Blogit

Lyökö yksityisverkko viimein läpi 5G:n murroksessa? 

Yhteiskunnan kriittisille toimijoille yksityisverkko on usein hyvä ratkaisu. Sillä turvataan esimerkiksi sairaaloiden ja muiden elintärkeiden yksiköiden yhteydet. Operaattorin 4G- ja 5G-verkon päälle toteutettu yksityisverkko tarjoaa moniin käyttötapauksiin tarkoituksenmukaisimman ja joustavimman ratkaisun.

Yksityisverkko saattaa kuulostaa järeältä ratkaisulta, joka soveltuu lähinnä massiivisten tehtaiden, satamien tai tuotantolaitosten käyttöön. Sitä on kuitenkin helppo skaalata yrityksen koon ja tarpeiden mukaan. Operaattoriverkkoon tukeutuva yksityisverkkoratkaisu hyödyntää julkisen verkon komponentteja ja on siten perinteisiä yksityisverkkoja kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Julkisen mobiiliverkon nopeus ja viive muuttuvat kuormituksen mukaan, minkä vuoksi se ei voi vastata kaikkein kriittisimpiin liiketoimintatarpeisiin. Yrityksen omaan käyttöön varatun privaattiverkon avulla voidaan varmistaa, että siirtonopeus ja latenssi ovat aina tiukimpienkin vaatimusten mukaiset. Näin yrityksen toiminta ei häiriinny ulkopuolisesta liikenteestä.

Odotukset yksityisverkkoja kohtaan ovat olleet jo pitkään korkealla.

”Yksityisverkoilta odotetaan nopeutta, luotettavuutta ja viiveettömyyttä. Datan täytyy myös pysyä maantieteellisesti rajatun alueen sisällä”, kuvailee odotuksia DNA:n yritysliiketoiminnan johtaja Olli Sirkka

Yksityisverkko on mahdollista rakentaa niin 4G- kuin 5G-yhteydenkin päälle. 4G-yhteys yksityisverkon perustana vastaa tyypillisiin yritystarpeisiin jo hyvin. Vaatimuksien kovetessa 5G nostaa verkon kapasiteettia entisestään sekä minimoi verkkoviivettä. 

”Yksityisverkoista on myös povattu ratkaisua lähes ongelmaan kuin ongelmaan. Hypeä on tällä kertaa rakennettu poikkeuksellisen laajalla rintamalla. Verkkolaitevalmistajien joukkoon odotuksia kohottamaan ovat liittyneet suunnilleen koko ICT-toimiala, poliitikot, viranomaiset sekä regulaattorit.” 

Noste onkin tarpeen, sillä odotuksista huolimatta privaattiverkot eivät lyöneet läpi 2G-, 3G- ja 4G-murroksissa. 

5G avaa uusia mahdollisuuksia yrityksille 

Yhä suurempi osa yrityksistä on kiinnostunut investoimaan esineiden internetin sovelluksiin. Yrityksille avautuukin 5G-teknologian myötä kokonaan uudenlaisia mahdollisuuksia. Suomi on 5G:n käyttöönotossa ehdottomasti yksi kärkimaista. Arvion mukaan koko maan laajuiset verkot ovat valmiit vuoteen 2025 mennessä. DNA:n 5G-verkon peitto kattoi maaliskuussa 2021 jo noin 35 % suomalaisista. 

5G tuo mukanaan myös uusia mahdollisuuksia, kuten verkon viipaloinnin. Verkon viipaloinnilla tarkoitetaan sitä, että yrityksen oma verkkoliikenne eriytetään muusta verkkoliikenteestä, jolloin pystytään esimerkiksi tarjoamaan entistä suurempaa kapasiteettia tai liittämään suuri laitemäärä esineiden internetiin. 

Erityisesti julkisen turvallisuuden, teollisuuden automaation, terveydenhuollon sekä älyliikenteen vaatimukset ovat tiukat. Siksi näiden kohdalla verkon toimintavarmuus, viiveen hallinta ja häiriöttömyys ovat erityisen tärkeitä. Kehittynyt mobiiliteknologia vastaa niin liiketoiminnan jatkuvuuden kuin prosessikriittistenkin sovellusten tarpeisiin. 

Vaihtoehtoisiakin toteutustapoja yksityisverkoille löytyy 

Verkkolaitevalmistajalle yksityisverkkojen liiketoimintalogiikka on selvä, sillä verkko-operaattoreita on maailmassa vain rajallinen määrä. Kasvu on kortilla ja kilpailu kovaa, joten verkkoja kannattaa yrittää myydä muillekin. 

Asiakkaiden näkökulmasta laitevalmistajien logiikka ei kuitenkaan oikein tahdo käytännössä toimia, sillä verkkojen rakentaminen sekä etenkin niiden laadukas ja tietoturvallinen operointi on erittäin kallista puuhaa. Siksi verkon pyörittäminen on volyymibisnestä. Yksityisverkko on usein pienehkö, jolloin ylläpidosta tulee helposti monimutkaista ja kallista. 

”Noin puolet tähänastisista yksityisverkkototeutuksistamme on hybridiratkaisuja, joissa olemme saaneet ratkaistua asiakkaan tarpeet jopa kokonaan ilman yrityksen omia verkkoinvestointeja. Toisessakin puolessa investoinnit ovat jääneet selvästi pienemmiksi perinteiseen yksityisverkkoratkaisuun verrattuna, vaikka yhteyksien laatu on jopa ylittänyt perinteisen yksityisverkon tarjoaman saatavuuden.” 

Asiakastarpeiden ehdoilla rakennettavan hybridiratkaisun suorituskykyä voidaan optimoida aina juuri niiden ominaisuuksien mukaan, joita kulloinkin tarvitaan. Yritykselle dedikoidaan verkosta vain ne osat, jotka ovat suorituskyvyn tai toimintavarmuuden saamiseksi tarpeellisia, ja ratkaisua ylläpidetään palvelukokonaisuutena. Ratkaisuun liitetään saumattomasti tarvittavat kansainväliset yhteydet. 

”Ennustan, ettei perinteinen yksityisverkkokonsepti leviä kovin laajasti tälläkään kertaa. Asiakaslähtöinen hybridiratkaisu reunalaskennalla ja 5G:llä tarjoaa selvästi paremman suorituskyvyn ja luotettavuuden sekä maantieteellisen datarajauksen”, toteaa Sirkka. 

 

Millaisia hyötyjä 5G ja yksityisverkot tarjoavat asiakkaille? Lue lisää maksuttomasta oppaastamme tästä! 

Avainsanat:

Verkko Mobiili 5G

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.