Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille

Mobiili yksityisverkko, eli privaattiverkko, mahdollistaa oman yksityisverkon rakentamisen julkisen 4G-verkon ja tulevaisuudessa myös 5G-verkon päälle. Privaattiverkosta hyötyvät erityisesti esimerkiksi tehtaat, terveydenhuollon laitteistot ja autonomiset kulkuneuvot, joiden vaatimukset siirtonopeuden ja latenssin suhteen ovat korkeat.

Julkisen mobiiliverkon kapasiteetti ja viive muuttuvat kuormituksen mukaan, minkä vuoksi se ei voi varmasti vastata kaikkein kriittisimpiin liiketoimintatarpeisiin. Yrityksen omaan käyttöön varatun privaattiverkon avulla voidaan varmistaa, että siirtonopeus ja latenssi ovat aina tiukimpienkin vaatimusten mukaiset, eikä yrityksen toiminta häiriinny ulkopuolisesta liikenteestä.

Privaattiverkko saattaa kuulostaa järeältä ratkaisulta, joka soveltuu lähinnä massiivisten tehtaiden, satamien tai tuotantolaitosten käyttöön. Näin asia ei kuitenkaan ole, vaan privaattiverkko on helppo skaalata yrityksen tarpeiden mukaan.

Kevyimmässä vaihtoehdossa yksityisverkko tarjotaan osana yleisen mobiilipeiton makroverkkoa, kun taas järeimmässä päässä paikalle tuodaan koko core-verkko hallinta- ja operointiratkaisuineen. Yksityisverkko on mahdollista rakentaa niin 4G- kuin 5G-yhteydenkin päälle. 4G-yhteys yksityisverkon perustana vastaa tyypillisiin yritystarpeisiin jo hyvin, mutta vaatimuksien kovetessa 5G nostaa verkon kapasiteettia entisestään sekä minimoi verkkoviivettä.

5G tukee esineiden internetin tarpeita

Yhä suurempi osa yrityksistä on kiinnostunut investoimaan erilaisiin IoT-sovelluksiin, ja 5G-teknologia avaa tätä varten yrityksille kokonaan uudenlaisia mahdollisuuksia. 5G-verkot kuitenkin rakentuvat vaiheittain, ja niiden laajentaminen kestää vuosia. Suomi on 5G:n käyttöönotossa ehdottomasti yksi kärkimaista. Arvion mukaan koko maan laajuiset verkot avautuvat vuoteen 2025 mennessä.

5G tuo mukanaan myös uusia mahdollisuuksia, kuten verkon viipaloinnin. Verkon viipaloinnilla tarkoitetaan sitä, että yrityksen oma verkkoliikenne eriytetään muusta verkkoliikenteestä, jolloin pystytään esimerkiksi tarjoamaan entistä suurempaa kapasiteettia tai liittämään suuri laitemäärä esineiden internetiin.

Erityisesti julkisen turvallisuuden, teollisuuden automaation, terveydenhuollon sekä älyliikenteen vaatimukset ovat tiukat. Siksi näiden kohdalla verkon toimintavarmuus, viiveen hallinta ja häiriöttömyys ovat erityisen tärkeitä, niin menestyksen kuin riskienkin kannalta. Kehittynyt mobiiliteknologia vastaa niin liiketoiminnan jatkuvuuden kuin prosessikriittistenkin sovellusten tarpeisiin.

 

Tutustu 5G:hen ja sen hyötyihin!

Avainsanat:

5G Verkko 4G Yhteydet Mobiili Digitalisaatio Teknologiatrendit
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.