Tekoälystä lisää motivaatiota lenkkipolulle

Urheiluvälineisiin integroidut anturit auttavat urheilijaa parantamaan suoritustaan, sanoo Suunnon suunnittelujohtaja Kimmo Pernu.

Kompassivalmistajana aloittanut Suunto kehittää nykyään älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla urheilija voi hioa suorituksestaan entistä täydellisemmän. Ne motivoivat myös kuntoliikkujaa elämään terveellisesti.

Videolla suunnittelujohtaja Kimmo Pernu Suunnolta kertoo urheiluteknologian kehityksestä. 

Nykyaikaiset urheilukellot mittaavat tarkasti sykkeen, matkan ja ajan kaltaisia perusasioita, jotka voi ladata pilvessä toimivaan harjoituspäiväkirjaan ja selata vaikkapa matkapuhelimella.

Suunnon suunnittelujohtaja Kimmo Pernu sanoo, että urheiluun ja liikuntaan liittyvän teknologian kehityksessä tämä on kuitenkin vasta alkua.

”Liikuntasuorituksia mittaavat liikeanturit ja tietoa analysoivat sovellukset kehittyvät huimaa vauhtia. Niiden avulla saamme entistä enemmän tietoa myös liikunnan laadusta”, Pernu kertoo.

Sensoreilla voidaan jatkossa tarkkailla esimerkiksi juoksutekniikkaa. Älykäs järjestelmä varoittaa vääränlaisesta askeltamisesta, mikä auttaa ehkäisemään rasitusvammoja. Aktiiviurheilijoiden ohella älykkäästä teknologiasta hyötyvät Pernun mukaan myös liikunnan harrastajat, jotka haluavat huolehtia terveydestään.

Liikuntasuoritusten lisäksi sovelluksiin voidaan yhdistää muutakin tietoa esimerkiksi unen laadusta tai painon kehityksestä. Jatkossa kokonaisuuteen voidaan liittää myös tietoa vaikkapa päivittäisten aterioiden ravintosisällöstä.

”Analysoitu tieto auttaa kiireistä ihmistä pitämään elämänsä tasapainossa ja kiinnittämään huomiota esimerkiksi työn aiheuttamaan stressiin.”

Heittokäsi kuntoon älypallolla

Suunto on osa urheiluvälineitä, -jalkineita ja -asusteita valmistavaa Amer Sports -konsernia, jossa uuden teknologian kehittämiseen ja tuotekehitykseen laitetaan paljon painoa.

Konserniin kuuluva Wilson on tuonut myyntiin älykkään amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon. 

Palloihin sijoitetut pienet sensorit tunnistavat esimerkiksi tehdyt heitot ja heittonopeudet. Tieto välittyy bluetooth-yhteyden kautta matkapuhelimeen, johon ladattu sovellus analysoi pelaajan suoritusta. Älykäs koripallo on esitelty DNA:n Hyvä paha digitalisaatio dokumenttisarjan IoT-jaksossa

Pernun mukaan liikkumista mittaava teknologia integroituu tulevaisuudessa myös asusteisiin. Esimerkiksi rinnan ympärille laitettavan sykevyön voi korvata T-paita, johon kiinnitetyt anturit mittaavat elintoimintoja.

Sensoreilla monia käyttökohteita

Suunto tunnetaan urheilukelloistaan ja sukellustietokoneistaan. Se kehittää myös uuden sukupolven sensoriteknologiaa, jota yhteistyökumppanit voivat hyödyntää erilaisiin liikuntaan liittyviin käyttötarkoituksiin.

”Yksittäisiä urheilulajeja on maailmassa runsaat 8000, eikä meillä ei ole resursseja kehittää sovelluksia jokaiseen lajiin. Sen sijaan annamme kumppaneille alustan, johon he voivat rajapinnan kautta kehittää omia applikaatioitaan”, Pernu sanoo.

Ensimmäisen kaupallisen sovelluksen on tehnyt Reima, joka on integroinut Suunnon liikesensorit lasten ulkoiluvaatteisiin. Niiden avulla vanhemmat voivat seurata älypuhelinsovelluksesta liikkumisen määrää päivä- ja viikkotasolla.

”Pelinomaisen käyttöliittymän kantava ajatus on palkita liikkumisesta. Vanhemmat voivat asettaa lasten kanssa yhteisen tavoitteen, jonka saavuttamisesta saa palkinnon.”

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.