Pienpanimojen nousu olisi jäänyt näkemättä ilman uusia digitaalisia välineitä bisneksen tekemiselle ja oikean yleisön löytämiselle.

Pieni panimo, suuri digisydän

Oluen valmistukseen tarvitaan periaatteessa vain muutamia raaka-aineita: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Lisäksi tarvitaan jokunen iso sammio.

Myös oluen valmistuksen prosessi on aika yksinkertainen kemiantekniikan näkökulmasta: uuttoa, suodatusta, keittämistä, nesteiden siirtoa sekä fermentointia eli käyttämistä.

Perusasiat eivät hirveästi ole muuttuneet viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Sen sijaan kaikki muu, mitä panimon pyörittämiseen liittyy, voikin sitten hyötyä digitalisaatiosta ja digityökaluista – eli on aika vauhdikkaassa muutoksessa.

Kenties koko pienpanimojen uusi nousu olisi jäänyt näkemättä ilman uusia digitaalisia välineitä bisneksen tekemiselle ja oikean yleisön löytämiselle.

Ruosniemen panimo sijaitsee Porissa, mutta suurin osa meistä työntekijöistä on pääkaupunkiseudulla. Paneminen onnistuu etänä näillä välineillä:

Sisäiseen viestintään:

  • Slackia ja WhatsAppia käytämme päivittäin, jälkimmäistä lähinnä epäviralliselle jutustelulle ja Slackia sitten oikeissa työasioissa.
  • Palaverit pidämme Googlen Hangoutsin avulla.

Ulkoiseen viestintään:

Projekti-, talous- ja insinöörihommat:

  • Tuotannonsuunnittelumme pyörii pilvessä. Käytössämme on Trello sekä Googlen G Suite -sovellukset, eritoten kalenteri- ja dokumentinhallinta, joista kaikki näkevät missä mennään.
  • Vaikka olemme pienpanijoita, olemme myös insinöörejä, joten mittauksissa ja reseptiikassakin hyödynnämme tietysti ATK:ta.
  • Taloutta, varastoja, kirjanpitoa ja palkanlaskentaa hallinnoimme Netvisorin pilvipohjaisella ERP-järjestelmällä.

Tilaukset ja kuljetus:

  • Olut saadaan kuluttajien ulottuville pullotuskoneen ja rekka-auton avulla, mutta tilausten hallinnassa pientuottajille sopiva Golli-järjestelmä auttaa.
  • Kaupat voivat kätevästi tilata tuotteita hyllyynsä tai baarit hanoihinsa digitaalisen Suppilog-tukun kautta.

Ekstra:

  • Panimotilassa meillä on lisäksi Canary-kamera. Kuka tahansa meistä voi kännykästään kurkata kameran välityksellä mitä panimolla puuhaillaan. Laite hälyttää myös, jos ilmankosteus tai lämpötila panimolla nousee yllättäen.

Digitalisoimatta on valitettavasti vielä muun muassa mäskin kantaminen ulos sekä tynnyrien ja pullojen roudaaminen. Kuulemma erien maistamiseen löytyy jo jotain laadunvalvontarobotiikkaa, mutta siitä hommasta luopuminen tuntuisi vähintään erikoiselta!

Antti Isomäki on pienpanija ja kehitysjohtaja Ruosniemen panimolla. Ruosniemen Panimo on vuonna 2011 perustettu, käsintehtyyn laatuolueen keskittyvä pienpanimo.

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Pilvipalvelut Liikkuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
10/2025 DNA Yrityksille

Suomen vahvuus kyberturvan saralla perustuu yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen

Artikkeli
10/2025 DNA Yrityksille

”Kyberturvallisuuden suhteen ei voi olla koskaan tarpeeksi varautunut”

Artikkeli
10/2025 DNA Yrityksille

Microsoft 365 Copilot on nyt 2-vuotias – touhukas tekoälytaapero auttaa arjen askareissa

Artikkeli
10/2025 DNA Yrityksille

Tekoäly muokkaa asiakaskokemusta – kiinnitä huomiota näihin neljään asiaan

Artikkeli
Johan Flykt toimii DNA:lla yritysmyynnin johtajana, vastuualueenaan pienet ja keskisuuret yritykset.
10/2025 DNA Yrityksille

“Johdon tehtävä on luoda kiireen tuntua” – Tekoälytoimissa on syytä pistää töpinäksi

Teknologiatrendit 2025

Teknologian vuosi 2025 on lunastusten aikaa: tekoälylle asetetut odotukset alkavat konkretisoitua, siviili- ja puolustusteknologioiden käyttöulottuvuudet laajenevat ja yritysten kestävän kehityksen tavoitteita jalkautetaan käytäntöön.

Mitkä trendit tulevat vaikuttamaan merkittävästi tulevaisuuteemme niin arjessa kuin sen ulkopuolella?

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.