Putiikin pitäisi pyöriä 24/7

Finnsementin tehtaalla Paraisilla valmistetaan sementtiä vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä – tai se on ainakin tavoite. Suunniteltujen huoltokatkojen lisäksi laiterikkojen takia aiheutuu usein odottamattomia tuotantokatkoksia, jotka voivat tulla kalliiksi.

Finnsementin haaste #iotnextlevel-kilpailussa oli, miten tuotanto saadaan toimimaan jouhevasti ilman turhia keskeytyksiä. Ideana on hyödyntää yli tuhannesta mittauspisteestä kerättävää dataa, josta osa päätyy syötteinä tehtaan tarkkaamoon, osa kerätään manuaalisesti. Alla kuvataan, kuinka kolme #iotnextlevel-ratkaisijatiimiä lähestyi Finnsementin haastetta.

Perfektio automatisoi tarkkailun

Perfektion kehittäjätiimi halusi päästä eroon datan manuaalisesta käsittelystä. He keskittyivät keräämään ja visualisoimaan erityisesti klinkkeriuunin ja kivihiilen syöttäjän lähettyviltä kerättävää dataa.

"Kysyimme Finnsementin mentorilta, missä kohtaa prosessia ilmenee ongelmia. Näistä pisteistä saadaan hyvää dataa, mutta niissä tapahtuu myös paljon odottamattomia ongelmia", kertoo Perfektion kehittäjä Jonne Airaksinen datapisteiden valikoinnista.

Hefaistokseksi nimetyssä demossa eri mittauspisteiden data piirtyy graafeina reaaliajassa käyttäjän ruudulle ja ohjelma ilmoittaa poikkeavista arvoista. Käyttäjä voi kommentoida vikailmoituksia ja poikkeamia, jolloin muut käyttäjät voivat oppia aiemmista vikatapauksista. Tulevaisuudessa tiimi voisi kouluttaa tekoälyn analysoimaan dataa koneoppimismenetelmien avulla.

Tiimin jäsen, kehittäjä Jyri Saukkonen oli iloinen kokemuksesta ja työskentelystä perusteollisuuden yrityksen kanssa.

"On aina kiva nähdä, miten maallikon idea voi innostaa alan ammattilaisia."

Insta DefSec rakensi ennakoivaa järjestelmää

Insta Defsecin ratkaisijatiimi suunnitteli demon, joka pystyisi ennakoimaan tulevia katkoksia.

“Halusimme poistaa käsityön datan käsittelystä ja tutkimisesta, ja tuottaa järjestelmän, joka indikoi varhaisessa vaiheessa, että pian tapahtuu jonkinlainen vika ja nyt on aika reagoida”, kertoo Insta Defsecin edistyneen analytiikan projektipäällikkö Jenna Oldenburg.

Tiukan aikataulun takia projektin rajaaminen oli iso haaste, joten alkuvaiheessa fokukseksi otettiin moottoreiden laakereiden tärinän tarkkailu.

“Kun muutos datassa on tunnistettu, laitos- tai huoltoinsinööri joutuu vielä tekemään tarkemman analyysin anturitapahtumien perusteella. Tarkoitus on, että tämä pystytään tekemään koneoppimisen keinoin siten, että huoltoinsinöörin ei tarvitse katsoa, mikä laitteessa on vikana vaan me voitaisiin kertoa se”, kertoo data-analyytikko Harri Kukkasniemi.

Voittajat tarjosivat kokonaisvaltaisen paketin

Voiton Finnsementin haasteessa vei Fideran tiimi, joka pureutui huoltokäytäntöjen parantamiseen.

Fideran teknologiajohtaja Martti Kuutti kertoo, että tehtaan prosesseja käytiin aluksi tarkasti läpi Finnsementin henkilökunnan kanssa.

Tiimille selvisi, että usein tuotantokatkokset johtuvat moottoririkoista. Vaikka tehtaalla mitataan jo valtava määrä dataa automatisoidusti, useiden moottorien toiminnan mittaaminen tehdään vielä manuaalisesti. Niihin kohtiin Fidera tarjosi moderneja, langattomia sensoreitaan, jotka muodostavat paikallisia mesh-verkkoja ja ne lähettävät yhteyspisteen kautta dataa pilveen Fideran data-alustalle.

“Putiikin pitäisi pyöriä 24/7. Pääratkaisumme on se, että saamme huoltohenkilöstölle käyttöön kuvan, joka kertoo onko jossain tulossa ongelmia ja toisaalta kun ongelmia tulee, muista laitteista saadaan haettua mahdolliset orastavat ongelmat. Näin yhteen huoltoon saadaan niputettua useampia tapauksia, mikä johtaa vähempiin katkoksiin.”

Sensoroinnin sivutuotteena tiimi havaitsi, että järjestelmää voidaan käyttää myös työntekijöiden kulunseurantaan. Fideran mobiilisovelluksella pystyisi seuraamaan työntekijöiden sijainteja, ajastamaan työtehtäviä ja parantamaan työturvallisuutta.

“Tämä on ollut mielenkiintoinen keissi ja olemme saaneet paljon tukea Finnsementin puolelta. On kiva huomata, että aika monet ratkaisut, joita olemme miettineet esimerkiksi rakennusteollisuuden tai ravintola-alan puolella, sopivat myös tänne”, Kuutti kertoo.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Innovaatio
 

Lue lisää uudesta työstä

11/2021 Jaana-Liisa Malin

Fiksumpi tapa tehdä työtä ei synny itsestään 

Pitkät työpäivät monta rautaa tulessa eivät ole pelkästään vuoden lopulle ominaista aikaa, vaan monesti jatkuva olotila vuoden ympäri.
DNA:lla Jussi Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

DNA:n tuore toimitusjohtaja Jussi Tolvanen: "Operaattoriala on teknologian muutosten ytimessä" 

Uudessa organisaatiossa Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
11/2021 DNA Business

2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa?

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.