Blogit

Pieni panimo, suuri digisydän

Oluen valmistukseen tarvitaan periaatteessa vain muutamia raaka-aineita: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Lisäksi tarvitaan jokunen iso sammio.

Myös oluen valmistuksen prosessi on aika yksinkertainen kemiantekniikan näkökulmasta: uuttoa, suodatusta, keittämistä, nesteiden siirtoa sekä fermentointia eli käyttämistä.

Perusasiat eivät hirveästi ole muuttuneet viimeisen tuhannen vuoden aikana.

Sen sijaan kaikki muu, mitä panimon pyörittämiseen liittyy, voikin sitten hyötyä digitalisaatiosta ja digityökaluista – eli on aika vauhdikkaassa muutoksessa.

Kenties koko pienpanimojen uusi nousu olisi jäänyt näkemättä ilman uusia digitaalisia välineitä bisneksen tekemiselle ja oikean yleisön löytämiselle.

Ruosniemen panimo sijaitsee Porissa, mutta suurin osa meistä työntekijöistä on pääkaupunkiseudulla. Paneminen onnistuu etänä näillä välineillä:

Sisäiseen viestintään:

  • Slackia ja WhatsAppia käytämme päivittäin, jälkimmäistä lähinnä epäviralliselle jutustelulle ja Slackia sitten oikeissa työasioissa.
  • Palaverit pidämme Googlen Hangoutsin avulla.

Ulkoiseen viestintään:

Projekti-, talous- ja insinöörihommat:

  • Tuotannonsuunnittelumme pyörii pilvessä. Käytössämme on Trello sekä Googlen G Suite -sovellukset, eritoten kalenteri- ja dokumentinhallinta, joista kaikki näkevät missä mennään.
  • Vaikka olemme pienpanijoita, olemme myös insinöörejä, joten mittauksissa ja reseptiikassakin hyödynnämme tietysti ATK:ta.
  • Taloutta, varastoja, kirjanpitoa ja palkanlaskentaa hallinnoimme Netvisorin pilvipohjaisella ERP-järjestelmällä.

Tilaukset ja kuljetus:

  • Olut saadaan kuluttajien ulottuville pullotuskoneen ja rekka-auton avulla, mutta tilausten hallinnassa pientuottajille sopiva Golli-järjestelmä auttaa.
  • Kaupat voivat kätevästi tilata tuotteita hyllyynsä tai baarit hanoihinsa digitaalisen Suppilog-tukun kautta.

Ekstra:

  • Panimotilassa meillä on lisäksi Canary-kamera. Kuka tahansa meistä voi kännykästään kurkata kameran välityksellä mitä panimolla puuhaillaan. Laite hälyttää myös, jos ilmankosteus tai lämpötila panimolla nousee yllättäen.

Digitalisoimatta on valitettavasti vielä muun muassa mäskin kantaminen ulos sekä tynnyrien ja pullojen roudaaminen. Kuulemma erien maistamiseen löytyy jo jotain laadunvalvontarobotiikkaa, mutta siitä hommasta luopuminen tuntuisi vähintään erikoiselta!

Antti Isomäki on pienpanija ja kehitysjohtaja Ruosniemen panimolla. Ruosniemen Panimo on vuonna 2011 perustettu, käsintehtyyn laatuolueen keskittyvä pienpanimo.

Avainsanat:

Digitalisaatio Liikkuva työ Pilvipalvelut Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.