänsä digiasioista ennen kuin lapsi menee kouluun.

 

Se tapahtuu eräänä iltapäivänä kesän jo taittuessa syksyä kohden, iltojen hämärtyessä samettisen pehmeinä.

Esikoisemme, hän joka vasta hetki sitten oli ihoni alla, nojaa ovenkarmiin kasvoillaan uhmakas, hieman vieras ilme.

Tiedän sanomattakin mistä on kyse.

Olemme keväällä sopineet, että hän saa oman puhelimen, kun koulu alkaa. Nyt koulun alkuun on enää muutama päivä, ja tyttäreni on mielestään odottanut riittävästi.

Minä olen vältellyt koko aihetta. Puhelimessa itsessään ei ole mitään pahaa. Päinvastoin, minua lohduttaa ajatus siitä, että sen avulla saan lapseni aina kiinni. Hän ei joudu kulkemaan koulumatkoja yksin, mutta päivät ovat pitkiä ja iltapäiväkerhossa aikuisen katse väljempi kuin päiväkodissa. Puhelin on hänelle turva.

Pelkään kuitenkin, että puhelin tuo tullessaan myös uuden maailman, josta hän ei ymmärrä mitään. Viestit, videot, internet. Youtube, TikTok, Google.

Haluan hänen pysyvän vielä kaiken tuon ulkopuolella. Haluan hänen pysyvän lapsena.

Edessäni tuntuu olevan hyppy tuntemattomaan. En tiedä mitään lapsille suunnatuista sovelluksista tai liittymistä. Tiedostan myös olevani hieman vanhanaikainen. En ole kovin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, vieroksun uusia appeja ja iPadimme kerää pölyä kirjahyllyssä. Kannustan tytärtäni lukemaan, kirjoittamaan kirjeitä ja piirtämään.

Tytärtäni sen sijaan kiinnostaa kaikki. Hän ei ymmärrä, miksi nämä asiat sulkisivat toisensa pois, miksei hän voi lukea ja omistaa puhelinta.

Tiedän, että hän on oikeassa. Silti tässä hetkessä on jotain haikeaa, kuin hänen lapsuutensa olisi yhtäkkiä ohi.

Ehkä se lapsuus, jota toivon hänen yhä elävän, onkin oma lapsuuteni? Sellainen, jossa ei ollut internetiä eikä ikioma puhelin ollut edes ajatuksen tasolla mahdollinen.

En voi sulkea silmiäni siltä, että tyttäreni elää tässä ajassa. On siis otettava asioista selvää, tarkasteltava vaihtoehtoja ja laadittava säännöt uutta elämänvaihetta varten.

Hän katsoo minua ja katson takaisin.

” Huomenna”, sanon.

”Lupaatko?” hän kysyy ja sulaa hymyyn.

”Lupaan.”

 

Elokuu

Puhelin näyttää tyttäremme käsissä isolta, mutta silti hän käyttää sitä heti häkellyttävän taitavasti. Kännykän eri ominaisuudet ilahduttavat häntä uudelleen ja uudelleen. Hän lähettää minulle toistuvasti viestejä, joissa on kymmeniä kakkaemojeja, silloinkin kun olemme molemmat kotona. Hän napsii kamerallaan kuvia raitiovaunuista, koirista, kirjoistaan ja leluistaan. Käymme Ateneumissa katsomassa Schjerfbeckin näyttelyn ja hän ottaa kuvan jokaisesta taulusta. Hankalaa tuntuu olevan vain soittaminen, puhelimeen vastaaminen ja siihen puhuminen.

Olemme mieheni kanssa käyneet läpi vaihtoehtoja ja päättäneet, että puhelin on ainakin aluksi vain kommunikaatiota, ei ajanvietettä varten. Tytt­­­äremme liittymässä on nettiyhteys, jotta hän voi kuunnella sillä omatoimisesti äänikirjoja, mutta olemme poistaneet puhelimesta selaimen. Jos hän yrittää ladata puhelimelleen sovelluksia, miehelleni tulee siitä ilmoitus. Lapsen puhelimessa ei ole pelejä, WhatsAppia eikä Spotifyta, joiden ikäraja on liian korkea. Hän on kännykästään niin ylpeä, etteivät rajoitukset harmita häntä, ainakaan vielä.

Hän tarkistaa viestit ja puhelut aamulla ja tullessaan iltapäiväkerhosta kotiin. Hän ottaa loputtomasti valokuvia ja järjestelee niitä kansioihin. Hän kirjoittaa muistiinpanoja ja askartelee tarrojen, tussien ja glitterin avulla värikkäitä kuoria, joita voi laittaa läpinäkyvän suojakuoren alle. Hän soittaa minulle kerhosta joka päivä, vaikka mitään asiaa ei ole. Kun hänen nimensä vilkkuu puhelimeni ruudulla minä hämmennyn, sitten ilahdun ja liikutun; minun pieni, keskellä maailmaa.

