Blogit

Putiikin pitäisi pyöriä 24/7

Finnsementin tehtaalla Paraisilla valmistetaan sementtiä vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä – tai se on ainakin tavoite. Suunniteltujen huoltokatkojen lisäksi laiterikkojen takia aiheutuu usein odottamattomia tuotantokatkoksia, jotka voivat tulla kalliiksi.

Finnsementin haaste #iotnextlevel-kilpailussa oli, miten tuotanto saadaan toimimaan jouhevasti ilman turhia keskeytyksiä. Ideana on hyödyntää yli tuhannesta mittauspisteestä kerättävää dataa, josta osa päätyy syötteinä tehtaan tarkkaamoon, osa kerätään manuaalisesti. Alla kuvataan, kuinka kolme #iotnextlevel-ratkaisijatiimiä lähestyi Finnsementin haastetta.

Perfektio automatisoi tarkkailun

Perfektion kehittäjätiimi halusi päästä eroon datan manuaalisesta käsittelystä. He keskittyivät keräämään ja visualisoimaan erityisesti klinkkeriuunin ja kivihiilen syöttäjän lähettyviltä kerättävää dataa.

"Kysyimme Finnsementin mentorilta, missä kohtaa prosessia ilmenee ongelmia. Näistä pisteistä saadaan hyvää dataa, mutta niissä tapahtuu myös paljon odottamattomia ongelmia", kertoo Perfektion kehittäjä Jonne Airaksinen datapisteiden valikoinnista.

Hefaistokseksi nimetyssä demossa eri mittauspisteiden data piirtyy graafeina reaaliajassa käyttäjän ruudulle ja ohjelma ilmoittaa poikkeavista arvoista. Käyttäjä voi kommentoida vikailmoituksia ja poikkeamia, jolloin muut käyttäjät voivat oppia aiemmista vikatapauksista. Tulevaisuudessa tiimi voisi kouluttaa tekoälyn analysoimaan dataa koneoppimismenetelmien avulla.

Tiimin jäsen, kehittäjä Jyri Saukkonen oli iloinen kokemuksesta ja työskentelystä perusteollisuuden yrityksen kanssa.

"On aina kiva nähdä, miten maallikon idea voi innostaa alan ammattilaisia."

Insta DefSec rakensi ennakoivaa järjestelmää

Insta Defsecin ratkaisijatiimi suunnitteli demon, joka pystyisi ennakoimaan tulevia katkoksia.

“Halusimme poistaa käsityön datan käsittelystä ja tutkimisesta, ja tuottaa järjestelmän, joka indikoi varhaisessa vaiheessa, että pian tapahtuu jonkinlainen vika ja nyt on aika reagoida”, kertoo Insta Defsecin edistyneen analytiikan projektipäällikkö Jenna Oldenburg.

Tiukan aikataulun takia projektin rajaaminen oli iso haaste, joten alkuvaiheessa fokukseksi otettiin moottoreiden laakereiden tärinän tarkkailu.

“Kun muutos datassa on tunnistettu, laitos- tai huoltoinsinööri joutuu vielä tekemään tarkemman analyysin anturitapahtumien perusteella. Tarkoitus on, että tämä pystytään tekemään koneoppimisen keinoin siten, että huoltoinsinöörin ei tarvitse katsoa, mikä laitteessa on vikana vaan me voitaisiin kertoa se”, kertoo data-analyytikko Harri Kukkasniemi.

Voittajat tarjosivat kokonaisvaltaisen paketin

Voiton Finnsementin haasteessa vei Fideran tiimi, joka pureutui huoltokäytäntöjen parantamiseen.

Fideran teknologiajohtaja Martti Kuutti kertoo, että tehtaan prosesseja käytiin aluksi tarkasti läpi Finnsementin henkilökunnan kanssa.

Tiimille selvisi, että usein tuotantokatkokset johtuvat moottoririkoista. Vaikka tehtaalla mitataan jo valtava määrä dataa automatisoidusti, useiden moottorien toiminnan mittaaminen tehdään vielä manuaalisesti. Niihin kohtiin Fidera tarjosi moderneja, langattomia sensoreitaan, jotka muodostavat paikallisia mesh-verkkoja ja ne lähettävät yhteyspisteen kautta dataa pilveen Fideran data-alustalle.

“Putiikin pitäisi pyöriä 24/7. Pääratkaisumme on se, että saamme huoltohenkilöstölle käyttöön kuvan, joka kertoo onko jossain tulossa ongelmia ja toisaalta kun ongelmia tulee, muista laitteista saadaan haettua mahdolliset orastavat ongelmat. Näin yhteen huoltoon saadaan niputettua useampia tapauksia, mikä johtaa vähempiin katkoksiin.”

Sensoroinnin sivutuotteena tiimi havaitsi, että järjestelmää voidaan käyttää myös työntekijöiden kulunseurantaan. Fideran mobiilisovelluksella pystyisi seuraamaan työntekijöiden sijainteja, ajastamaan työtehtäviä ja parantamaan työturvallisuutta.

“Tämä on ollut mielenkiintoinen keissi ja olemme saaneet paljon tukea Finnsementin puolelta. On kiva huomata, että aika monet ratkaisut, joita olemme miettineet esimerkiksi rakennusteollisuuden tai ravintola-alan puolella, sopivat myös tänne”, Kuutti kertoo.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.