Blogit

Lomailu ei ole leikin asia!

Kesälomien suunnittelu on kiihtymään päin, ainakin palkkatyöläisten keskuudessa. Neljän tai jopa viiden viikon yhtäjaksoinen loma on Suomessa edelleen yleinen. Yrittäjillä tilanne on toinen: parin vuoden takaisen Suomen Yrittäjien Hyvinvointibarometrin mukaan joka viides yrittäjä ei lomaile kesällä lainkaan tai on lomalla alle viikon.

Lukuja voi selittää se, että osa toimialoista elää kiihkeintä sesonkia kesän aikana, eikä lomailuun ole juuri mahdollisuuksia. Osalla yrittäjistä lomia jää väliin myös siksi, että työtä on tullut painettua tukka putkella eikä suunnitelmia ole vain ehditty tehdä.

"Lomailen sitten kun ehdin miettiä mitä lomalla tekisin, niin on huonoja kelejäkin luvattu. Pidän lomaa sitten vähän myöhemmin; paremmalla ajalla ja ehkä vähän pidemmän pätkän kerrallaan." Ja lopulta tätä parempaa aikaa ei ikinä tule. Ilman ennakkoon lukittuja suunnitelmia loma jää yrittäjillä helposti pitämättä, ja tämä ei ole hyvä juttu lainkaan.

Lomailun voimia palauttava vaikutus on kuitenkin kiistämätön fakta. Jos haaveilet pysyväsi työelämässä järjissäsi, toimintakykyisenä ja tehokkaana, sinun on pidettävä myös elvyttävää ja palauttavaa lomaa. Ota siis lomasuunnittelu tosissasi!

Työelämä on vuosikymmenten mittainen kestävyyslaji, ja omasta kunnosta huolehtiminen on jokaisen henkilökohtaisella vastuulla. Palkkatyöläisille lomien suunnittelu ja pitäminen on monesta syystä helpompaa kuin yrittäjillä: firmojen HR-politiikat ja lomakäytännöt ohjaavat työläiset lomalle jossain vaiheessa. Yrittäjiltä sen sijaan kaivataan erityisen vahvaa vastuunottoa omaa itseään ja jaksamistaan kohtaan, heitä kun ei HR tai esimies lomille patistele.

Pitkään jatkuvan työputken ja jatkuvan stressaamisen seurauksena vaanii uupuminen. Tutkimustieto kertoo karua viestiä siitä, että työuupumuksen tai muun työkyvyttömyyseläkkeelle johtavan syyn vuoksi kuntoutuksessa olleet yrittäjät palaavat takaisin työelämään harvemmin kuin palkansaajat. Tämän tiedon pitäisi herättää kaikki. Kun yrittäjillä ei ole korporaatiomaailmassa käytössä olevia varhaisen puuttumisen malleja, on osattava huolehtia itse itsestään. Lomien pitäminen on yksi esimerkki itsestä huolehtimisesta.

Jos siis olet yrittäjä etkä ole vielä tehnyt lomasuunnitelmaa täksi kesäksi, nyt on korkea aika toimia. Varaamalla tarpeeksi aikaa kesän suunnitteluun varmistat, että saat lomastasi irti parhaan mahdollisen hyödyn.

Kokosin alle pikaisen yhteenvedon verkon eri sivustoilla kerrottavista vinkeistä onnistuneelle ja energisoivalle lomalle.

Merkitse lomasi kalenteriin hyvissä ajoin. Ellet pysty ottamaan pidempää yhtenäistä lomapätkää, varaa vapaiksi yksittäisiä tai edes puolikkaita päiviä. Suunnittele niihin asioita, joista itse pidät. Parasta palautumista on tehdä aktiivisesti jotain muuta kuin töitä: käy uimassa, ulkoile, urheile, lue kirjoja, tapaa ystäviä, käy museoissa - jotain sellaista, mihin aika ei normiarkena tahdo riittää. Lomailua ei ole, että huuhailet koneen ääressä tai surffaat netissä tekemättä oikeastaan mitään. Älä huijaa itseäsi uskottelemalla olevasi lomalla, vaikka tosiasiassa istut koneen ääressä pohtimassa työasioita.
 

