Blogit

Oletko perheystävällinen esimies?

Onko ensimmäinen reaktiosi henkilöstön pyyntöihin useasti ”ei”? Vai peilaatko aidosti henkilön kokemuksen ja elämäntilanteen haasteita suhteessa työtilanteeseen?

Sana perheystävällisyys tuo usealle mieleen nopeasti vain lapsiperheet. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Perhe voi olla parisuhde, vanhemmat, sisarukset tai vaikka ystävät.

Jokainen työyhteisön jäsen on tavallinen ihminen iloineen ja suruineen. Kukaan ei myöskään pysty aina antamaan parastaan, sillä joskus muu elämä vaatii veronsa.

Perheystävällisellä työpaikalla otetaan huomioon erilaiset elämäntilanteet ja ymmärretään henkilötasolla niiden vaikutus työn tekemiseen, jaksamiseen sekä motivaatioon. Näillä asioilla taas on suuri vaikutus työn tuottavuuteen.

Erilaisten elämäntilanteiden ymmärtäminen voi tarkoittaa esimerkiksi joustavuutta työajoissa ja työntekopaikoissa, kannustamista perhevapaiden käyttöön tai työmäärän keventämistä elämäntilanteen vuoksi.

Vaikka yritystasolla olisi laadittu selkeät ohjeet ja toimintamallit tukemaan perheystävällisyyden toteutumista, arjen tasolla onnistuminen lepää esimiehen harteilla.

Taitava esimies osaa sopia tarvittaessa joustavia järjestelyitä ja huomioi siten ihmisten henkilökohtaiset tarpeet.

Kun minä joustan esimiehenä, niin saan varmasti vastaavaa joustavuutta myös toiseen suuntaan. Perheystävällisyys on siis pitkälti asenne- ja johtamiskysymys.

Esimiestyön näkökulmasta perheystävällisyys ei kuitenkaan tarkoita, että aina on mahdollisuus toteuttaa henkilöstön toivomukset. Näissä tilanteissa olennaista on käydä läpi päätösten takana olevat syyt sekä mahdollisesti muut vaihtoehdot.

Ajatuksia perheystävällisen esimiehen muistilistaksi:

1. Muista, että perhe käsitteenä merkitsee eri asioita eri henkilöille. Perhe voi olla vanhempien ja lasten – muodostama kokonaisuus. Se voi myös olla parisuhde, ystävät tai sisarukset. Jollekin serkku on läheisempi kuin sisko.

2. Ihmiset reagoivat asioihin eri tavoin. Joku näyttää tunteensa voimakkaasti. Joku piilottaa ne. Joskus aikuisellekin mummon/rakkaan ystävän kuolema tai sairastuminen voi olla ison kriisin laukaisija.

3. Perustele päätöksesi. Aina ei ole mahdollisuutta tehdä henkilön toivomaa päätöstä. Viesti avoimesti syyt päätöksesi takana ja käy henkilön kanssa läpi muut mahdollisuudet.

4. Metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Kun työnantaja joustaa, on työntekijäkin usein halukkaampi joustamaan. Älä aliarvioi sujuvan yhteistyön merkitystä tuottavuudelle.

5. Kuuntele. Perheystävällinen esimies johtaa yksilöitä inhimillisesti ja kunnioittaen. Uskoo ihmisten kautta onnistumiseen sekä ymmärtää työn ja perheen yhteisvaikutuksen jaksamiseen ja motivoitumiseen.

Työyhteisön jäsenten hyvinvointi onkin mielestäni kuin maailman paras sijoitus, se maksaa varmasti parhaan mahdollisen tuoton koko yritykselle.

DNA on tänä kesänä mukana Porin SuomiAreenassa, jossa muun muassa yhdessä Väestöliiton kanssa nostamme keskusteluun perheystävällisyyttä työpaikoilla.
 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 30.6.2016.

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Ollos huoleti! Selausturvalla suojaat työntekijöiden surffailun mobiiliverkossa

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Medialukutaidon merkitys kasvaa – Peter Nyman: ”Meidän on oltava jatkuvasti valppaina"

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

Aloita yrityksesi siirtymä kvanttisalaukseen jo tänään

Artikkeli
10/2024 DNA Yrityksille

IoT ei toteudu tyhjiössä – kumppanit, teknologia ja käyttötapaus määrittävät lopputuloksen

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.