Blogit

Wi-Fi 6 pähkinänkuoressa – kolme poimintaa uudesta standardista

Langattomalla lähiverkolla on koko ajan enemmän ja enemmän käyttäjiä: IoT-laitteet, puheohjaus, videosisältöjen kulutus ja muu rohmuavat kaistaa. Tästä syystä monelle tuttua Wi-Fi-teknologiaa määrittävää standardia uudistettiin jo vuonna 2018. Uusi standardi (Wi-Fi 802.11ax) on kutsumanimeltään Wi-Fi 6.

Sen ansiosta yhä useampaa laitetta voidaan käyttää tehokkaasti samassa verkossa ja vieläpä entistä paremmalla tiedonsiirtonopeudella. Toisin sanoen Teams-palaverit tai webinaarit rullaavat sujuvasti, vaikka samaa verkkoa käyttäisi iso määrä laitteita.

Mitä Wi-Fi 6:sta sitten pitää tietää? Tässä ainakin kolme kiinnostavaa hyötyä yrityksen näkökulmasta:

  1. Enemmän laitteita samaan verkkoon. Wi-Fi 6:n ominaisuuksiin kuuluvat OFDMA- ja MU-MIMO-tekniikat säätelevät useamman käyttäjän liikennöintiä verkossa tehokkaasti. OFDMA:n ansiosta eri taajuuksia käyttävät laitteet eivät kilpaile toistensa kanssa kaistasta, vaan datapaketit tulevat ja menevät fiksusti lomittain. Antennitekniikka MU-MIMO puolestaan mahdollistaa jopa kahdeksan laitteen operoinnin samanaikaisesti omilla erillisillä kanavillaan.
  2. Toimivampia toimistoja ja työtiloja. Kun toimistot muuttuvat älykkäiksi, verkon kapasiteetista kilpailevat työntekijöiden kännyköiden ja tietokoneiden lisäksi myös vaikkapa kattolamput ja talotekniikan sensorit. Wi-Fi 6 kestää kuormituksen, sillä se varaa matalia taajuuksia käyttäville laitteille oman kaistan. 
  3. Parempi akunkesto IoT-laitteille. Wi-Fi 6:een sisältyvä Target Wake Time (TWT) -ominaisuus antaa laitteiden pysyä lepotilassa, kunnes tulee niiden vuoro välittää dataa. Näin sensoreiden akunkesto paranee ja energiaakin säästyy.

Jos siis työpaikallasi käytetään runsaasti verkkoa esimerkiksi videoiden striimaamiseen ja IoT-sensoreita ja muita laitteita alkaa olla useampia, kannattaa Wi-Fi 6 ottaa käyttöön. Jos liiketoiminta nyt tai tulevaisuudessa nojaa peräti AR/VR-teknologiaan tai 8K-videoihin ja massiivisiin latauksiin, voi jopa Wi-Fi6E ja sen tuliterä 6 gigahertsin kaista olla tarpeen.

Käyttöönotto vaatii Wi-Fi 6 -reitittimet. Kaikki entiset laitteet toimivat edelleen, mutta uudet laitteet ovat tarpeen, jotta uuden standardin hyödyntäminen onnistuu.

 

Tutustu tarkemmin DNA:n lähiverkkopalveluihin ja ota yhteyttä.

Tutustu palveluihin Ota yhteyttä

Avainsanat:

Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
1/2025 DNA Yrityksille

DNA tavoittelee tekoälyllä ennennäkemättömän kohdennettua palvelua – viiveettä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Äärimmäiset sääolosuhteet voivat vaikuttaa verkkoihin – DNA toimii ripeästi yhteyksien palauttamiseksi

Blogi
12/2024 Joosua Nikkinen

Mobiilivarmenne suojaa yritystä ja työntekijää – tietoturva on osa vastuullisuutta

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Mikä yhdistää tunneälykästä tekoälyä, humanoidirobotteja ja oppimisen johtamista? Teknologiatrendit 2025 tietenkin!

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.