Autojen yhteiskäyttö mullistaa myös yritysautoilun

Autoilun ja liikkumisen mallit ovat murroksessa. Tämä näkyy myös yhteiskäyttöpalvelujen yleistymisenä. Tarjolla on useita mielenkiintoisia palvelumalleja, jotka eivät olisi mahdollisia ilman moderneja IoT-ratkaisuja. Autojen yhteiskäytön mullistus on tulossa seuraavaksi yrityksiin.

Pariskunta haluaa lähteä pyörähtämään huonekalukauppoihin kaupungin ulkopuolelle. Mutta mistä auto? Esille otetaan kännykkäsovellus, joka näyttää, että parin korttelin päässä on vapaa auto parkissa. Se varataan suoraan sovelluksesta. Kun pariskunta on hetken päästä kävellyt autolle, ovet avataan samalla mobiilisovelluksella.

Auto lähtee liikkeelle, ja automatiikka alkaa laskuttaa noin puolen euron minuuttikorvausta. Aina kun matka pysähtyy kaupan pihaan, laskutus vaihtuu reilusti edullisempaan seisontahintaan. Kierroksen jälkeen auton voi ajaa parkkiin omalle kotikadulle, ja järjestelmä hoitaa laskutuksen automaattisesti.

Tällaista on moderni autoilu yhteiskäyttöpalvelussa. Varsinkin suurissa kaupungeissa yhä useampi päättää luopua omasta autosta, joka tyypillisesti seisoo yli 90 prosenttia ajasta parkkiruudussa. Yhteiskäyttömallilla autot saadaan tehokkaampaan käyttöön.

Suomessakin tarjolle on tullut monia erityyppisiä palveluja. Esimerkiksi City Car Club tarjoaa jäsenilleen autoja tuntihintaan. EkoRentin malli on samantapainen, mutta kaikki autot ovat sähköautoja. Ympäri Suomea toimivan 24Rentin mallissa on taas piirteitä sekä autovuokraamosta että yhteiskäyttöpalvelusta.

Viime vuonna yhteiskäyttömalli laajentui minuuttihinnoitteluun go now! -palvelun myötä. Tänä kesänä OP toi sille kilpailijan, DriveNow’n, joka toimii myös monissa Euroopan suurkaupungeissa. Vaikka uusia palveluja syntyy paljon, yhteiskäyttöautoilun läpimurto on kuitenkin vasta alussa.

Yhteisautoilu yleistyy vauhdilla myös yrityksissä

Autojen yhteiskäyttö ei olisi käytännössä mahdollista ilman moderneja IoT- ja mobiilitekniikoita. Autoihin asennetut anturit mittaavat esimerkiksi ajomatkaa ja sitä, milloin auto on pysähdyksissä tai ajossa. Ovet voidaan avata älypuhelimella, ja laskutustiedot välitetään automaattiseen nettipalveluun.

Yksi tällaisten järjestelmien kehittäjistä on suomalainen Driveco. Yhtiön toimitusjohtaja Matti Liedes kertoo, että yhteiskäyttöautojen malli on tulossa vahvasti myös yrityksiin.

"Useimmat yritykset lähtevät liikkeelle varovasti parilla kolmella autolla. Niitä käytetään työajoihin, ja tavoite on korvata esimerkiksi taksimatkoja. Kun yhteiskäyttöön on totuttu, palaute on ollut lähes pelkästään positiivista", hän kertoo.

Autojen yhteiskäyttö on yrityksissä yleensä vielä tehokkaampaa kuin kuluttajilla, sillä käyttö on keskitetympää. Yritysten on helppo hyödyntää sähköautoja ja ladattavia hybridejä, sillä latauspisteet voidaan asentaa toimitilojen yhteyteen. Lisäetua saadaan, jos työntekijät voivat vuokrata autoja omaan käyttöönsä iltaisin ja viikonloppuisin.

"Yhteiskäyttömallin säästöt vaihtelevat suuresti yritysten välillä, mutta laskelmissa on usein päädytty 30–40 prosentin kustannussäästöihin. Joissain yrityksissä yhdellä yhteiskäyttöautolla on voitu korvata kolmekin autoa", sanoo Liedes.

Hän kertoo, että yhteiskäyttöautoilu kiinnostaa nyt yrityksiä ja mallin yleistymisen nopeus saattaa yllättää. Tänä ja ensi vuonna on käynnistymässä useita suurempia hankkeita. Samalla yhteiskäyttöautoilu ja muut uudenlaiset liikkumisen palvelut yleistyvät kuluttajamarkkinoilla. "Ihmisten liikkumisen mallit ovat murroksessa", toteaa Liedes.

Lue lisää siitä, kuinka Drivecon IoT-palvelua hyödynnetään autoilussa >

 

 

  Toimintaidea Käytön hinta Liittymismaksu Kuukausihinta Toiminta-alue
OP DriveNow Minuuttihintainen yhteiskäyttöpalvelu. Autot: BMW ja Mini Ajo: 0,40–0,57€/min,
pito: 0,30€/min
(Myös tuntipaketteja)
30€ - Pääkaupunkiseutu
go now! Minuuttihintainen yhteiskäyttöpalvelu. Autot: Toyota-hybridit Ajo: 0,47€/min,
pito: 0,10€/min
- - Pääkaupunkiseutu
City Car Club Tuntihintainen yhteiskäyttöpalvelu 10-20€/h 50€ 0-70€ Pääkaupunkiseutu
EkoRent Sähköautoihin keskittynyt yhteiskäyttöpalvelu

5–12€/h,
48–60€/päivä

0-12€ 0-12€ Pääkaupunkiseutu
24Rent Autonvuokrausta yhteiskäyttöpalvelujen tapaan Auton mukaan - - Koko suomi
(Taulukko ei sisällä kaikkia hintaan vaikuttavia tekijöitä. Tarkempia tietoja palveluiden verkkosivuilla. Tiedot haettu 11/2017.)

Avainsanat:

Digitalisaatio Mobiili Pilvipalvelut IoT

Lue lisää uudesta työstä

10/2023 DNA Yrityksille

Tavoitteena entistä toimivampi asiakaspalvelu? Helppokäyttöinen mobiilisovellus auttaa sekä yritystä että asiakasta

DNA Call on yrityksille suunnattu mobiilisovellus.
Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.