Valitse IoT-verkkoteknologia käyttötarkoituksen mukaan – kolme vinkkiä käyttöönottoon

IoT-teknologia tarjoaa mahdollisuuksia aina etänä suoritettavista leikkauksista toimistojen olosuhteiden hallintaan. Tamperelainen IGL-Technologies hyödyntää LTE-CAT1-teknologiaa lataustolppien hallinnassa – miksi yritys päätyi juuri tähän ratkaisuun ja mitä jokaisen IoT-ratkaisuista kiinnostuneen kannattaa tietää teknologian valinnasta?

IGL-Technologiesin toimitusjohtaja Alexander Ivainen liikeidea lähti liikkeelle hänen opinnoistaan. Automaatiota Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskellut Ivaine oli tullut opintojen kautta tutuksi erilaisten verkkoratkaisujen kanssa. Katsellessaan koulun ikkunasta pihalla olevia lämmitystolppia, hän alkoi pohtimaan ratkaisuja niiden etäohjaamiseksi - ja siitä se idea sitten lähti.

Tänä päivänä IGL-Technologies tuottaa pysäköinnin hallinnan ratkaisuja, joihin kuuluvat pysäköintipaikan varaaminen, kadunvarsipysäköinnin maksaminen sekä sähköautojen lataustolppien ohjaus. Lataustolppien ohjaus vaatii varman ja mahdollisimman viiveettömän verkon, joka toimii vaikeissakin olosuhteissa, kuten maan alla tai kaukana kaupungeista. Yhteyden varmistamiseksi yritys on juuri siirtymässä käyttämään LTE-CAT1-verkkoa. 

Vähän virtaa kuluttavat ja kauas kantavat verkot

LTE-CAT1-verkko on yksi monista erityisesti IoT-applikaatioille kehitetyistä mobiiliverkossa toimivista yhteysmuodoista. LTE on osa LPWAN-verkkojen perhettä, jonka kirjainyhdistelmä tulee sanoista low-power wide area network. Nimensä mukaisesti LPWAN-verkko kuluttaa vain vähän virtaa ja toimii pitkienkin matkojen päähän.

“Kokeilimme myös muita LPWAN-vaihtoehtoja, kuten NB-IoT:ia ja Sigfoxia. Päädyimme kuitenkin valitsemaan LTE-CAT1-yhteyden, sillä tavoittelemme mahdollisimman matalaa viivettä, eli reaaliaikaisuutta”, Ivaine kertoo.

LPWAN-teknologioita on useita erilaisia, muun muassa LTE-M, NB-IoT, Sigfox, LoRa, Symphony Link ja Weightless. Tämän teknologian ytimessä on tarjota IoT-laitteille yli kymmenen vuoden akun- tai paristonkesto sekä toimiva yhteys. Ideana ei ole siirtää massiivista määrää dataa nopeasti kerralla, vaan lähettää pieniä datamääriä harvemmin ja varmemmin. Tällä tavoin laitteille, joita ei ole kytketty verkkovirtaan, varmistetaan pitkä elinkaari ja huoltoväli.

Kolme vinkkiä käyttöönottoon

IoT-ratkaisujen implementoinnissa ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota käyttökohteeseen: kuinka paljon dataa halutaan kuljettaa, mistä mihin data kulkee, onko viiveellä suuri merkitys, onko akunkesto kriittistä ja tarvitaanko ratkaisuun globaalia konnektiviteettiä. Esimerkiksi lataustolppien kohdalla viivettä halutaan minimoida, kun taas toimiston sisäilman pitkäaikaisessa seurannassa sen merkitys on vähäisempi. Toisin sanoen, tässä teknologiassa käyttökohde määrittää sen, millainen yhteys kannattaa hankkia.

“Kun meidän asiakkaamme tarvitsee lataustolppaa, hän haluaa yhteyden siihen heti, eikä vasta sekuntien päästä. LTE-CAT1 vastasi meidän vaatimuksiimme, kun taas esimerkiksi Sigfoxilla viiveen määrä kasvoi liian suureksi. Tämän lisäksi yhteytemme on toimittava parkkihalleissa maan alla sekä maaseudulla, jolloin teknologiaan kohdistui tiettyjä lisävaatimuksia”, Ivaine kuvailee.

Toisena asiana kannattaa huomioida ajoitus, sillä teknologiat kehittyvät koko ajan. Tällä hetkellä esimerkiksi LTE-verkot ovat hyviä valintoja, sillä ne toimivat globaalisti monissa käyttökohteissa. Myös 5G tekee tuloaan IoT:n maailmaan, ja vaikka 4G on tällä hetkellä monessa sovelluskohteessa vielä varsin riittävä, saattaa tilanne muuttua ajan myötä vaatimusten kehittyessä. On tärkeää, että yrityksen tarjoama palvelu toimii moitteettomasti sekä tänään että huomenna.

Kolmantena vinkkinä on hyvä kartoittaa mahdolliset kumppanit, sillä pyörää ei tarvitse keksiä itse uudelleen. IoT:n käyttöönoton voi tehdä joko itse tai kumppanin avustuksella. Usein operaattorit tarjoavatkin apua aina ideoinnista yhteyksien ylläpitoon asti. Itse tekemällä ei myöskään aina säästä rahassa eikä ajassa, sillä uuden teknologian käyttöönottoon liittyy usein paljon oppimista ja yllättäviä käänteitä. Operaattorien kautta käyttöönotossa saa tuekseen kaiken siihen asti kerätyn tietotaidon sekä kokemuksen.

 

Haluatko oppia lisää LTE-CAT1- ja NB-IoT-teknologioista? Lataa maksuton Diving Deep with IoT -webinaarimme!

 

Artikkeli päivitetty 15.6.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 7.5.2021.

Avainsanat:

IoT Digitalisaatio Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

10/2023 DNA Yrityksille

Tavoitteena entistä toimivampi asiakaspalvelu? Helppokäyttöinen mobiilisovellus auttaa sekä yritystä että asiakasta

DNA Call on yrityksille suunnattu mobiilisovellus.
Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.