Suomalainen kasvuraketti ratkoo reaaliaikaisen datanhallinnan ongelmia globaalissa eturintamassa. Pioneerityö kulkuneuvojen itseohjautuvuuden kehittäjänä on kuitenkin vasta alkusoittoa. Yhtiö aikoo ottaa osansa tulevasta mullistuksesta, joka vaikuttaa jokaisen yrityksen toimintaan.
Haluamme luoda niin miellyttävän työpaikan, että tahdomme työskennellä siellä itsekin.
Näin tuumi ohjelmistoyhtiö Unikien perustajaviisikko vuonna 2015, kun yhtiö aloitti toimintansa. Kokenut teknologiaosaajien joukkio myös tiesi, miten temppu käytännössä toteutetaan. Vieläpä niin, että yrityksen kasvu olisi alusta alkaen nopeaa.
”Tekijöiden olisi oltava tähtiä. Unikie loi heti ensimetreillään kasvuun kannustavat palkkausjärjestelmät niin myyjille kuin teknologiakonsulteillekin”, Unikien nykyinen toimitusjohtaja Seppo Kuula kertoo.
Kunnia etenkin määrätietoisesta otteesta myynnin johtamiseen kuuluu Kuulan mukaan perustajaporukasta Seppo Kolarille ja ensimmäiselle toimitusjohtajalle Esko Mertsalmelle.
Menestysreseptiin tarvittiin muutakin. Teknologiajohtaja Jani Väisänen näki alusta alkaen, miten tärkeää oma teknologiakehitys on yritykselle.
”Janin visio siitä, että Unikien toiminta ei olisi pelkästään konsultointia, on ollut avainasemassa kansainvälisyyden avautumisessa”, Kuula sanoo.
Oman teknologian kehittäminen on auttanut Unikieta saamaan niin myyntiin kuin konsultointiin erinomaisia tekijöitä, jotka kokevat teknologian etulinjassa kulkemisen mielenkiintoiseksi.
”Hyvä osaaja tulee hyvän osaajan luo. Parhaat tekijät haluavat toimia yhdessä”, Kuula sanoo.
Hän kertoo haastatteluhetkellä kesäkuun alussa, että Unikie on palkannut tänä vuonna jo 113 osaajaa – enemmän kuin yhden tekijän jokaista arkipäivää kohden.
Reaaliajan teknologiaosaaja
Unikie on tullut tunnetuksi erityisesti työstään autonomisesti ohjautuvien autojen ohjelmistojen kehittämisessä. Yrityksen asema on vahva etenkin Saksan automarkkinoilla.
Yhtiön teknologia-alusta taipuu moneen muuhunkin. Suurin liiketoiminta reaaliaikaisen ohjauksen ympärillä pyörii Kuulan mukaan tällä hetkellä kaivostoiminnassa.
Kaivoksen kaltaiselle suljetulle alueelle voi tehokkaasti pystyttää erilaisten kiinteiden sensorien verkoston, johon kuuluu esimerkiksi lidareita eli valotutkia. Unikien teknologia muodostaa sensoreiden tuottamasta runsaasta datasta reaaliajassa tarkan digitaalisen tilannekuvan kaikesta, mitä alueella tapahtuu.
”Tämän tilannekuvan perusteella kykenemme välittämään suoraa ohjaustietoa alueella liikkuville autoille ja muille laitteille”, Kuula sanoo.
Yksi tärkeä mahdollistaja tässä on 5G. Sen latenssi on alhaisempi kuin varhaisemmissa verkkoteknologioissa, mikä mahdollistaa lyhyet vasteajat. ”Uskon, että erityisesti reaaliaikaisen ohjauksen hyödyntäminen yritysten yksityisverkoissa tulee kasvattamaan 5G:n kysyntää”, Kuula sanoo.
Rajattomat mahdollisuudet
Mutta ei tässä vielä kaikki. Itsenäisesti kulkevat kulkuneuvot ovat vain alkusoittoa sille, mitä Unikien ainutlaatuinen reaaliaikaisen datanhallinnan teknologia mahdollistaa.
”Ratkaisuamme voidaan hyödyntää esimerkiksi kaikenlaisissa prosessilinjoissa, joita ei ole tähän asti voinut automatisoida, koska kyvykkyys näin lyhyen ajan vasteeseen – välittömään reaaliaikaiseen ohjaukseen – on yksinkertaisesti puuttunut”, Kuula sanoo.
Seuraavassa suuressa aallossa meno vain yltyy. Yritystietojärjestelmät ylipäänsä alkavat hyödyntää sensori- ja muuta dataa. Kuulan visiossa organisaation ihmiset, koneet ja laitteet kaikki viestivät yhtäaikaisesti resurssien ohjausjärjestelmän kanssa.
”Järjestelmä kykenee koostamaan näistä valtavista datamääristä jatkuvaa reaaliaikaista ohjaustietoa resurssien optimaaliseksi hyödyntämiseksi”, Kuula sanoo.
Tämä tulee mullistamaan liiketoiminnan täysin.
”Emme puhu enää raportoinnista, vaan reaaliaikaisesta katselmoinnista bisneksen kulkuun. Myös ohjauksen tehokkuus nousee silloin aivan uudelle tasolle”, Kuula sanoo.
Uusi megatrendi tulee ennemmin tai myöhemmin muuttamaan kaikki yritykset. ”Kysymys on vain ajasta – miten kauan kestää, ennen kuin tähän päästään.”
Kovia pähkinöitä koville purijoille
Unikie siis operoi suurien asioiden äärellä. Yhtiö ratkoo monitieteellisiä, uudenlaisia ongelmia, joihin ei ole olemassa valmiita ratkaisuja.
Yksi erityisen kiintoisa aspekti on jo lähtökohtaisesti kriittisen kyberturvallisuuden varmistaminen lyhyen vasteajan ympäristössä. Niissä kun pienilläkin ylimääräisillä viiveillä voi olla suuri, jopa kohtalokas vaikutus prosessin lopputulokseen. Entä jos vauhdikkaasti etenevä raskas työkone ei saakaan ajoissa sensoriverkoston välittämää tietoa yllättävästä esteestä kulkutiellä?
”Reaaliaikainen datanhallinta tarjoaa teknisille ja matemaattisille ajattelijoille erittäin kiehtovia haasteita. Uskon, että parhaat osaajat haluavat ratkoa niitä kaltaisessamme yrityksessä, joka on aidosti globaalissa eturintamassa – ja joka palkitsee tekemisistä ensisijaisesti tuottavuuden, ei niinkään käytetyn ajan perusteella, Kuula kertoo.
Tutustu myös muihin Kasvuyrittäjien menestystarinat -juttusarjamme artikkeleihin.