Kyberturvallisuus on koko firman asia

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Hyvä paha kyber -podcastista.

Tarve turvata yrityksen arvokas tietopääoma kasvaa, kun liiketoiminta muuttuu ja kehittyy. Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll toteaakin, että mitä enemmän digitalisoidutaan, sitä enemmän turvallisuutta tarvitaan.

”Tämä taas vaikuttaa erityisesti luottamukseen. Kyse on laajemmasta kuvasta kuin järjestelmistä: luottamus, johtaminen ja viestintä vaikuttavat kaikki merkittävästi turvallisuuteen”, hän sanoo. 

F-Securen Jani Kallio komppaa väitettä. Hän jakaa yritykset karkeasti kahteen ryhmään: niihin, joissa turvallisuus mielletään asiana, joka liittyy yrityksen sisäisiin it-palveluihin ja niihin, jotka ovat ymmärtäneet digitalisaation ytimen, eli että yrityksen tuotteet, palvelut ja infra ovat osa yhteiskunnan infraa. 

Monessa yrityksessä ollaan murroskohdassa, jossa tietoturva hiljalleen siirtyy liiketoiminnan ja johtamisen ydinasiaksi. 

”Väitän, että ne yritykset, joissa tietoturva on kunnossa ovat myös keskimäärin paremmin johdettuja”, sanoo Kallio.

Leena Mörttinen Perheyritysten liitosta uskoo, että nimenomaan tietoturvan ottaminen osaksi kaikkea tekemistä on avain onnistumiseen. Vaikka poikkeuksiakin tietysti löytyy, näkee Mörttinen turvallisuusajattelussa myös sukupolvien välisen eron:

”Kyllähän se tuntuu olevan niin, että perustavaa laatua oleva turvallisuusratkaisu vanhemmalle sukupolvelle on se, että ’ei digitalisoida tätä, se on uhka’. Nuoremmalla polvella tulokulma taas on, että ’tehdään bisnestä tällä, se on mahdollisuus’.”

Turvallisuusympäristö monimutkaistuu. Yritysten on tärkeää tietää, mitä suojata ja mikä vaikutus riskeillä on liikevoittoon tai kannattavuuteen. 
Yksi syy sille, ettei turvallisuutta aina koeta omaksi, on se, että tietoturvassa puhutaan liikaa teknologiasta. Kuitenkin teknologian keskiössä on ihminen, jonka pitäisi ottaa vastuuta. Usein sanotaan, että ihminen on yrityksen tietoturvan heikoin lenkki, mutta Jarno Limnéll on eri mieltä:
”Tarkkaavainen henkilöstö on paras digitaalisen ja fyysisen turvan tae!” 

DNA Busineksen koolle kutsumassa Hyvä paha kyber -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla Aalto-yliopiston kybertuvallisuuden professori Jarno Limnéll, johtaja Leena Mörttinen Perheyritysten liitosta sekä tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvajohtaja Jani Kallio. Kuuntele koko keskustelu podcastina!

Keskustelijoiden lisävinkit aiheesta kiinnostuneille:

Jarno Limnéll: Katseluvinkki: Aalto yliopiston yleisöluentosarja Kyberturvallisuus koskettaa jokaista 
Leena Mörttinen: Zeynep Tufekcin TED-talk: Machine intelligence makes human morals more important
Jani Kallio: F-Securen turvallisuusaiheinen blogi yrityksille.
 

Kuinka hyvin tietoturva on huomioitu omassa yrityksessäsi?
Lataa maksuton opas ja lue askeleet parempaan tietoturvaan >
 

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.