“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Kun maisemahissi alkaa nousta, kauppakeskuksen hälinä vaihtuu rauhalliseen toimistotilaan, jonka ikkunoista avautuvat hulppeat näkymät Helsingin kattojen ylle. Täältä käsin työskentelee mielen hyvinvointipalvelu Auntie. Kaikkiaan yli 150 henkeä kattava tiimi kamppailee tietotyöläisten lisääntynyttä työuupumusta vastaan.

Pitkään jatkunut etä- ja hybridityöskentely näkyy tietotyöläisten jaksamisessa. Etätyötä tekevien työpäivät ovat menettäneet muotonsa, kun rajan vetäminen työ- ja vapaa-ajan välille takkuilee. Yleinen haaste on ylisuoriutuminen, johon tulisi puuttua ennen kuin tilanne kärjistyy. 

“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee kesäloma, niin ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, ikävää kierrettä kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.

Työuupumus on lisääntynyt, mutta niin ovat onneksi myös uudet innovaatiot. Lähdimme käymään Auntien Pasilan Triplassa sijaitsevalla toimistolla selvittääksemme, mitkä asiat ajavat tietotyöläiset työhyvinvointipalveluiden pariin ja miten Auntie voi heitä auttaa. 

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa

Mervi Lammisen kipinä yritysten työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen syntyi hänen omista kokemuksistaan:

“Olen itse saanut keskustelun tuesta apua elämän eri kriiseihin. Olen myös kokenut, että stigma tämän tyyppisiin palveluihin on aivan liian iso ja sitä pitää siksi poistaa.”

Miten Auntie sitten voi auttaa? Verkon varassa toimiva yritys tarjoaa matalan kynnyksen apua mielen hyvinvoinnin varhaiseen edistämiseen. Oli kyseessä sitten stressi, ylisuorittaminen tai motivaatio-ongelmat, Auntien ammattilaiset tukevat työntekijöitä. Auntie on ratkaisu tilanteeseen, jossa arki tökkii, mutta ei kaadu vielä päälle. Yhteydenpito yrityksen ja palvelun pariin hakeutuneen työntekijän välillä järjestetään etäyhteyksin, mikä madaltaa kynnystä avun hakemiseen entisestään. 

Auntien ammattilaisverkosto tarjoaa hyvinvointipalveluita 20 eri kielellä. Apua ja olkapäätä tarjoavat psykologit, ratkaisukeskeiset terapeutit, lyhytterapeutit ja psykoterapeutit. Myös DNA hyödyntää Auntien hyvinvointipalveluita.

Työhyvinvoinnin tarve on kasvanut entisestään

Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan erityisesti nuorten, alle 36-vuotiaiden työntekijöiden ja yksinasuvien etätyöntekijöiden hyvinvointi on heikentynyt. Korona-aikana avun tarve on korostunut entisestään, ja ihmislähtöistä matalan kynnyksen apua tarvitaan kipeästi.

Lammisen mukaan monet asiat ajavat tietotyöläisiä työhyvinvointipalveluiden pariin: 

“Keskeinen asia on se, että ihmisen evoluutio ei ole pysynyt teknologiakehityksen tahdissa. Emme ole kehittyneet ottamaan vastaan kaikkialta tulvivia aistiärsykkeitä, kuten eri sovellusten ja järjestelmien jatkuvia ilmoituksia. Ne tekevät työstä sirpaleisempaa. Toinen keskeinen asia on se, että nämä tilanteet usein myös pitkittyvät. Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa.”

Hyvinvoinnista välittäminen on myös kilpailuvaltti

Yritykset voivat hyödyntää poikkeustilanteessa opittua myös tulevaisuudessa. Työskentely on nyt vapaampaa kuin koskaan; joustava työ on pysyvä uusi ilmiö, ja erilaiset hybridityöskentelymallit ovat tulleet jäädäkseen. Yrityksillä on edessään mahdollisuus houkutella uusia osaajia ja näyttää esimerkkiä yrityskulttuurista, jossa pidetään huolta työntekijöiden hyvinvoinnista. 

Moni yritys ymmärtää jo, että työhyvinvointi on aito kilpailuvaltti, jonka merkitys tulee korostumaan tulevaisuudessa vain entisestään.

Kävimme kylässä Auntien Pasilan Triplassa sijaitsevalla toimistolla. Selvitimme, mitkä asiat ajavat tietotyöläiset työhyvinvointipalveluiden pariin ja miten Auntie voi heitä auttaa. Katso video:

 

Lue lisää Auntien kasvutarinasta!

 

Artikkeli päivitetty 3.3.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 18.6.2021.

Avainsanat:

Muuttuva työ Työkulttuuri Johtaminen Etätyö Digitalisaatio Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

1/2023 DNA Business

Mitä kvanttitietokone tekee – ja miksi Schrödingerin ei tulisi hoitaa eläimiä?

”Kvanttitietokonetta voi koittaa ymmärtää, mutta se ei välttämättä sovi arkijärkeen.”
1/2023 DNA Business

Viuh! DNA-liittymällä bitti viuhuu vikkelästi suurimmissa kaupungeissa

Tehokas mobiiliverkko kuuluu sujuvan arjen perusedellytyksiin niin työssä kuin kotona.
1/2023 DNA Business

SOS, haluan hoitaa yritykseni tietoturvan kuntoon mahdollisimman helposti!

Sinä voit keskittyä yrityksesi linjauksiin ja toimintaan, kun operaattori kysyy oikeat kysymykset ja hoitaa teknologian.
1/2023 DNA Business

Sydämenasiana sydän

CardioSignal tunnistaa eteisvärinän ja kohta myös sydämen vajaatoiminnan.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.