Blogit

Wi-Fi 6 pähkinänkuoressa – kolme poimintaa uudesta standardista

Langattomalla lähiverkolla on koko ajan enemmän ja enemmän käyttäjiä: IoT-laitteet, puheohjaus, videosisältöjen kulutus ja muu rohmuavat kaistaa. Tästä syystä monelle tuttua Wi-Fi-teknologiaa määrittävää standardia uudistettiin jo vuonna 2018. Uusi standardi (Wi-Fi 802.11ax) on kutsumanimeltään Wi-Fi 6.

Sen ansiosta yhä useampaa laitetta voidaan käyttää tehokkaasti samassa verkossa ja vieläpä entistä paremmalla tiedonsiirtonopeudella. Toisin sanoen Teams-palaverit tai webinaarit rullaavat sujuvasti, vaikka samaa verkkoa käyttäisi iso määrä laitteita.

Mitä Wi-Fi 6:sta sitten pitää tietää? Tässä ainakin kolme kiinnostavaa hyötyä yrityksen näkökulmasta:

  1. Enemmän laitteita samaan verkkoon. Wi-Fi 6:n ominaisuuksiin kuuluvat OFDMA- ja MU-MIMO-tekniikat säätelevät useamman käyttäjän liikennöintiä verkossa tehokkaasti. OFDMA:n ansiosta eri taajuuksia käyttävät laitteet eivät kilpaile toistensa kanssa kaistasta, vaan datapaketit tulevat ja menevät fiksusti lomittain. Antennitekniikka MU-MIMO puolestaan mahdollistaa jopa kahdeksan laitteen operoinnin samanaikaisesti omilla erillisillä kanavillaan.
  2. Toimivampia toimistoja ja työtiloja. Kun toimistot muuttuvat älykkäiksi, verkon kapasiteetista kilpailevat työntekijöiden kännyköiden ja tietokoneiden lisäksi myös vaikkapa kattolamput ja talotekniikan sensorit. Wi-Fi 6 kestää kuormituksen, sillä se varaa matalia taajuuksia käyttäville laitteille oman kaistan. 
  3. Parempi akunkesto IoT-laitteille. Wi-Fi 6:een sisältyvä Target Wake Time (TWT) -ominaisuus antaa laitteiden pysyä lepotilassa, kunnes tulee niiden vuoro välittää dataa. Näin sensoreiden akunkesto paranee ja energiaakin säästyy.

Jos siis työpaikallasi käytetään runsaasti verkkoa esimerkiksi videoiden striimaamiseen ja IoT-sensoreita ja muita laitteita alkaa olla useampia, kannattaa Wi-Fi 6 ottaa käyttöön. Jos liiketoiminta nyt tai tulevaisuudessa nojaa peräti AR/VR-teknologiaan tai 8K-videoihin ja massiivisiin latauksiin, voi jopa Wi-Fi6E ja sen tuliterä 6 gigahertsin kaista olla tarpeen.

Käyttöönotto vaatii Wi-Fi 6 -reitittimet. Kaikki entiset laitteet toimivat edelleen, mutta uudet laitteet ovat tarpeen, jotta uuden standardin hyödyntäminen onnistuu.

 

Tutustu tarkemmin DNA:n lähiverkkopalveluihin ja ota yhteyttä.

Tutustu palveluihin Ota yhteyttä

Avainsanat:

Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Vain oppiva organisaatio voi selvitä tekoälyn aikakaudesta voittajana

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

”Maalaisjärki on iso osa tietoturvaa” – kyberturvallisuuden lehtori Pia Satopää tietää, missä voisimme kehittyä

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Kokeilemalla kohti tekoälyvallankumousta – nyt on yritysjohdon aika toimia

Artikkeli
12/2024 DNA Yrityksille

Tekoäly innostaa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäjiä: ”Jos tätä ei Suomessa saada tehtyä, niin missä sitten?”

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.