Neljänteen teolliseen vallankumoukseen tiivistyy valtavia odotuksia. McKinseyn syyskuun katsauksen mukaan sen uskotaan luovan jopa 3,7 miljardia dollaria lisäarvoa vuoteen 2025 mennessä. Kuitenkin vain 30 prosenttia yrityksistä on toistaiseksi saanut tästä siivunsa.
Miten yritys pääsee tästä aarrearkusta osille? McKinseyn mukaan neljännen teollisen vallankumouksen, eli Industry 4.0:n, kynnyksellä kannattaa edetä seuraavia latuja:
- Aloita arvosta ja etene kohti teknologiaa, ei päinvastoin. Keskity tärkeimpiin, arvoa tuottaviin asioihin ja vahvaan visioon.
- Ole ihmiskeskeinen, älä työkalukeskeinen. Transformaation tulee olla selkeästi strategiasta johdettua. Esimiehiltä vaaditaan selkeää viestintää. Ylimmän johdon tuki on ensiarvoisen tärkeää, ei pelkkää teknologiavetoa.
- Tavoittele innovaatioilla integroitua teknologiavalikoimaa ja selkeää maalia. Infran pitää toimia lokaalisti ennen kuin se voi skaalautua globaaliksi, monet ratkaisut tuovat arvoa on-premise-ratkaisuina.
Yrityksellä, joka mielii kerätä tämän vallankumouksen hedelmiä, on täysi työ keskittyessään McKinseyn korostamiin arvon hakemiseen ja muutoksen johtamiseen.
Siksi nyt viimeistään on fiksua rakentaa arvokasta kumppaniverkostoa ympärilleen, eikä yrittää pitää yksin kaikkia palloja ilmassa.
Muistan elävästi, kun jo parikymmentä vuotta sitten eräs asiakkaani korosti minulle: ”Marja, jos sinä osaisit meidän toimialaamme, olisit meillä töissä. Sinä osaat IT:tä, joten meidän kannattaa mieluummin yhdistää voimamme”.
Tällainen ajattelu on voimissaan nykyisessä työssäni yritysverkkojen parissa. Verkkoyhteydet ovat juuri sellaista teknologiaa, johon ei kannata käyttää yrityksen omia resursseja, vaan koota osaajat ympärilleen.
Uunituore esimieheni Olli Sirkka esimerkiksi kirjoitti blogissaan uskovansa, että todelliset IoT-menestystarinat rakennetaan toimiala- tai yrityskohtaisen erityisosaamisen ja kumppanuuksien perustalle.
Hän kannattaa aina ensisijaisesti yhteistyötä yritysten olemassa olevien luottohenkilöiden ja -partnereiden välillä sen sijaan, että niiden tilalle tuotaisiin vakiopartnereista ja -alustoista koottu standardipaketti.
Parhaita kumppaneita ovat tunnetusti ne, jotka olet itse valinnut.
Vastajulkistetun DNA – Telenor -yhteistyön avulla pystymme jatkossa kumppanoitumaan niin Telenor Connexionin kuin eri maayhtiöidenkin kanssa. Asiakkaidemme nykyiset kumppanit ovat kuitenkin avainasemassa rakentamaan arvoa ydinosaamisellaan.
Industry 4.0 ei tietenkään etene tyhjiössä, vaan teknologista kehitystä ja yrityksiä ylipäätään ravistelevat isot megatrendit, kuten vaikkapa ilmastonmuutos. Presidenttimme näyttää arvokasta esimerkkiä puhuessaan sen torjunnasta Suomessa. Olen varma, että yritysten vastuullisuuden merkityksen kasvaessa, myös esineiden internetin ratkaisut nousevat yhä tärkeämmiksi. Siinäkin voi onnistua vain tekemällä yhteistyötä ja etsimällä uusia kumppaneita.
Lue myös, kuinka perheyritys Fredman Group hyppäsi teknologiakelkkaan.