Auntien ammattilaiset tsemppaavat työntekijöitä jaksamaan paremmin. Palvelukonsepti on ainutlaatuinen, ja kysyntä on yllättänyt välillä tekijätkin.
Tämä ei voi mennä näin. Väsyneitä ja uupuneita työntekijöitä pitää tukea ajoissa, ennen kuin heillä on pää kainalossa, Mervi Lamminen ajatteli joitain vuosia sitten. Hän työskenteli it-alan yrityksessä, jossa jaksamiseen liittyvät haasteet eivät olleet epätavallisia. Lamminen jätti lopulta itsekin työnsä uupumuksen vuoksi.
”Ajatus yrittäjyydestä, joka liittyisi työssä jaksamisen edistämiseen, alkoi silloin kyteä”, Lamminen kertoo. Ideasta tuli nopeasti totta ja Lammisesta täysipäiväinen yrittäjä.
Nyt, viisi vuotta myöhemmin, hänen luotsaamansa Auntie toimii Suomen lisäksi useilla eurooppalaisilla markkinoilla ja kasvaa yli 200 prosenttia vuodessa – voitollisesti, monista kasvuyrityksistä poiketen.
Auntie auttaa jaksamaan
Työntekijät saavat Auntielta tukea erilaisiin jaksamista nakertaviin tilanteisiin. Oli kyseessä sitten stressi, ylisuorittaminen tai motivaatio-ongelmat, Auntielta löytyy sopiva palvelupaketti. Palvelun ytimessä ovat verkkotapaamiset Auntien ammattilaisten kanssa, joita on jo noin 80.
Menestystarina on pantu merkille myös Kasvu Open -sparrausohjelmassa, jossa Auntie sijoittui kolmanneksi. Tuomariston mukaan Auntie on onnistuneesti digitalisoinut hyvinvointi- ja terveyspalvelut sekä tuotteistanut ja brändännyt ne erinomaisesti. DNA on paitsi Kasvu Openin kumppani, myös Auntien asiakas. DNA:lla käytössä on palvelun laajin paketti.
Lammisen visio jaksamisen tukemisesta etätapaamisilla on ollut edellä aikaansa. Suoraa kilpailua ei ole markkinoilla vieläkään. ”Tosin samaan lopputulokseen eli stressitason laskuun pyrkivistä tarjoajista ei kyllä ole puutetta”, Lamminen sanoo.
Auntien konsepti on kuitenkin uniikki, eikä visionäärin osa ole ollut aina helppo. ”Viisi vuotta sitten minulta saatettiin naureskellen kysyä, luulenko oikeasti, että tällaisia palveluja käytettäisiin verkon kautta. Nyt ei enää naureta”, Lamminen sanoo. Itse asiassa asiakkaat harvoin enää edes tiedustelevat mahdollisuutta tavata Auntien ammattilaisia kasvokkain.
”Kun verkkotapaamisia kerran on kokeillut, ihmiset eivät enää näe syytä käyttää aikaansa tapaamispaikalle ja takaisin matkaamiseen. Korona-aika on osaltaan parantanut ihmisten valmiutta etäyhteyksien käyttöön.”
Avun tarve on kasvanut
Myös tietoisuus työssä jaksamisen merkityksestä on noussut viime vuosina hurjasti.
”Kun tänä päivänä keskustelemme HR-ihmisten kanssa työssä jaksamisesta, vain joka sadas sanoo, että hänen yrityksessään ei ole asian kanssa ongelmaa”, Lamminen sanoo.
Kysyntää jaksamisen edistämiselle siis on – ja sitä tulee joskus yllättävästäkin suunnasta.
”Olin jopa hieman hämmentynyt, kun kohtalaisen suuren brittiyrityksen henkilöstöjohtaja otti itse meihin yhteyttä. Maineemme kulkee selvästikin edellämme, sillä hän oli saanut vinkin meistä johtoryhmästään.”
Töissä jaksamisen kanssa kamppailu koskettaa Lammisen mukaan käytännössä kaikkia länsimaisia yhteiskuntia. Kansainvälistyminen on siten Auntielle luontevaa. Yhtiöllä on asiakkaita jo Norjassa, Ruotsissa, Hollannissa ja Puolassa.
”Työ on lähtökohtaisesti intensiivisempää kuin ennen. Itseohjautuvuuden merkitys on kasvamassa myös koronan vuoksi. Mutta oman työnsä ohjaaminen ei ole aina helppoa”, Lamminen kuvailee työelämän muutosta.
Yksi yleinen sudenkuoppa on hänen mukaansa ylisuoriutuminen, etenkin asiantuntijatyössä.
”Ylisuorittamisen taustalla on usein työntekijä itse, joka ei välttämättä edes tiedosta piiskaavansa itseään. Ja kun esihenkilö tai HR pyytää häntä rajoittamaan työntekoa, hän voi jopa siirtyä työskentelemään salaa.”
Tällaisissa tapauksissa ylisuorittamisen selättämiseen tarvitaan itsemyötätuntoa. Se on opittavissa oleva taito, jota voi harjoitella – vaikkapa Auntien asiantuntijan avustuksella.
Lue myös: Viisi vinkkiä virtuaalitiimin johtamiseen