Tietococktail nautitaan auringossa - tässä helppo kesäresepti

Osaamispääoma on tärkeintä pääomaa, jota meillä suomalaisilla on käytössämme. Se perustuu tietoon, joka sovellettaessa käytäntöön muuttuu aktiiviseksi tekemiseksi ja osaamiseksi, ja sitä myöten osaamispääomaksi.

Osaamispääoma eroaa muista pääomien muodoista siinä, että kuta enemmän tietoraaka-ainetta jakaa ja käyttää, sitä enemmän sillä on arvoa. Samoin tieto on ehtymätön luonnonvara.

Tieto on kuitenkin erilaista kuin hyvä viini – se ei parane vanhetessaan, vaan vanhan tiedon arvo haihtuu.

Uutta tietoa tuotetaan jatkuvasti niin paljon, ettei kenenkään aika riitä perkaamaan kaiken julkaistun tiedon mahdollista käyttöarvoa henkilökohtaisesti tai työhön liittyen. Haasteeksi siis muodostuu se, milloin tietoja olisi aika päivittää ja opetella jotain uutta.

Yrittäjätuttavani toteaa usein, että parhaiten hänellä on aikaa opiskella jotain uutta, perehtyä ylipäänsä uusin ilmiöihin juuri lomalla. Normiarkena tähän on valitettavan vähän aikaan.

Yksi aihepiiri, jossa uuden oppiminen alkaa olla elinehto monelle yritykselle on teknologia. Se tarjoaa minkä tahansa toimialan yrityksille uusia mahdollisuuksia. Ne, jotka aktiivisesti tutkivat mahdollisuuksia hyödyntää uutta teknologiaa, ovat yleensä paremmassa asemassa kilpailijoihinsa nähden. Harvalla on varaa jättäytyä sille tasolle, jolla teknologian hyödyntämisessä nyt on.

Miten sitten pysyä ajassa kiinni tai edes suurin piirtein ymmärtää nykyistä kehitystä? Tämä on selkeästi helpompaa, jos tulevaan ja kehittämiseen suhtautuu ennemminkin mahdollisuutena kuin pakkona.

Oma reseptini vaivattomaan osaamispääoman kasvattamiseen on matalan kynnyksen maistelu.

Siinä tietoa annostellaan aivoihin eri tuuteista, fiiliksen mukaan ravistetussa tai sekoitetussa järjestyksessä. Löysin esimerkiksi podcastit ja äänikirjat osaksi joka päivästä arkeani noin vuosi sitten, kun hankin ensimmäiset miellyttävät langattomat kuulokkeet. Sen jälkeen olen kuunnellut podcasteja säännöllisesti. Niitä löytyy jokaiseen tarpeeseen suomeksi ja englanniksi, ja ihan joka kielellä, kun vähän hakee. Suplasta ja Soundcloudista löytyy uskomaton määrä podcasteja eri alueilta.

Tähän cocktailiin heitän lisäksi sopivissa väleissä myös YouTube-videoita, tiiviitä verkkokursseja ja webinaareja. Esimerkiksi puolen tunnin webinaarin hotkaisee helposti vaikka ruokatauolla.

Kun sitten jonkun aihepiirin pintaa on tällä tavoin vähän raapaissut, saattaakin mennä koko käsi mukana – oppiminen innostaa oppimaan enemmän!

Uuden tiedon soveltaminen ja omaksuminen vie aina aikaa. Kesällä voit kuitenkin jo aloittaa sen arvokkaimman, eli oman tietopääomasi kartuttamisen nauttimalla tietoa sopivassa suhteessa viihteen kera ja ennen kaikkea hauduttelemalla asioita ilman kummempaa tavoitteellisuutta. Alitajunta kyllä työstää asioita eteenpäin, ja kun lomien jälkeen palaat takaisin arkeen, moni uusikin asia on voinut kypsyä siihen pisteeseen, että voit ottaa asian aktiivisen kehityksen kohteeksi.

Mutta nautitaan nyt ensin kesästä - kippis!

Jos sinulta on vielä jäänyt tutustumatta koneoppimiseen, lohkoketjuihin tai 5G:hen, niin suosittelen kuuntelemaan tänä keväänä tuottamamme Mitä pitäisi tietää -podcast-sarjan. Samoin kiinnostavia teknologian tulokulmia kokosimme myös Aistien Internet -sarjaan sekä webinaareihimme.

Avainsanat:

Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.