Kolme vinkkiä kansainvälistyvälle yritykselle

Yrityksen kansainvälistyminen näkyy niin yrityksen sisäisessä kulttuurissa kuin teknisemmissäkin asioissa, kuten verkkotarpeissa. Suomalainen suorasukainen viestintätapa saattaa tuntua eteläeurooppalaisesta kollegasta tai yhteistyökumppanista kylmältä ja epäkohteliaalta, kun taas pohjoismaalaisille itsestään selvät tietoturva-asiat saattavat olla muille vieraita.

Kansainvälistyminen on koko yrityksen läpileikkaava prosessi, jossa tulee huomioida kaikki aina työntekijöistä palvelun tai tuotteen loppukäyttäjiin asti. Etätyön yleistyessä yrityksen on entistä helpompi haalia riveihinsä tekijöitä mistä päin maailmaa tahansa, jolloin on tärkeää määrittää esimerkiksi työkieli ja yhteiset pelisäännöt sekä varmistaa turvalliset yhteydet toimipisteiden välillä.

Seuraavien kolmen vinkin avulla yrityksesi pystyy ottamaan seuraavan askeleen kohti maailmanvalloitusta!

1. Muista viestiä pelisäännöt

Kansainvälistyvässä tai jo kansainvälistyneessä yrityksessä kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota yhteisten pelisääntöjen viestimiseen, oli sitten kyse tietoturva-asioista tai työajoista. Suurimmalle osalle voi olla itsestäänselvyys, ettei firman asioista tule keskustella ulkopuolisten kanssa, mutta eri kulttuureissa tiedon jakamiseen voidaan suhtautua eri tavalla. Samalla tavoin amerikkalaiselle kollegalle voi tulla yllätyksenä, että Pohjoismaissa työpäivä ei veny pitkälle iltaan, vaan suurimmilta osin työasiat hoidetaan kello 9–17 välisenä aikana.

Yrityksen kulttuurista, tavoista ja säännöistä kannattaakin koota tietopankki, joka sisältää vinkkejä ja ohjeita työntekijöille. Tietopankkiin kannattaa ainakin kirjata ohjeet etätöiden tekoon ja sairastumisen varalle, eri osa-alueiden vastuut ja vastuuhenkilöt, samoin tietoturvaohjeet sekä tiedot yrityksen käyttämistä, työntekoa tukevista ohjelmista ja apeista.

2. Tutustu uuteen markkinaan huolellisesti

Kun kansainvälistyminen siirtyy seuraavalle tasolle, eli tuotteen tai palvelun viemiseen ulkomaille, on ensimmäisenä syytä tutustua uuteen markkina-alueeseen huolellisesti. Erityisen tärkeää on selvittää uuden markkinan erityispiirteet sekä se, millä kielellä alueella viestitään. Ensimmäisten konkreettisten askelten joukossa on oikeiden kontaktien ja kumppaneiden löytäminen kohdemarkkinan sisältä. Yhtä tärkeää on myös valita toimintamalli sekä rakentaa strategia laajentumiselle.

3. Turvalliset yhteydet toimipisteeltä toiseen

On yritykselläsi sitten työntekijöitä tai toimipisteitä Suomen ulkopuolella, tietoturvan kannalta on äärimmäisen tärkeää taata turvallinen verkkoyhteys. Usein suomalaisyritykset aloittavat kansainvälistymisen muista Pohjoismaista ja DNA tarjoaakin tähän avuksi Nordic Connect -palvelun. Palvelu yhdistää maantieteellisesti erillään olevat yrityksen toimipisteiden lähiverkot Pohjoismaissa (Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska) yhtenäiseksi suljetuksi, tietoturvalliseksi yritysverkoksi niin kiinteästi kuin langattomasti. Myös yhteydet Baltiaan ovat järjestettävissä.

Yritysten verkkotarpeet voivat vaihdella laajasti, mutta vaativimmatkin asiakasverkkototeutukset onnistuvat monipuolisilla lisä- ja liitännäispalveluilla. Nordic Connectin avulla myös kaikki eri lähiverkkojen palvelut ovat käytettävissä kaikissa yrityksen toimipisteissä.

 

Lue lisää siitä, kuinka yhdistät yrityksesi toimipisteet kiinteästi tai langattomasti.

Lataa opas: Näin yrityksesi kansainvälistyy

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Digitalisaatio Muuttuva työ Teknologiatrendit
 

Lue lisää uudesta työstä

11/2021 Jaana-Liisa Malin

Fiksumpi tapa tehdä työtä ei synny itsestään 

Pitkät työpäivät monta rautaa tulessa eivät ole pelkästään vuoden lopulle ominaista aikaa, vaan monesti jatkuva olotila vuoden ympäri.
DNA:lla Jussi Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

DNA:n tuore toimitusjohtaja Jussi Tolvanen: "Operaattoriala on teknologian muutosten ytimessä" 

Uudessa organisaatiossa Tolvasta on ihastuttanut yrittäjämäinen ote, joka läpäisee koko organisaation.
11/2021 DNA Business

Askarruttaako IoT? DNA on yhdistänyt voimansa Telenorin kanssa ja nyt osaamista riittää 

DNA on vastikään yhdistänyt voimansa kansainvälisen Telenorin kanssa.
11/2021 DNA Business

2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssa?

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.