Pieni panimo, suuri digisydän

Oluen valmistukseen tarvitaan periaatteessa vain muutamia raaka-aineita: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Lisäksi tarvitaan jokunen iso sammio.

Myös oluen valmistuksen prosessi on aika yksinkertainen kemiantekniikan näkökulmasta: uuttoa, suodatusta, keittämistä, nesteiden siirtoa sekä fermentointia eli käyttämistä.

Perusasiat eivät hirveästi ole muuttuneet viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Sen sijaan kaikki muu, mitä panimon pyörittämiseen liittyy, voikin sitten hyötyä digitalisaatiosta ja digityökaluista – eli on aika vauhdikkaassa muutoksessa.

Kenties koko pienpanimojen uusi nousu olisi jäänyt näkemättä ilman uusia digitaalisia välineitä bisneksen tekemiselle ja oikean yleisön löytämiselle.

Ruosniemen panimo sijaitsee Porissa, mutta suurin osa meistä työntekijöistä on pääkaupunkiseudulla. Paneminen onnistuu etänä näillä välineillä:

Sisäiseen viestintään:

  • Slackia ja WhatsAppia käytämme päivittäin, jälkimmäistä lähinnä epäviralliselle jutustelulle ja Slackia sitten oikeissa työasioissa.
  • Palaverit pidämme Googlen Hangoutsin avulla.

Ulkoiseen viestintään:

Projekti-, talous- ja insinöörihommat:

  • Tuotannonsuunnittelumme pyörii pilvessä. Käytössämme on Trello sekä Googlen G Suite -sovellukset, eritoten kalenteri- ja dokumentinhallinta, joista kaikki näkevät missä mennään.
  • Vaikka olemme pienpanijoita, olemme myös insinöörejä, joten mittauksissa ja reseptiikassakin hyödynnämme tietysti ATK:ta.
  • Taloutta, varastoja, kirjanpitoa ja palkanlaskentaa hallinnoimme Netvisorin pilvipohjaisella ERP-järjestelmällä.

Tilaukset ja kuljetus:

  • Olut saadaan kuluttajien ulottuville pullotuskoneen ja rekka-auton avulla, mutta tilausten hallinnassa pientuottajille sopiva Golli-järjestelmä auttaa.
  • Kaupat voivat kätevästi tilata tuotteita hyllyynsä tai baarit hanoihinsa digitaalisen Suppilog-tukun kautta.

Ekstra:

  • Panimotilassa meillä on lisäksi Canary-kamera. Kuka tahansa meistä voi kännykästään kurkata kameran välityksellä mitä panimolla puuhaillaan. Laite hälyttää myös, jos ilmankosteus tai lämpötila panimolla nousee yllättäen.

Digitalisoimatta on valitettavasti vielä muun muassa mäskin kantaminen ulos sekä tynnyrien ja pullojen roudaaminen. Kuulemma erien maistamiseen löytyy jo jotain laadunvalvontarobotiikkaa, mutta siitä hommasta luopuminen tuntuisi vähintään erikoiselta!

Antti Isomäki on pienpanija ja kehitysjohtaja Ruosniemen panimolla. Ruosniemen Panimo on vuonna 2011 perustettu, käsintehtyyn laatuolueen keskittyvä pienpanimo.

Avainsanat:

Digitalisaatio Liikkuva työ Pilvipalvelut Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.