NB-IoT ja 5G tuovat esineiden internetille ison kasvusysäyksen

NB-IoT-verkkoteknologia mahdollistaa anturin akulle jopa kymmenen vuoden keston. Yhdessä 5G:n kanssa datapihi teknologia sysää esineiden internetin, eli IoT:n aivan uudenlaiseen kasvuun.

Suomi on pitkien välimatkojen ja hyvän kuuluvuuden maa. Korvessakaan ei tarvitse huutaa, sillä kattava matkapuhelinverkko mahdollistaa soittamisen.

Kattava verkko ei tarkoita vain puhelimen ja netin käyttöä. Lähivuosina myös yhä useampi laite kytkeytyy nettiin – oli kyse sitten älyroskiksista, sääasemista tai vaikka kaivinkoneista.

Datapihin ja nopean tiedonsiirron mahdollistaa Narrowband IoT, kavereiden kesken NB-IoT. Kyseessä on globaali verkkoteknologia, jolla voi kytkeä ison laitemäärän verkkoon kustannustehokkaasti.

NB-IoT:n yksi keskeinen etu perustuu siihen, että laitteissa käytetään huomattavasti yksinkertaisempaa radiotekniikkaa kuin nykyisissä mobiililaitteissa.

”Monelle IoT-laitteelle tavallinen matkapuhelinverkko on tarpeettoman tehokas. Se on kuin ampuisi tykillä kärpästä, ja kuluttaa antureiden akut loppuun tosi nopeasti. NB-IoT mahdollistaa vuosien, jopa vuosikymmenen akunkeston tehokkuutensa ansiosta”, DNA:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari sanoo.

Kiinteistöt on hyvä esimerkki kohteista, joissa teollisen internetin palveluita hyödynnetään jatkossa entistä enemmän. Sensoreilla voidaan mitata sisäilman lisäksi esimerkiksi rakenteiden kosteutta tai rakennuksessa olevien ihmisten liikkeitä.

5G kiinnostaa IoT-kentällä

NB-IoT on osa 4G-standardia, mutta se on myös 5G:n keskeinen IoT-liityntätekniikka. Nykyiset verkot riittävät paremmin kuin hyvin valtaosaan nykyisistä IoT-käyttökohteista, mutta tulevaisuudessa 5G avaa yhä laajemman sovelluskirjon ja erityisesti viivekriittisen IoT:n käytön uusilla alueilla.

5G mahdollistaa muun muassa taatun kaistan verkon viipaloinnilla sekä entistä luotettavammat äärimmäisen pienen viiveen yhteydet. Prosessointi tulee lähemmäs käyttäjiä ja mukaan tulee korkeaa käytettävyyttä tukevia toiminallisuuksia.

”Esimerkiksi liikenteessä ja verkkoon kytketyissä teollisuusroboteissa viiveellä ja yhteyden luotettavuudella voi olla iso merkitys. 4G palvelee valtaosaa näistä tarpeista, mutta 5G tuo IoT:n aivan uusille alueille. Samalla 5G on kehitysruiske koko IoT-kentälle”, Laari sanoo.

IoT-teknologialla on yhä isompi rooli yritysten liiketoiminnassa. Siksi myös tietoturvan merkitys kasvaa. Mobiiliyhteys on turvallinen ja skaalautuva valinta monenlaisiin IoT-ratkaisuihin.

”IoT tarjoaa huikeita mahdollisuuksia, mutta tietoturvasta pitää huolehtia. IoT-laitteiden runsastumisen myötä myös paikat, joista yritysverkkoihin voi hyökätä ovat moninkertaistuneet. Uhkana on esimerkiksi ”mies välissä” -hyökkäys tai haavoittuvan laitteen käyttäminen palvelunestohyökkäykseen. Hyvän tietoturvan vaaliminen niin teknologian kuin yrityskulttuurin osalta on IoT-hankkeissa elintärkeää”, Laari sanoo.

Lue myös: Nordic IoT Week kerää alan huippupuhujat Helsinkiin

Kuva: Essi Isomäki

Avainsanat:

5G IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.