Tänään farmarilla, huomenna urheiluautolla

Liikkuminen on monessa perheessä melkoinen palapeli. Omassa taloudessani autot seisovat päivisin pääosin parkissa, mutta liikkuvat iltaisin sitäkin enemmän - pitäähän lasten päästä harrastuksiinsa. Viikonloppuisin ajoa tulee myös paljon, harrastusten ohella muun muassa koko perheen mökkimatkoihin. Usein erilaisten liikkumistarpeiden lista on paljon tätä pidempi.

Kaikkiin tarpeisiin sopivan auton valinta on harvinaisen vaikea tehtävä. Tarpeita ja perusteita pitäisi punnita järkevästi. Itse olen aina lopulta päätynyt isoon autoon, useimmiten farmariin. Valinta on helppo perustella, malli kun sopii moneen käyttötarkoitukseen. Suosion perusteella näin taitavat ajatella monet muutkin.

Mutta kuinka moni oikeasti haluaa ajaa kaikki ajonsa sillä samalla isolla autolla?

Itse ajan paljon myös yksin, ja suurin osa tilasta on silloin aivan turhaa. Sitä paitsi oikeasti haluaisin ajaa urheiluautolla!

Urheiluauton valinta ei perheelliselle kuitenkaan käy. Sillä ei mahdu lähtemään yhdessä mökille, ja olisihan jääkiekkokamojen pakkaaminen kaksipaikkaiseen pikkusporttiin hankala rasti. Tuntuisi myös aika hassulta vetää peräkärryä autolla, joka on tehty ihan muuhun tarkoitukseen.

Ajetaan siis farmarilla, se sopii kaikkeen. Näinhän olemme tottuneet ajattelemaan.

Digitalisaation myötä auton valinta helpottuu ratkaisevasti. Valintaa ei enää tehdäkään moneksi vuodeksi kerralla, vaan vaikka useamman kerran päivässä.

Uusien liikkumispalvelujen myötä autojen yhteiskäyttö yleistyy. Tästä on tullut mahdollista, koska sopivan auton valinta, käyttöönotto ja maksaminen voidaan hoitaa kätevästi kännykällä. Tarvitset vain ajokortin ja älypuhelimen: valitse auto, hyppää rattiin ja maksa vaikka käytettyjen minuuttien perusteella.

Yhtäkkiä voinkin viedä lapset harrastuksiin tilavalla autolla, valita huonojen kelien aikaan mökkimatkalle nelivedon, ja ajaa omat ajot ketterällä sportilla!

Teknologia kehittyy nopeasti, asenteet muuttuvat hitaasti.

Olemme Suomessa tottuneet siihen, että auton, asunnon ja ehkä mökinkin omistaminen on tärkeää. Asunnon omistaminen onkin useimmiten taloudellisesti järkevää, ainakin toistaiseksi. Autojen ja vapaa-ajan asuntojen kohdalla taloudellinen perustelu on hatarampi, ja siksi niiden yhteiskäytön voi ennustaa yleistyvän nopeammin.

Itse olen vähitellen tottumassa ajatukseen yhteiskäytöstä. Joudun nimittäin nykyisin varaamaan omankin autoni käyttööni etukäteen, sillä muuten sitä käyttää perheen teini, joka mielellään ajelee isän tai äidin autolla aina kuin mahdollista. Mistäköhän löytyisi kätevä sovellus perheen autojen yhteiskäyttöön?

Lue lisää autojen yhteiskäytön yleistymisestä sekä yhteiskäyttöautot mahdollistavasta IoT-palvelusta!

Avainsanat:

Digitalisaatio Mobiili IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
8/2022 DNA Business

Toimiva palaveri ei ole osallistujan paikasta kiinni – vinkit hybridityöskentelyyn

Koronapandemian aikana totuimme etätyöhön, ja vaikka se alussa oli monella tavalla hankalaa, toimivat käytänteet ja yhteiset säännöt löytyivät nopeasti.
8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.