Aamuisin hän olemuksessaan on jotain uutta, rauhatonta ja hauskalla tavalla villiä, mutta myös hämmennystä. Päivät ovat täysiä ja jännittäviä. Puhelin on aina kimaltelevan Lego Friends -repun etutaskussa täyteen ladattuna, ja hän varjelee sitä kuin aarretta.

Eräänä iltapäivänä pahin kuitenkin tapahtuu. Tyttäremme esittelee puhelintaan omalle, viidettä luokkaa käyvälle kummioppilaalleen, ja se lipeää hänen kädestään asfalttiin. Näyttö hajoaa täysin.

”Se oli vahinko, se ihan oikeasti oli.”

”Mutta miksi puhelin oli esillä kesken koulupäivän?”

”Halusin vain näyttää sitä, kun se on niin hieno.”

Hän itkee pitkään ja lohduttomasti.

Mieheni kanssa pähkäilemme, miten ratkaisemme tilanteen. Päätämme, että hän on kaksi viikkoa ilman puhelinta, sitten hankimme uuden ja tuoreemman käytetyn mallin.

Saadessaan uuden puhelimen käteensä ilo hänen silmissään pakahduttaa. Miten tämä voikin olla niin tärkeä juttu?

 

Lokakuu

Koulunkäynti muuttuu arkisemmaksi, samoin puhelin. Joskus se unohtuu aamuisin kotiin, joskus kyläilyn yhteydessä kaverille. Toisinaan hän pyytää luvan saada ladata WhatsAppin tai jonkin pelin, mutta emme kinastele asiasta. Lapsi hyväksyy asettamamme rajat.

Mietin, miten vielä alkukesästä uskoin, että ilman puhelinta lapsi tuskin selviäisi ensimmäisestä kouluvuodesta. Miten ahdistunut olin ajatuksesta, että pelkkä puhelin ei riittäisi, vaan oletin, että siinä pitäisi olla lisukkeena vähintään pelejä ja Youtube, joista hän oli jo eskarissa kuullut puhuttavan.

Olisi ollut helpottava tietää jo koulun alussa, että lapsella voi olla puhelin, mutta kaiken muun kanssa on aivan mahdollista, ja jopa suotavaa, edetä omassa rytmissä. Mitään ei ole pakko olla, mutta hyviä vaihtoehtoja on paljon.

 

Joulukuu

Lapsi toivoo joululahjaksi kännykkäpeliä ja WhatsAppia. Hän vetoaa siihen, että kaikilla hänen kavereillansakin on. Mietimme asiaa, mutta sanomme edelleen ei. Kaikilla kavereilla ei ole, eikä se muutenkaan ole oleellista.

Lisäksi kulunut lukuvuosi on ollut monella tapaa tiivis. Lapsi on joutunut uudessa elämäntilanteessaan opettelemaan uusia sosiaalisia taitoja ja sääntöjä, harjoittelemaan opiskelua ja ystävyyttä. Hän on kouluviikkojen jälkeen väsynyt, ikäistään pienempi sylikissa.

Emme halua hänelle enempää virikkeitä, uusia sääntöjä ja rajoituksia. Varsinkaan kun kaikki on mennyt niin hyvin. Puhelin on osa hänen arkeaan, ei sen keskipiste. Hän jaksaa istua ravintolassa ilman Youtubea ja kännykkäpelejä, hän soittaa mielellään ystävilleen ja isovanhemmilleen. Hän nauttii valokuvien muokkaamisesta ja pitää puhelimestaan hyvää huolta.

Tuntuu kuin olisimme saaneet hyvän alun sille, mikä tulee kestämään koko loppuelämän: suhteelle digitaaliseen maailmaan.

 

Lisää tietoa lapsen ensipuhelimen ja -liittymän hankinnasta voit lukea täältä. Tarkempaa tietoa sopivista valinnoista ensimmäiseksi liittymäksi taas löytää täältä.

 

Helmi Kekkonen

Artikkelin kirjoitti omiin kokemuksiinsa perustuen kirjailija Helmi Kekkonen.

Vaikea valita? Anna Apurin auttaa!

Tutustutaan vaihtoehtoihin ja valitaan lapsellesi sopivimmat palvelut ja laitteet, liittymät tai lisäpalvelut. Soita, aloita chat tai varaa palveluaika.

Lapsen ensipuhelin käyttökuntoon

Liittymät, lisäpalvelut ja vaikka ruutuaika valmiiksi asennettuna. DNA Apuri auttaa!

Ole huoleton, ota laiteturva

Turvaa uusi puhelin SquareTrade-laiteturvalla. Jos jotain sattuu, vahingosta riippuen saat puhelimen korjattua tai tilalle korvaavan puhelimen.