“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Kun maisemahissi alkaa nousta, kauppakeskuksen hälinä vaihtuu rauhalliseen toimistotilaan, jonka ikkunoista avautuvat hulppeat näkymät Helsingin kattojen ylle. Täältä käsin työskentelee mielen hyvinvointipalvelu Auntie. Kaikkiaan yli 150 henkeä kattava tiimi kamppailee tietotyöläisten lisääntynyttä työuupumusta vastaan.

Pitkään jatkunut etä- ja hybridityöskentely näkyy tietotyöläisten jaksamisessa. Etätyötä tekevien työpäivät ovat menettäneet muotonsa, kun rajan vetäminen työ- ja vapaa-ajan välille takkuilee. Yleinen haaste on ylisuoriutuminen, johon tulisi puuttua ennen kuin tilanne kärjistyy. 

“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee kesäloma, niin ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, ikävää kierrettä kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.

Työuupumus on lisääntynyt, mutta niin ovat onneksi myös uudet innovaatiot. Lähdimme käymään Auntien Pasilan Triplassa sijaitsevalla toimistolla selvittääksemme, mitkä asiat ajavat tietotyöläiset työhyvinvointipalveluiden pariin ja miten Auntie voi heitä auttaa. 

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa

Mervi Lammisen kipinä yritysten työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen syntyi hänen omista kokemuksistaan:

“Olen itse saanut keskustelun tuesta apua elämän eri kriiseihin. Olen myös kokenut, että stigma tämän tyyppisiin palveluihin on aivan liian iso ja sitä pitää siksi poistaa.”

Miten Auntie sitten voi auttaa? Verkon varassa toimiva yritys tarjoaa matalan kynnyksen apua mielen hyvinvoinnin varhaiseen edistämiseen. Oli kyseessä sitten stressi, ylisuorittaminen tai motivaatio-ongelmat, Auntien ammattilaiset tukevat työntekijöitä. Auntie on ratkaisu tilanteeseen, jossa arki tökkii, mutta ei kaadu vielä päälle. Yhteydenpito yrityksen ja palvelun pariin hakeutuneen työntekijän välillä järjestetään etäyhteyksin, mikä madaltaa kynnystä avun hakemiseen entisestään. 

Auntien ammattilaisverkosto tarjoaa hyvinvointipalveluita 20 eri kielellä. Apua ja olkapäätä tarjoavat psykologit, ratkaisukeskeiset terapeutit, lyhytterapeutit ja psykoterapeutit. Myös DNA hyödyntää Auntien hyvinvointipalveluita.

Työhyvinvoinnin tarve on kasvanut entisestään

Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan työuupumus on yleistynyt ja erityisesti nuorten, alle 36-vuotiaiden työntekijöiden hyvinvointi ja yksinasuvien etätyöntekijöiden hyvinvointi on heikentynyt. Korona-aikana avun tarve korostui entisestään, ja ihmislähtöistä matalan kynnyksen apua tarvitaan kipeästi.

Lammisen mukaan monet asiat ajavat tietotyöläisiä työhyvinvointipalveluiden pariin: 

“Keskeinen asia on se, että ihmisen evoluutio ei ole pysynyt teknologiakehityksen tahdissa. Emme ole kehittyneet ottamaan vastaan kaikkialta tulvivia aistiärsykkeitä, kuten eri sovellusten ja järjestelmien jatkuvia ilmoituksia. Ne tekevät työstä sirpaleisempaa. Toinen keskeinen asia on se, että nämä tilanteet usein myös pitkittyvät. Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa.”

Hyvinvoinnista välittäminen on myös kilpailuvaltti

Yritykset voivat hyödyntää poikkeustilanteessa opittua myös tulevaisuudessa. Työskentely on nyt vapaampaa kuin koskaan; joustava työ on pysyvä uusi ilmiö, ja erilaiset hybridityöskentelymallit ovat tulleet jäädäkseen. Yrityksillä on edessään mahdollisuus houkutella uusia osaajia ja näyttää esimerkkiä yrityskulttuurista, jossa pidetään huolta työntekijöiden hyvinvoinnista. 

Moni yritys ymmärtää jo, että työhyvinvointi on aito kilpailuvaltti, jonka merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa vain entisestään.

Kävimme kylässä Auntien Pasilan Triplassa sijaitsevalla toimistolla. Selvitimme, mitkä asiat ajavat tietotyöläiset työhyvinvointipalveluiden pariin ja miten Auntie voi heitä auttaa. Katso video:

 

Lue lisää Auntien kasvutarinasta!

 

Artikkeli päivitetty 6.3.2023. Alunperin artikkeli on julkaistu 18.6.2021.

Avainsanat:

Muuttuva työ Työkulttuuri Johtaminen Etätyö Digitalisaatio Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.