Etäpäivinä hoidetaan työt, ratkotaan ongelmat ja opitaan uutta verkossa, yhdessä ympäri maailmaa istuvien kollegoiden kanssa. Toimistopäivinä nautitaan viherkasveilla ja sohvaryhmillä sisustetusta viihtyisästä avokonttorista, jossa oma paikka valitaan työtehtävän ja tilanteen mukaan.
Kuulostaako tutulta? Sitä se onkin. Kuvasin juuri omaa työympäristöäni kaukaisella 1900-luvulla, silloisen Digitalin Open Office -konseptissa.
Sittemmin etätyökulttuuri on laajentunut luontevaksi osaksi suomalaisia työyhteisöjä. Taustalla ovat paitsi teknologian ja yhteyksien kehitys, myös laajempi työelämän rakennemuutos. Tärkeimpiin mahdollistaviin edistysaskeliin lukeutuvat yhä nopeammat mobiiliyhteydet, jotka ovat avanneet ovet paikasta riippumattomaan työskentelyyn yhä useammalle.
Joustavan etätyön yleistyminen vei vuosikausia, eikä mahdollisuus ole vieläkään avoinna kaikille. Seuraava askel on kuitenkin jo tuloillaan, ja se tapahtuu nopeammin.
Viime kesänä voimaan tullut EU Roaming -asetus helpottaa liikkuvaa työskentelyä koko Euroopan alueella. Mobiiliverkkojen kehittyminen, edulliset ja helposti budjetoitavat tietoliikennekustannukset sekä työtehtävien lisääntyvä digitalisoituminen nostavat esiin keskustelun etätyön rajoista - onko sellaisia, ja pitäisikö niitä olla?
Ajatus etätöistä ulkomailla voi nousta mieleen vaikkapa puolison työkomennuksen myötä, syksyn säiden ja pimeiden iltojen vaikutuksesta, tai ihan vain halusta asua ajoittain muualla.
Työntekijän näkökulmasta ulkomailla tehtävän etätyön perusteleminen on helppoa. Otetaan vain läppäri ja älypuhelin kainaloon, vaihdetaan liittymäksi EU-datan sisältävä paketti ja simsalabim, aamukahvit mökillä vaihtuvat terassiaamiaisiksi vaikka Nizzan palmujen alla. Miellyttävässä ympäristössä työteho kasvaa, ideoita syntyy, ja kaikki ovat tyytyväisiä.
Johtamisen näkökulmasta tässäkin asiassa on lukuisia eri puolia. Varsinkin pääosin kotimaassa toimivalle yritykselle tulee eteen kysymyksiä, joihin harvalla on suoraan valmiuksia vastata.
Miten hoidetaan esimerkiksi vakuutukset, työterveyshuolto, verotus, matkakulut, tietoturva, aikavyöhykkeet, tiimien yhtenäisyys ja esimiestyön dynamiikka?
Pohdittavaa on paljon ja pelisäännöt ovat tarpeen. Määritä siis linjasi ainakin näihin asioihin:
- Listaa missä tehtävissä etätyö on sallittu, kokonaan tai osittain.
- Kirjaa etukäteen missä tilanteissa tullaan toimistolle, ilman keskustelua ja kitinää.
- Tee selväksi, että oikeus etätyöhön ei ole kerrasta ikuinen, vaan voi muuttua työtehtävien vaihtuessa tai tiimin tarpeiden muuttuessa.
- Varmista, ettei väliaikainen etätyö ulkomailla vahingossa lipsahda niin pitkäksi, että verotuskäytännöt muuttuvat tiedostamatta.
- Linjaa etukäteen onko ulkomaille suuntautuvien lomien yhteyteen sallittua ottaa etätyöpäiviä. Määrittele prosessi pyynnöille ja hyväksynnälle.
- Käy läpi ulkomailla työskentelyn vaikutus kaikkiin yleisiin henkilöstöhallinnon käytäntöihin, kuten työterveydenhuoltoon ja vakuutuksiin.
Uskon vahvasti, että joustavuus työnantajana kannattaa. On tärkeää ymmärtää maailman ja työn muutokset sekä perheiden erilaiset tilanteet. Johtajana on kuitenkin katsottava objektiivisesti myös yhtiön etua. Mikäli jokin työtehtävä sopii parhaiten tehtäväksi tietyssä paikassa, voit hyvällä omallatunnolla päätyä myös siihen. Rajoista on eniten iloa, kun kaikki tietävät missä ne kulkevat.
Lue lisää etätyöstä ulkomailla ja mobiiliverkkojen toimivuudesta EU:n alueella.
Etäpäiviä Euroopassa?
DNA:n EU-liittymillä puhut ja surffaat huoletta Pohjolassa, Baltiassa ja EU-alueella.
TUTUSTU JA TILAA