Tänään farmarilla, huomenna urheiluautolla

Liikkuminen on monessa perheessä melkoinen palapeli. Omassa taloudessani autot seisovat päivisin pääosin parkissa, mutta liikkuvat iltaisin sitäkin enemmän - pitäähän lasten päästä harrastuksiinsa. Viikonloppuisin ajoa tulee myös paljon, harrastusten ohella muun muassa koko perheen mökkimatkoihin. Usein erilaisten liikkumistarpeiden lista on paljon tätä pidempi.

Kaikkiin tarpeisiin sopivan auton valinta on harvinaisen vaikea tehtävä. Tarpeita ja perusteita pitäisi punnita järkevästi. Itse olen aina lopulta päätynyt isoon autoon, useimmiten farmariin. Valinta on helppo perustella, malli kun sopii moneen käyttötarkoitukseen. Suosion perusteella näin taitavat ajatella monet muutkin.

Mutta kuinka moni oikeasti haluaa ajaa kaikki ajonsa sillä samalla isolla autolla?

Itse ajan paljon myös yksin, ja suurin osa tilasta on silloin aivan turhaa. Sitä paitsi oikeasti haluaisin ajaa urheiluautolla!

Urheiluauton valinta ei perheelliselle kuitenkaan käy. Sillä ei mahdu lähtemään yhdessä mökille, ja olisihan jääkiekkokamojen pakkaaminen kaksipaikkaiseen pikkusporttiin hankala rasti. Tuntuisi myös aika hassulta vetää peräkärryä autolla, joka on tehty ihan muuhun tarkoitukseen.

Ajetaan siis farmarilla, se sopii kaikkeen. Näinhän olemme tottuneet ajattelemaan.

Digitalisaation myötä auton valinta helpottuu ratkaisevasti. Valintaa ei enää tehdäkään moneksi vuodeksi kerralla, vaan vaikka useamman kerran päivässä.

Uusien liikkumispalvelujen myötä autojen yhteiskäyttö yleistyy. Tästä on tullut mahdollista, koska sopivan auton valinta, käyttöönotto ja maksaminen voidaan hoitaa kätevästi kännykällä. Tarvitset vain ajokortin ja älypuhelimen: valitse auto, hyppää rattiin ja maksa vaikka käytettyjen minuuttien perusteella.

Yhtäkkiä voinkin viedä lapset harrastuksiin tilavalla autolla, valita huonojen kelien aikaan mökkimatkalle nelivedon, ja ajaa omat ajot ketterällä sportilla!

Teknologia kehittyy nopeasti, asenteet muuttuvat hitaasti.

Olemme Suomessa tottuneet siihen, että auton, asunnon ja ehkä mökinkin omistaminen on tärkeää. Asunnon omistaminen onkin useimmiten taloudellisesti järkevää, ainakin toistaiseksi. Autojen ja vapaa-ajan asuntojen kohdalla taloudellinen perustelu on hatarampi, ja siksi niiden yhteiskäytön voi ennustaa yleistyvän nopeammin.

Itse olen vähitellen tottumassa ajatukseen yhteiskäytöstä. Joudun nimittäin nykyisin varaamaan omankin autoni käyttööni etukäteen, sillä muuten sitä käyttää perheen teini, joka mielellään ajelee isän tai äidin autolla aina kuin mahdollista. Mistäköhän löytyisi kätevä sovellus perheen autojen yhteiskäyttöön?

Lue lisää autojen yhteiskäytön yleistymisestä sekä yhteiskäyttöautot mahdollistavasta IoT-palvelusta!

Avainsanat:

Digitalisaatio Mobiili IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.