Blogit

Yrityksen rahoitus on taitolaji

”Rahoituksen hankkimisessa oleellista on suunnitelmallisuus”, sanoo Vesa Riihimäki, Nordean kasvuyritysyksikön johtaja.

”Rahoitus on suunniteltava yrityksessä oikean mittaiseksi. Ei ole järkevää elää kädestä suuhun ja hankkia rahoitusta vain muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan”, sanoo Riihimäki, jonka johtama Nordean kasvuyritysyksikkö on toiminut valtakunnallisena vuodesta 2016 lähtien ja jolla on 2500 asiakasta.

Järkevä aikajänne kasvuyrityksen yhdelle rahoitusjaksolle on Riihimäen mukaan 6-12 kuukautta. Oleellista on myös rahoituksen ajoitus ja rakenne.

”Jos rahoituksen rakenne on vääränlainen, seuraavan jakson mahdolliset rahoittajat eivät välttämättä ole kiinnostuneita yrityksestä.”

Jos rakenne ja ajoitus on väärä, rahoitus loppuu yritykseltä kesken ja sen johto joutuu tekemään toiminnassaan täysjarrutuksen. Toiminnan uudelleen jaloilleen saamiseen menee helposti puolitoista vuotta. Siinä ajassa kilpailijat saavat jo kiinni.

”Äärimmäisen harvalla yrityksellä on sellainen innovaatio, etteikö joku toinen yritys voisi tulla samaan markkinaan, vaikka sitten eri kulmasta.”

Rahoituksen puute voi johtaa resurssiongelmiin ja muodostua sitä kautta pullonkaulaksi kasvulle. Mutta markkinan vetäessä hyvin voi myös käydä niin, että rahoituksen tukema kasvu ei toteudu, koska yrityksessä ei ole tarpeeksi esimerkiksi ohjelmistosuunnittelijoita kasvusuunnitelmien toteuttamiseen.

Verkosto kaupan päälle rahoittajakumppanilta

Vaihtoehtoja kasvuyrityksen rahoitukseen on pankin lainaratkaisujen lisäksi valtavasti. Pääomasijoittajien ja business-enkeleiden tarjoamien sijoitusten lisäksi vaihtoehtona ovat muun muassa juniorilainat ja joukkorahoitus. Siksi Riihimäen mukaan useimmat kasvuyritykset ja startupit tarvitsevat apua rahoituksen suunnitteluun.

”Startupin johdolla ei yleensä ole aikaa, osaamista tai verkostoa rahoituslähteiden valintaan”, sanoo Riihimäki. Vaihtoehdot pitää kuitenkin käydä läpi jos haluaa hyvän ratkaisun pitkäksi ajaksi. ”Rahoitusta ei kannata ottaa ensimmäiseltä tarjoajalta.”

Huolella valittu pääomasijoittaja voi auttaa kasvuyritystä esimerkiksi rakentamaan asiakas- tai jakeluverkostoa kansainvälistymisen tueksi. Hyvän kumppanin myötä yritys voi myös löytää uusia rahoittajia toiselle rahoituskierrokselle.

Rahoittajien verkoston avulla kasvuyritys voi lisäksi löytää tukea ja kumppaneita taloushallinnon tarpeisiin, ohjelmistotuotantoon, markkinointiin sekä juridisiin kysymyksiin.

”Kriisiaikoina monipuolisen rahoituspohjan merkitys korostuu entisestään. Yksi jättikokoinen laina tai rahoitus yhdeltä pääomasijoittajalta on huono vaihtoehto. Kun yritystoiminnan riskillä on jakajia, kasvuyritykselle on myös helpompi saada lisärahoitus verrattuna tilanteeseen, jossa kaikki on yhden kortin varassa”, korostaa Riihimäki.

Lataa maksuton opas, jonka avulla skaalaat yrityksen verkkopalvelut jokaisella kasvun portaalla!

Lataa opas

 

Avainsanat:

Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.