Blogit

Mitä uutta 2021 tuo 5G-rintamalla?

Joulun suosikkilahjalistalla kilpailivat monissa kodeissa Playstation 5 ja 5G-puhelimet. Kaiken hypetyksen jälkeen 2020 oli vihdoin vuosi, jolloin 5G tuli kunnolla markkinoille ja alkoi toden teolla lunastaa annettuja lupauksia. Nyt onkin sopiva aika tehdä tilannekatsaus, mitä 5G-vuosi 2020 piti sisällään ja mitä on luvassa alkaneelle vuodelle 2021.

2020 oli 5G:n vuosi

Vuoden lopussa DNA:n 5G-verkko kattoi yli 1,6 miljoonaa suomalaista lähes 80 paikkakunnalla. Mittavat investoinnit 5G-verkkoon ovat nostaneet myös 4G-verkon suorituskykyä.

Riippumaton tutkimuslaitos Omnitele antoi tuoreessa kymmenen suurinta kaupunkia kattaneessa tutkimuksessaan DNA:lle tunnustusta, kun DNA:n liittymällä saavutettiin korkein keskimääräinen tiedonsiirtonopeus saapuvan liikenteen suunnassa.

Keskimääräinen latausnopeus DNA:n 5G-verkossa Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa oli Omnitelen mukaan 514 Mbit/s.

Yhä nopeammat mobiiliverkot takaavat, ettei verkko muodosta pullonkaulaa yritysten toiminnan digitalisoinnille. Tämän takaavat myös kesällä huutokaupatut 26GHz taajuusluvat, jotka mahdollistavat erityisen korkean kapasiteetin ja alhaiset viiveet paikallisesti esimerkiksi satamien, tehtaiden tai älykaupunkien kriittisiin tarpeisiin.

5G-palveluiden käyttöönotto on kiihtynyt syksyn aikana. 5G-päätelaitteiden osuus kaikista puhelimista on vielä pieni, mutta syksyn aikana 5G-mallit ovat nousseet ostetuimpien puhelinten joukkoon Applen odotettujen 5G-mallien sekä alempien hintaluokkien 5G-puhelinten valikoiman kasvun myötä.

Kiinteä 5G -yhteydet ovat osoittautunut hyväksi valinnaksi monen toimiston lisäksi kotitoimistoille, joissa lasten pelit ja vanhempien etäkokoukset kilpailevat samasta yhteyskaistasta.

5G on edelleen aikaisessa vaiheessa. Monet yritykset ovat vasta ottaneet 5G-liittymiä testiin pienemmillä käyttäjäryhmillä, kokeilleet kiinteitä 5G-yhteyksiä yksittäisissä toimipisteissä tai etäkonttoreilla, tai rakentaneet 5G-sisäkuuluvuutta keskeisimpiin tiloihin.

2021 nostaa 5G:n seuraavalle tasolle

5G:n rakennustahti jatkuu yhtä kovana kuin viime vuonna. Nykyisten paikkakuntien peiton laajentamisen lisäksi 5G-verkko laajenee lukuisille uusille paikkakunnille, myös Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Teknisesti suurin muutos 2021 aikana tulee olemaan siirtyminen itsenäiseen 5G-arkkitehtuuriin (SA eli standalone). Tämä parantaa entisestään nopeuksia, alentaa viiveitä ja mahdollistaa verkon viipaloinnin asiakaskohtaisiin tarpeisiin.

5G saavuttaa itsenäisen aikuisiän eikä tarvitse enää tuekseen 4G-runkoverkkoa.

Yritykset alkavat ottaa laajamittaisemmin käyttöön 5G-palveluita pilottivaiheen kokemusten rohkaisemana. 5G alkaa olla tuettuna valtaosassa uusia puhelinmalleja ja yritysten kannattaakin huomioida siirtymä 5G:hen myös laitevalinnoissaan. 5G-tuki tulee laajenemaan muissakin päätelaitteissa, läppäreistä teollisiin laitteisiin.

Alhaiset viiveet ja korkeampi kapasiteetti tuovat yhä kriittisempiä käyttötapauksia hyödyntämään 5G:tä. Kiinnostavia esimerkkejä ovat vaikkapa teollisuusautomaatio, videoanalytiikka ja ajoneuvojen etäohjaus. Yksityiset verkot ja reunalaskenta ovatkin usean yrityksen roadmapilla vuonna 2021.

Mobiilidata on muuttanut arkeamme valtavasti. Voimme hyvin perustein olettaa, ettei muutosvauhti ole hidastumassa.

4G on muuttanut elämää kymmenessä vuodessa enemmän kuin kukaan osasi ennustaa. Tehokkaat älypuhelimet ja nopeita yhteyksiä hyödyntävät sovellukset Youtubesta Teamsiin ovat valloittaneet arkemme.

5G on yksi suurimpia trendejä seuraavien vuosien aikana. Ericsson arvioi tuoreessa Mobility Report- raportissaan, että 5G yleistyy merkittävästi 4G:tä nopeammin.

2021 näyttää vasta pienen osan siitä, mitä kaikkea 5G:n päälle tullaan rakentamaan – ja miten se tulee muuttamaan yritysten ja kuluttajien arkea. Huippusuosittu jokavuotinen trendioppaamme auttaa visioimaan, mitä muutoksia 5G ja muut teknologiatrendit tuovat työhön alkavana ja tulevina vuosina.

 

Lue miten teknologia muuttaa työtä ja liiketoimintaa vuonna 2021: Lataa tästä maksuton trendiraportti!

Avainsanat:

5G Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.