Anna periksi tyhjän pöydän tavoitteesta. Juuri kukaan ei saa työpöytäänsä kokonaan tyhjäksi ennen lomaa. Älä siis valvo öitä puurtamalla maailmaa valmiiksi ennen lomaa, vaan tee hyvät muistiinpanot ja valmis työlista sille ajalle, kun palaat takaisin töihin. Näin et murehdi tekemättömiä asioita lomallasi vaan voit luottaa siihen, että ne tulevat tehdyksi aikanaan.
 

Pakota itsesi irti. Vaikka loman tarkoitus on nautiskella ja rentoutua ilman pakon tunnetta, pieni buusti saattaa olla alussa tarpeen. Moodin muutos työarjesta lomalle voi nimittäin vaatia ponnistelua. Pakota siis itsesi positiivisessa hengessä tekemään suunnittelemiasi loma-aktiviteetteja heti loman ensimmäisenä päivänä - ja mieluiten heti aamusta. Lähde vaikka pitkälle hitaalle kävelylle, hien pintaan irrottavalle juoksulenkille tai uimaan, tai vaikka torille kahville. Kirjaa jo ennen lomaa ylös listaa mukavista asioista, joita lomalla voit tehdä.
 

Lepää hyvällä omatunnolla. Liekö luterilainen perinne vai mikä, mutta moni meistä kokee lepäämisestä ja joutenolosta huonoa omatuntoa. Moiset ajatukset kehotetaan kuitenkin unohtamaan. Lomalla voit hyvin lepäillä, ottaa päiväunia, maata rannalla, auringossa tai varjossa. Tärkeä lepäämiseen liittyvä asia liittyy yöuniin: jos olet opetellut tai joutunut tinkimään yöunista pitkän talven aikana, palauta normaali hyvä unirytmisi nukkumalla ilman herätyskelloa pitkään ja hartaasti.
 

Kirjaa ideat muistiin - ja unohda ne. Arjessa meno voi olla niin pakkotahtista, että aikaa luovalle ajattelulle jää hyvin niukasti. Loman aikana, kun aivot palautuvat, mieleen saattaa juolahtaa alitajunnan sopukoista töihin liittyviä ideoita ja oivalluksia sitäkin enemmän. Älä ala jalostaa ideoita eteenpäin työmoodilla, vaan kirjaa ne ylös ja palaa niihin, kun olet taas töissä.
 

Pidä paastoa myös somesta. Vältä netissä roikkumista lomalla - sitä teet kuitenkin kylliksesi syksyllä ja talvella. Sivuhyötynä huomiosi ei kiinnity työhön liittyviin otsikoihin, jotka häiritsevät irrottautumista. Ota mieluummin pokkari mukaan ja lue fiktiota, juttele ihmisten kanssa, ja katsele ruudun sijaan ympärillesi.
 

Tee itsellesi lupaus. Tavallaan on paradoksi, että rentoutumista pitää suunnitella - mutta lupaa silti itsellesi, että pyrit tietoisesti tekemään tästä kesästä niin rentouttavan kuin vain mahdollista!

Kaikista hyvistä irtautumisaikomuksista huolimatta on todennäköistä, että joitakin työasioita täytyy lomalla hoitaa. Siksi on tärkeää varmistaa, että käytössäsi on sujuvasti toimivat työvälineet - älypuhelin, matkoillakin toimiva nopea liittymä sekä tabletti tai läppäri. Kevyt tabletti voi olla lomatunnelmissa läppäriä mukavampi työväline: monen mielestä se tuntuu vähemmän työltä kuin läppäri, joita naputellaan muina vuodenaikoina.

Lomafiilis alkaa syntyä jo siitä, kun alat suunnitella lomaa. Suunnittelu tämän kesän osalta kannattaa aloittaa viimeistään nyt!

Lue myös, miten päivität yrityksesi mobiililittymät taipumaan kesän matkoihin ja nautit sujuvasti toimivista yhteyksistä myös harvaan asutuilla alueilla!

Avainsanat:

Verkko Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

DNA Cloud Managed SASE laskeutuu hypekäyrän huipulta käytäntöön ja vie modernin tietoturvan seuraavalle tasolle

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Klikkaus haitalliselle sivulle voi riskeerata yrityksesi tiedot – DNA Varma auttaa torjumaan haitalliset sivustot

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Benjamin Särkkä toivoo näkevänsä rohkeampaa tekoälykehitystä Suomessa ja maailmalla

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

SASE Security Summit: Tärkeitä oppeja ja oivaltavia tarinoita kyberturvallisuuden rintamalta

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.