Blogit

Lapseni, näillä eväillä todennäköisesti menestyt työurallasi

Mitä neuvoja voisin antaa lapsilleni, jos he joskus kysyvät minulta, miten työelämässä pärjää? Heidän työuransa alkaa todennäköisesti vuosien 2025-2030 paikkeilla. Digitaalinen murros on tuossa vaiheessa jo täysin arkipäivää. Iso osa ammateista on muuttunut moneen kertaan, uusia on syntynyt ja vanhoja tippunut pois.

Vaikka maailma muuttuu voimakkaasti koko ajan, olen sitä mieltä että jotkut työelämän vaatimuksista kestävät hyvin aikaa. Pelkästään koulunpenkiltä niitä valmiuksia ei saa. Ainakin itse olen saanut merkittävimmät oppini työelämään ystäviltäni, kollegoiltani ja perheeltäni.

Sain ensimmäisen ison oppitunnin työelämän vaatimuksista kollegaltani lukkotehtaassa, jossa olin kesätöissä 80-luvulla. Äitini minulle evääksi tekemä ruisleipä ei maistunut ja heitin sen roskiin. Kollegani, todella mukava vanhempi mies, suuttui verisesti teostani: “Kuules pojannulikka, kunnioita leipää!”.

Olin aivan ihmeissäni. Miksi toimintani herätti niin voimakkaita tunteita? Tilanne rauhoittui ja juttelimme asiasta. Kollegani oli nuoruudessaan nähnyt paljon puutetta ruuasta, hänestä toimin epäkunnioittavasti. Opin tuolloin, että yhteen asiaan voi olla monia perusteltuja näkökulmia. Emme ole yhdestä puusta veistettyjä.

Tässä pari pointtia, jotka olen itse oppinut matkan varrella ja jotka pyrin lapsilleni välittämään:

  • Keskity elämässä niihin asioihin, jotka kiinnostavat ja jotka sopivat omaan arvomaailmaasi. Työelämä, opiskelu ja vapaa-aika tulevat jatkossa sekoittumaan yhä tiiviimmin yhteen. Olemme kaikki ikuisia opiskelijoita, raakileita jotka tietävät jostain jotain, mutta emme mistään kaikkea. Uteliaisuus ja kiinnostus uusia asioita kohtaan kantavat muutoksissakin. Jos osaat kuunnella, opit todennäköisesti joka päivä jotain uutta.
  • Älä ole persläpi. Teemme jatkossa yhä enemmän töitä erilaisissa määräaikaisissa virtuaalitiimeissä. Kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten (ja robottien) kanssa on äärimmäisen tärkeää. Kysy itseltäsi: Olenko ihminen, jonka kanssa halutaan tehdä töitä? Kunnioitanko kollegoitani ja pelaanko joukkuepeliä?
  • Älä pelkää muutoksia, vaan ole rohkea. Emme saa jämähtää paikallemme, rakastua vanhaan ja tuttuun, ajan kultaamaan toimintamalliin. Uuteen liittyy usein vanhasta luopuminen. Tekniset uudistukset ovat vain pieni osa digimurrosta, isoimmat riskit ja mahdollisuudet ovat meidän korviemme välissä. Virheitä ei kannata pelätä, vaan tehdä niitä ja oppia niistä.
  • Tarkastele kokonaisuuksia ja erottele olennainen tieto epäolennaisesta. Tiedon määrä ei tulevaisuudessakaan vähene, päinvastoin. Omat lihaskovalevymme tulevat olemaan yhä kovemmalla käytöllä ja priorisointia on pakko tehdä. Tieto esitetään usein hyvin subjektiivisesti. Opettele kyseenalaistamaan, niin löydät oman näkemyksesi.

Mahtavatko lapseni sitten ottaa neuvoistani vaarin? Toivottavasti he kuuntelevat ne kohteliaasti, mutta sen jälkeen myös kyseenalaistavat pointtini ja katsovat omin silmin tulevaisuuteen. Rakentavat siitä sitten oman näköisensä ja keräävät omat tarinansa. Siitähän uudistumisessa on kyse, ettei oteta kaikkea vanhaa annettuna.


DNA Business on tuottanut viisiosaisen dokumenttisarjan työn tulevaisuudesta. Suomen johtavat asiantuntijat keskustelevat digitalisaation murroksesta sekä esittävät rohkeita näkemyksiä eri toimialojen tulevaisuudesta. Kolmas jakso on nimeltään Tulevaisuuden oppiminen.

Katso jakso

 

Blogikirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 31.3.2016.

Avainsanat:

Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

DNA Cloud Managed SASE laskeutuu hypekäyrän huipulta käytäntöön ja vie modernin tietoturvan seuraavalle tasolle

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Klikkaus haitalliselle sivulle voi riskeerata yrityksesi tiedot – DNA Varma auttaa torjumaan haitalliset sivustot

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Benjamin Särkkä toivoo näkevänsä rohkeampaa tekoälykehitystä Suomessa ja maailmalla

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

SASE Security Summit: Tärkeitä oppeja ja oivaltavia tarinoita kyberturvallisuuden rintamalta

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.