Ranteessa komeileva kello ei ole enää pelkkä ulkoisen ajan mittaamisen väline. Siitä on kuoriutunut henkilökohtaisen elämänlaadun kokonaisvaltainen mittari – älykello. Sen mittauskohde olet sinä. Se kerää yksityiskohtaista tietoa liikkumisestasi, elintoiminnoistasi ja elämänlaadustasi. Laite toimii myös armottomana omatuntona, joka muistuttaa liikkumattomuudesta. Älykello ei unohda yhtään treeniä.
Kaikenlaiset henkilökohtaiset mittarit ovat hiipineet elämäämme, ja niiden avulla suorittaminen ja tavoitteiden saavuttaminen on tehty palkitsevaksi. Mitattu palaute tuntuu todellisemmalta. Hankinnan alkuperäisenä motiivina on usein toive liikuntasuoritusten lisääntymisestä ja fyysisen kunnon parantamisesta. Mutta saako pelkkä mittarin olemassaolo aikaan liikettä?
Ei saa. Laiskuuteen ei ole lääkettä kirjoittaa MTV3 ja viittaa tutkimukseen, jossa aktiivisuusrannekeiden käyttäjät liikkuivat vain hieman enemmän kuin verrokkinsa.
Hyväkään mittari ei riitä, jos motivaatio puuttuu
Jos ihminen on laiska, aktiivisuuden mittaaminen ei tuo toivottua tulosta. Ei, vaikka mittaaminen tapahtuisi vapaaehtoisesti. Entä jos hyvistä tuloksista palkitaan? Saman tutkimuksen mukaan mittarit eivät aktivoineet ihmisiä, vaikka liikunnan lisäämisestä annettiin myös rahapalkintoja.
Jos mittari ei saa aikaan liikettä henkilökohtaisen hyvinvoinnin parantamisessa, saavatko työelämänkään mittarit aikaan mitään? Onko mittareilla merkitystä ja pystyvätkö yritykset jalkauttamaan strategiaansa oikeiden mittareiden avulla?
Työelämässä strategian ja mittareiden linkittäminen ei aina ole yksinkertaista, kertoo laskentatoimen professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta. Yksilön pitäisi tietää ja ymmärtää roolinsa osana kokonaisuutta, ja mitattaviin asioihin pitäisi todellisuudessa pystyä myös itse merkittävästi vaikuttamaan. Kuulostaa lähtökohtaisesti tolkulliselta. Mutta tässäkin törmätään samoihin ongelmiin kuin aktiivisuusrannekeiden kanssa. Hyvä mittari ja mittaaminen eivät riitä, jos se tärkein eli motivaatio puuttuu.
Tarvitaanko mittaria, jos motivaatio on tapissa?
”Motivointi on taito saada ihmiset tekemään mitä haluat heidän tekevän, koska he haluavat tehdä”, sanoi Yhdysvaltojen 34. presidentti Dwight D. Eisenhower. Motivaation herättämiseen tarvitaan innostava visio tai päämäärä. Jotain arvokasta, jolla on merkitystä. Kun innostuu, niin onnistuu. Usein tuntuu, että olemme niin innokkaita vain mittaamaan, että unohdamme motivaation.
Johtajan tärkein tehtävä on saada alaiset innostumaan työstään, koska mikään ei lannista innostunutta tekijää. Liike ei lähde mittareista, vaan päämäärästä. Koska matka aloitushetkestä päämäärään saattaa olla pitkä, tarvitaan mittareita.
Hyvät mittarit osoittavat, että liikumme oikeaan suuntaan ja tavoite on saavutettavissa. Ilman innostavaa päämäärää mikään mittari ei pelasta matkaa.
Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 1.2.2017.