Koti tai hoivakoti − langattomuus mahdollistaa palvelut ja turvan

Vanhuksen toimintakyky heikkenee – pitääkö muuttaa palvelujen äärelle? Omaishoitajan liikkuminen heikkenee – onko muistisairaan pysyttävä kotona? Sairaanhoitajan pitäisi seurata haavan paranemista päivittäin – onko fyysiselle tarkastuskäynnille vaihtoehtoa?

Langattomia hyvinvointisovelluksia ja turvaratkaisuja kehitetään Suomessa runsaasti, koska suomalaiset laadukkaat matkapuhelinverkot luovat vakaan ja kattavan perustan uusille palveluille. Sote-uudistuksen tullessa vanhat toimintamallit ja rakenteet joudutaan arvioimaan uudelleen. Nyt on mahdollista ottaa käyttöön uusia ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä käyttäjää että maksajaa. Sekä taloudellisesti että käyttäjän elämänlaadun kannalta.

Moderni matkapuhelinverkko mahdollistaa nykyään hyvälaatuisen, salatun ja kontrolloidun videoyhteyden.  Hyvän kännykän hinnalla saa tarvittavat laitteet asennettuna ja testattuna käyttäjän asuntoon asti, jolloin vältetään osa terveyskeskuskäynneistä ja käynnin riskeistä (infektiot, liikkuminen).

Kun muistihäiriöisellä on paikantava turvaranneke hän voi liikkua kodin ulkopuolella turvallisesti yksinkin, mikä tutkimusten mukaan parantaa myös omaishoitajan elämänlaatua merkittävästi.

Antureita ja laitteita, joita ennen voitiin käyttää vain sairaalaympäristössä, on yhä enemmän kotikäytössä. Lääkäri saa nopeasti ja luotettavasti antureiden ja hoitajien kirjaustiedot verkon kautta tietokoneelle tai älypuhelimeen.

Sosiaali-ja terveysministeriö on juuri julkistanut uudet kärkihankkeet, joita rahoitetaan yhteensä 14,2 miljoonalla eurolla. Useimpien hankkeiden yhdistävä tekijä on koti ja sinne langattomasti tuotavat palvelut ja uudet toimintamallit.

Mobiilidatan uusien käyttötapojen ansiosta matkapuhelinverkko on myös kodin hyvinvointiverkko.

Kirjoittaja on mobiiliverkossa toimivia turvarannekkeita kehittävän ja valmistavan suomalaisen Everonin tuotejohtaja Tommi Lunden.

Avainsanat:

Digitalisaatio Verkko Yhteydet Mobiili Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.