Toimi näin jos puhelin katoaa

Kesälomalla sattuu ja tapahtuu – näillä yksinkertaisilla keinoilla varjelet puhelimesi tietoturvaa ja pidät tiedot tallessa.

Kesälomareissuilla sattuu ja tapahtuu – puhelimille siis. Jos luuri vaikka juhannuksen juhlahumussa katoaa tai vahingoittuu, uuden saa aina tilalle, mutta sen sisältämien tietojen vuotaminen voi johtaa katastrofiin. Onneksi siihen voi varautua.

Moni meistä on varsin kiintynyt puhelimeensa tai tablettiinsa. Itse älylaitetta arvokkaampaa on kuitenkin sen sisältämä data. Kuvat, sähköpostit sekä omat ja työnantajan tiedot pääsevät helposti kadonneen laitteen mukana vääriin käsiin.

”Moni ei ehkä hoksaa, että on joskus tallentanut sovelluksiin tai selaimiin myös luottokorttinsa tiedot”, DNA:n kehityspäällikkö Jarmo Laaksonen muistuttaa.

Laaksonen tietää mistä puhuu: ”Hukkasin minäkin joulujuhlien pikkutunneilla kerran puhelimeni”, hän myöntää. ”Mutta ainoa mikä katosi, oli fyysinen laite.”

Laaksonen kertoo tärpit tietojen suojaamiseen ja palauttamiseen.

Sulje ja nollaa

Laaksonen korostaa kahta asiaa: sulje kadonneen puhelimen liittymä ja lukitse puhelin etälukituksella. Tarvittaessa kannattaa myös palauttaa puhelimen tehdasasetukset, eli nollata laitteen tiedot. Laaksonen itse on lukinnut puhelimensa Android Device Manager -palvelun avulla. Hän kuitenkin tietää hyvin, että useimmat meistä arvostavat helpompaa tapaa.

”Tarjoamme yritysasiakkaillemme DNA Toimistoviestintä -palvelukokonaisuuden. Paketin ollessa käytössä DNA-yritysliittymän haltijan tulee vain ilmoittaa katoamisesta liittymiä hallinnoivalle pääkäyttäjälle. Pääkäyttäjä puolestaan paikallistaa, lukitsee tai tyhjentää laitteen tiedot.”

Laaksonen muistuttaa, että jos laite on varastettu, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus. Jos puhelin ei ole pitkäkyntisen hoteissa, vaan on vain kadonnut, voit koittaa etsiä laitetta paikannuspalvelun, kuten Applen Find My iPhone -sovelluksen avulla.

Mikäli et ole varma, onko puhelinta ehditty käyttää, muista vaihtaa tärkeimpien käyttämiesi palveluiden salasanat.

Pilvipalvelu jokaiselle

Puhelimen nollaus kuulostaa uhkaavalta, mutta ei hätää: tiedot saa takaisin, kunhan ne ovat tallessa pilvessä.

Laaksonen ei pidä mitään tietoja paikallisesti puhelimessa. Android-käyttäjänä hän tukeutuu Googlen pilvipalveluun. Myös Applen ja Microsoftin pilvipalveluissa tiedot pysyvät aina ajan tasalla.

Tietojen säilyttäminen pilvessä saattaa epäilyttää, mutta Laaksosen mukaan palveluita voi käyttää huoletta. ”Jos luotat verkkopankkiin, voit luottaa myös pilvipalveluun. Niiden tietoturva on samaa tasoa.”

Ovet ja puhelimet lukkoon

Helpoiten tiedot pysyvät tallessa maalaisjärjen avulla: pidä puhelimestasi hyvää huolta ja kytke sim-koodin lisäksi suojakoodi päälle.

”Jos puhelimessa ei käytä suojakoodia, on se sama kuin jättäisi auton ovet auki ja avaimet virtalukkoon”, Laaksonen vertaa.

”Numerokoodin tai kuvion ohella lisääntymässä oleva sormenjälkitunnistus on äärimmäisen hyvä suojauskeino”, hän jatkaa.

Laaksonen on kunnostautunut puhelimensa tietojen varjelemisessa. ”Kerran Barcelonassa voro vei puhelimeni pöydältä. Tällaisella hövelillä kaverilla tavarat tuppaavat välillä katoamaan, vaikka miten varoisi”, hän nauraa. ”Loistojuttu kuitenkin on, että kunhan ottaa omien tietojen suojauksen vakavasti, suurta vahinkoa ei pääse syntymään.”

Katso alla olevalta videolta, kuinka suojakoodi kytketään päälle iOS-, Windows- ja Android -puhelimissa.


 

Artikkeli julkaistu 9.11.2015, päivitetty 22.6.2017

Avainsanat:

Mobiili Vinkit Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.