Blogit

Elmukelmun valmistaja hyppäsi teknologiakelkkaan

Elmukelmusta tunnettu perinteinen perheyhtiö päätti alkaa tavoitella täydellistä keittiötä. Isojen muutosten jälkeen jäljellä ovat tutut kuluttajatuotteet ja kasvava teknologiabisnes.

Miten kertakäyttöastioiden maahantuonnista alkunsa saanut perheyhtiö muuttuu teknologiayhtiöksi?

Määrätietoisella strategialla ja isolla kulttuurinmuutoksella, sanoo Elmukelmusta ja Eskimo-foliosta tutun Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

”Kaiken piti muuttua. Esimerkiksi vuonna 2014 päätimme lopettaa kertakäyttöastioiden maahantuonnin, josta koko yritys sai alkunsa. Teimme tällaisia päätöksiä, jotta voimme keskittyä uuteen. Muutos oli tosi iso myös henkilökunnalle, koska meidän piti kääntää näkökulma tuotteista ja tuotannosta asiakkaisiin”, Fredman kertoo.

Fredman Group haluaa viedä omavalvonnan nykyaikaan. Teknologia on ollut valmis jo pitkään, mutta nyt ravintolat ovat kiinnostuneet sen tuomista mahdollisuuksista. Nyt yhtiön sensorit jauhavat kellon ympäri dataa verkkoon.

Perinteisen perheyrityksen suunnanmuutos

Fredman Groupin operatiivinen vastuu siirtyi Peter Fredmanille tämän isältä vuonna 2008, ja viimeinen askel omistuksellisessa sukupolvenvaihdoksessa otettiin vuonna 2011.

Tavoitteeksi kirkastui täydellisen keittiön luominen. Siinä teknologialla on iso rooli.

”Kun määrittelimme tulevaisuuden askelia, isä sanoi minulle ja veljelleni, että hän ei tule koskaan neuvomaan mutta vastaa aina kun kysytään. Ja tämä on myös pitänyt. Olen aina arvostanut hänen kokemustaan”, Fredman sanoo.

Keittiössä käyttökohteita riittää. Kylmälaitteiden lisäksi nykyteknologialla hoituu ruuan tarjoilulämpötilan ja pintojen puhtauden valvonta.

”Kaikki omavalvonta on perinteisesti tehty hyvin manuaalisesti kynällä ja ruutupaperilla, mutta halusimme tuoda teknologian ja esineiden internetin keittiöiden omavalvontaan”, Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman sanoo.

Samalla Fredman Groupille syntyy valtava määrä dataa. Yhtiö on rekisteröinyt oman tekoälyratkaisun.

”Datan avulla yritykset voivat kehittää prosessejaan ja selvittää, miksi vaikka ruokahävikkiä syntyi tavanomaista enemmän. Tässä on valtavia mahdollisuuksia ruokaturvallisuuden parantamiseen ja hävikin vähentämiseen”, Fredman sanoo.

Ammattikeittiössä puhtauden ja elintarviketurvallisuuden voi varmistaa monenlaisilla mittalaitteilla. Kuvan laite kertoo, onko pöytä puhdas. Kuvaaja: Peter Forsgård
 

Ammattikeittiön työkaluista vientitähti?

Notkuvien buffetpöytien ja pitkien ruokalistojen kääntöpuoli on se, että ruokaa menee tonnitolkulla hukkaan. Fredman kertoo, että hävikin suuruus on kolmasosa kaikesta maailmassa valmistetusta ruuasta.

Sensoreiden ja tekoälyn avulla ammattikeittiö voi parantaa ruokaturvallisuutta ja torjua ruokahävikkiä. Vielä viisi vuotta sitten teknologisista ratkaisuista oltiin periaatteessa kiinnostuneita, mutta niihin ei vielä investoitu.

”Sensorit kehittyvät kovaa vauhtia. Digitaalisia neniäkin on jo. Lisäksi on esimerkiksi lihasnesteeseen perustuvaa analytiikkaa, joka tunnistaa, onko liha käyttökelpoista vai ei”, Fredman kertoo.

Elmukelmun valmistamisen rinnalla yhtiö onkin muuntautumassa teknologiavientiyritykseksi. Vienti on jo aloitettu Ruotsiin ja Irlantiin. Pilotit ovat käynnistymässä Singaporessa ja Saksassa, lisäksi töitä tehdään kaikissa Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa.

Lue myös: 5 askelta helppoon IoT-kokeiluun

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.