Elmukelmun valmistaja hyppäsi teknologiakelkkaan

Elmukelmusta tunnettu perinteinen perheyhtiö päätti alkaa tavoitella täydellistä keittiötä. Isojen muutosten jälkeen jäljellä ovat tutut kuluttajatuotteet ja kasvava teknologiabisnes.

Miten kertakäyttöastioiden maahantuonnista alkunsa saanut perheyhtiö muuttuu teknologiayhtiöksi?

Määrätietoisella strategialla ja isolla kulttuurinmuutoksella, sanoo Elmukelmusta ja Eskimo-foliosta tutun Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman.

”Kaiken piti muuttua. Esimerkiksi vuonna 2014 päätimme lopettaa kertakäyttöastioiden maahantuonnin, josta koko yritys sai alkunsa. Teimme tällaisia päätöksiä, jotta voimme keskittyä uuteen. Muutos oli tosi iso myös henkilökunnalle, koska meidän piti kääntää näkökulma tuotteista ja tuotannosta asiakkaisiin”, Fredman kertoo.

Fredman Group haluaa viedä omavalvonnan nykyaikaan. Teknologia on ollut valmis jo pitkään, mutta nyt ravintolat ovat kiinnostuneet sen tuomista mahdollisuuksista. Nyt yhtiön sensorit jauhavat kellon ympäri dataa verkkoon.

Perinteisen perheyrityksen suunnanmuutos

Fredman Groupin operatiivinen vastuu siirtyi Peter Fredmanille tämän isältä vuonna 2008, ja viimeinen askel omistuksellisessa sukupolvenvaihdoksessa otettiin vuonna 2011.

Tavoitteeksi kirkastui täydellisen keittiön luominen. Siinä teknologialla on iso rooli.

”Kun määrittelimme tulevaisuuden askelia, isä sanoi minulle ja veljelleni, että hän ei tule koskaan neuvomaan mutta vastaa aina kun kysytään. Ja tämä on myös pitänyt. Olen aina arvostanut hänen kokemustaan”, Fredman sanoo.

Keittiössä käyttökohteita riittää. Kylmälaitteiden lisäksi nykyteknologialla hoituu ruuan tarjoilulämpötilan ja pintojen puhtauden valvonta.

”Kaikki omavalvonta on perinteisesti tehty hyvin manuaalisesti kynällä ja ruutupaperilla, mutta halusimme tuoda teknologian ja esineiden internetin keittiöiden omavalvontaan”, Fredman Groupin hallituksen puheenjohtaja Peter Fredman sanoo.

Samalla Fredman Groupille syntyy valtava määrä dataa. Yhtiö on rekisteröinyt oman tekoälyratkaisun.

”Datan avulla yritykset voivat kehittää prosessejaan ja selvittää, miksi vaikka ruokahävikkiä syntyi tavanomaista enemmän. Tässä on valtavia mahdollisuuksia ruokaturvallisuuden parantamiseen ja hävikin vähentämiseen”, Fredman sanoo.

Ammattikeittiössä puhtauden ja elintarviketurvallisuuden voi varmistaa monenlaisilla mittalaitteilla. Kuvan laite kertoo, onko pöytä puhdas. Kuvaaja: Peter Forsgård
 

Ammattikeittiön työkaluista vientitähti?

Notkuvien buffetpöytien ja pitkien ruokalistojen kääntöpuoli on se, että ruokaa menee tonnitolkulla hukkaan. Fredman kertoo, että hävikin suuruus on kolmasosa kaikesta maailmassa valmistetusta ruuasta.

Sensoreiden ja tekoälyn avulla ammattikeittiö voi parantaa ruokaturvallisuutta ja torjua ruokahävikkiä. Vielä viisi vuotta sitten teknologisista ratkaisuista oltiin periaatteessa kiinnostuneita, mutta niihin ei vielä investoitu.

”Sensorit kehittyvät kovaa vauhtia. Digitaalisia neniäkin on jo. Lisäksi on esimerkiksi lihasnesteeseen perustuvaa analytiikkaa, joka tunnistaa, onko liha käyttökelpoista vai ei”, Fredman kertoo.

Elmukelmun valmistamisen rinnalla yhtiö onkin muuntautumassa teknologiavientiyritykseksi. Vienti on jo aloitettu Ruotsiin ja Irlantiin. Pilotit ovat käynnistymässä Singaporessa ja Saksassa, lisäksi töitä tehdään kaikissa Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa.

Lue myös: 5 askelta helppoon IoT-kokeiluun

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.