Blogit

Kumppanuus kannattaa, jos mielii kerätä neljännen teollisen vallankumouksen hedelmiä

Neljänteen teolliseen vallankumoukseen tiivistyy valtavia odotuksia. McKinseyn syyskuun katsauksen mukaan sen uskotaan luovan jopa 3,7 miljardia dollaria lisäarvoa vuoteen 2025 mennessä. Kuitenkin vain 30 prosenttia yrityksistä on toistaiseksi saanut tästä siivunsa.

Miten yritys pääsee tästä aarrearkusta osille? McKinseyn mukaan neljännen teollisen vallankumouksen, eli Industry 4.0:n, kynnyksellä kannattaa edetä seuraavia latuja:

  1. Aloita arvosta ja etene kohti teknologiaa, ei päinvastoin. Keskity tärkeimpiin, arvoa tuottaviin asioihin ja vahvaan visioon.
  2. Ole ihmiskeskeinen, älä työkalukeskeinen. Transformaation tulee olla selkeästi strategiasta johdettua. Esimiehiltä vaaditaan selkeää viestintää. Ylimmän johdon tuki on ensiarvoisen tärkeää, ei pelkkää teknologiavetoa.
  3. Tavoittele innovaatioilla integroitua teknologiavalikoimaa ja selkeää maalia. Infran pitää toimia lokaalisti ennen kuin se voi skaalautua globaaliksi, monet ratkaisut tuovat arvoa on-premise-ratkaisuina.

Yrityksellä, joka mielii kerätä tämän vallankumouksen hedelmiä, on täysi työ keskittyessään McKinseyn korostamiin arvon hakemiseen ja muutoksen johtamiseen.

Siksi nyt viimeistään on fiksua rakentaa arvokasta kumppaniverkostoa ympärilleen, eikä yrittää pitää yksin kaikkia palloja ilmassa.

Muistan elävästi, kun jo parikymmentä vuotta sitten eräs asiakkaani korosti minulle: ”Marja, jos sinä osaisit meidän toimialaamme, olisit meillä töissä. Sinä osaat IT:tä, joten meidän kannattaa mieluummin yhdistää voimamme”.

Tällainen ajattelu on voimissaan nykyisessä työssäni yritysverkkojen parissa. Verkkoyhteydet ovat juuri sellaista teknologiaa, johon ei kannata käyttää yrityksen omia resursseja, vaan koota osaajat ympärilleen.

Uunituore esimieheni Olli Sirkka esimerkiksi kirjoitti blogissaan uskovansa, että todelliset IoT-menestystarinat rakennetaan toimiala- tai yrityskohtaisen erityisosaamisen ja kumppanuuksien perustalle.

Hän kannattaa aina ensisijaisesti yhteistyötä yritysten olemassa olevien luottohenkilöiden ja -partnereiden välillä sen sijaan, että niiden tilalle tuotaisiin vakiopartnereista ja -alustoista koottu standardipaketti.

Parhaita kumppaneita ovat tunnetusti ne, jotka olet itse valinnut.

Vastajulkistetun DNA – Telenor -yhteistyön avulla pystymme jatkossa kumppanoitumaan niin Telenor Connexionin kuin eri maayhtiöidenkin kanssa. Asiakkaidemme nykyiset kumppanit ovat kuitenkin avainasemassa rakentamaan arvoa ydinosaamisellaan.

Industry 4.0 ei tietenkään etene tyhjiössä, vaan teknologista kehitystä ja yrityksiä ylipäätään ravistelevat isot megatrendit, kuten vaikkapa ilmastonmuutos. Presidenttimme näyttää arvokasta esimerkkiä puhuessaan sen torjunnasta Suomessa. Olen varma, että yritysten vastuullisuuden merkityksen kasvaessa, myös esineiden internetin ratkaisut nousevat yhä tärkeämmiksi. Siinäkin voi onnistua vain tekemällä yhteistyötä ja etsimällä uusia kumppaneita.

Lue myös, kuinka perheyritys Fredman Group hyppäsi teknologiakelkkaan.

Avainsanat:

Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.