Blogit

Yleisimmät väärinkäsitykset yksityisverkoista – ja tulevaisuuden voittava ratkaisu

Yksityisverkoilta odotetaan lähes ihmeitä. Taattua nopeutta, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Datan pysymistä maantieteellisesti rajatun alueen sisällä. Kaikki nämä tietenkin selkeästi halvemmalla kuin julkisten operaattoriverkkojen palvelut.

Yksityisverkoista on myös povattu ratkaisua lähes ongelmaan kuin ongelmaan. Hybristä on tällä kertaa rakennettu poikkeuksellisen laajalla rintamalla. Verkkolaitevalmistajien joukkoon odotuksia kohottamaan ovat liittyneet suunnilleen koko ICT-toimiala, poliitikot, viranomaiset sekä regulaattorit.

Noste onkin tarpeen, sillä odotuksista huolimatta privaattiverkot eivät lyöneet läpi 2G-, 3G- ja 4G-murroksissa.

5G-murroksessa yksityisverkot lyövät vihdoin läpi, vai lyövätkö?

Verkkolaitevalmistajalle yksityisverkkojen liiketoimintalogiikka on selvä, sillä verkko-operaattoreita on maailmassa vain rajallinen määrä. Kasvu on kortilla ja kilpailu kovaa, joten verkkoja kannattaa yrittää myydä muillekin.

Asiakkaiden näkökulmasta laitevalmistajien logiikka ei kuitenkaan oikein tahdo käytännössä toimia, sillä verkkojen rakentaminen sekä etenkin niiden laadukas ja tietoturvallinen operointi on erittäin kallista puuhaa. Siksi verkon pyörittäminen on volyymibisnestä. Yksityisverkko on usein pienehkö, jolloin ylläpidosta tulee aivan liian monimutkaista ja kallista.

Vaihtoehto on rakentaa yksityisverkko operaattorikumppanin kanssa. Silloin taklataan osa haasteista. Aivan erityisesti helpottuu liitettävyys muuhun maailmaan ja yhteistoiminta julkisen verkon kanssa, mikäli sellaista halutaan.

Kustannustehokkuutta voi parantaa merkittävästi ulkoistamalla verkon ylläpidon, päivittämisen, tietoturvan, radioverkon kuuluvuuden ja muun valvonnan operaattorikumppanille. Näin saadaan yritykselle kokonaan oma verkko, jonka suorituskyky ja valvonta on SLA-sopimuksella taattua ja kustannustehokasta.

Kolmas ja useimmiten paras vaihtoehto on kuitenkin istahtaa hetkeksi alas operaattorin asiantuntijan kanssa. Olennaista on käydä huolellisesti läpi mitä oikeastaan halutaan saada aikaiseksi – ja miksi.

Merkittävä osa kohtaamistamme yksityisverkkotarpeista on perustunut väärinkäsityksiin.

Yksityisverkoille tyypillisesti asetettaviin tarpeisiin löytyy huomattavasti parempia ja sopivampia ratkaisuja, kunhan operaattorikumppani on tavanomaista avoimempi asiakaslähtöiselle yhteistyölle. Tarpeet ja prioriteetit ovat eri yrityksillä niin erilaisia, että olisikin aivan ihmeellistä, jos perinteinen oma yksityisverkko olisi aina oikea ratkaisu kaikkeen.

Asiakastarpeiden ehdoilla rakennettavan hybridi-yksityisverkkoratkaisun suorituskykyä voidaan optimoida aina juuri niiden ominaisuuksien suhteen, joita kulloinkin tarvitaan. Yritykselle dedikoidaan verkosta vain ne osat, jotka ovat kyseisen suorituskyvyn tai varmuuden saamiseksi tarpeellisia, ja ratkaisua ylläpidetään palvelukokonaisuutena. Ratkaisuun liitetään saumattomasti tarvittavat kansainväliset yhteydet.

Noin puolessa omista tähänastisista hybridi-yksityisverkkototeutuksistamme olemme saaneet ratkaistua asiakkaan tarpeet jopa kokonaan ilman yrityksen omia verkkoinvestointeja. Toisessakin puolessa investoinnit ovat jääneet selvästi pienemmiksi perinteiseen yksityisverkkoratkaisuun verrattuna, vaikka yhteyksien laatu on jopa ylittänyt perinteisen yksityisverkon tarjoaman saatavuuden.

Ennustan, ettei perinteinen yksityisverkkokonsepti leviä kovin laajasti tälläkään kertaa. Asiakaslähtöinen hybridiratkaisu reunalaskennalla ja 5G:llä tarjoaa selvästi paremman suorituskyvyn ja luotettavuuden sekä maantieteellisen datarajauksen.

Hybridiratkaisujen kustannustehokkuus ja mutkattomuus lyövät selvästi laudalta perinteiset yksityisverkot.

Kehitämme parhaillaan yhteistyössä mm. ABB:n kanssa uusia, entistä asiakaslähtöisempiä yritysten ja teollisuuden hybriditoimintamalleja. Suunta on selvä ja matka kohti voittavaa ratkaisua on käynnissä!

 

Verkkojen tuoma arvo realisoituu siinä vaiheessa, kun verkot mahdollistavat uusia ja uudenlaisia liiketoimintoja. Katso FiComin Elina Ussan, ABB:n Juha Mirschin ja DNA:n Olli Sirkan keskustelu aiheesta DNA:n tuottaman Tulevaisuustehdas-keskustelusarjan jaksossa Tulevaisuuden verkot!

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Digitalisaatio 5G Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.