IoT-teknologiassa käyttökohde määrittää valintoja

Erilaiset IoT-ratkaisut ovat yleistymässä vauhdilla. Teknologia tarjoaa mahdollisuuksia aina etänä suoritettavista leikkauksista toimistojen olosuhteiden hallintaan. Tamperelainen IGL-Technologies hyödyntää LTE-M-teknologiaa lataustolppien hallinnassa – miksi yritys päätyi juuri tähän ratkaisuun ja mitä jokaisen IoT-ratkaisuista kiinnostuneen kannattaa tietää teknologian valinnasta?

IGL-Technologiesin toimitusjohtaja Alexander Ivainen liikeidea lähti liikkeelle hänen opinnoistaan. Automaatiota Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskellut Ivaine oli tullut opintojen kautta tutuksi erilaisten verkkoratkaisujen kanssa. Katsellessaan koulun ikkunasta pihalla olevia lämmitystolppia, hän alkoi pohtimaan ratkaisuja niiden etäohjaamiseksi - ja siitä se idea sitten lähti.

Tänä päivänä IGL-Technologies tuottaa pysäköinnin hallinnan ratkaisuja, joihin kuuluvat pysäköintipaikan varaaminen, kadunvarsipysäköinnin maksaminen sekä sähköautojen lataustolppien ohjaus. Lataustolppien ohjaus vaatii varman ja mahdollisimman viiveettömän verkon, joka toimii vaikeissakin olosuhteissa, kuten maan alla tai kaukana kaupungeista. Yhteyden varmistamiseksi yritys on juuri siirtymässä käyttämään LTE-M-verkkoa. 

Vähän virtaa kuluttavat ja kauas kantavat verkot

LTE-M-verkko on yksi monista erityisesti IoT-applikaatioille kehitetyistä mobiiliverkossa toimivista yhteysmuodoista. LTE-M on osa LPWAN-verkkojen perhettä, jonka kirjainyhdistelmä tulee sanoista low-power wide area network. Nimensä mukaisesti LPWAN-verkko kuluttaa vain vähän virtaa ja toimii pitkienkin matkojen päähän.

“Ennen LTE-M-yhteyttä kokeilimme myös muita LPWAN-vaihtoehtoja, kuten NB-IoT:ia ja Sigfoxia. Päädyimme kuitenkin valitsemaan LTE-M-yhteyden, sillä tavoittelemme mahdollisimman matalaa viivettä, eli reaaliaikaisuutta”, Ivaine kertoo.

LPWAN-teknologioita on useita erilaisia, muun muassa LTE-M, NB-IoT, Sigfox, LoRa, Symphony Link ja Weightless. Tämän teknologian ytimessä on tarjota IoT-laitteille yli kymmenen vuoden akun- tai paristonkesto sekä toimiva yhteys. Ideana ei ole siirtää massiivista määrää dataa nopeasti kerralla, vaan lähettää pieniä datamääriä harvemmin ja varmemmin. Tällä tavoin laitteille, joita ei ole kytketty verkkovirtaan, varmistetaan pitkä elinkaari ja huoltoväli.

Kolme vinkkiä käyttöönottoon

IoT-ratkaisujen implementoinnissa ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomiota käyttökohteeseen: kuinka paljon dataa halutaan kuljettaa, mistä mihin data kulkee, onko viiveellä suuri merkitys, onko akunkesto kriittistä ja tarvitaanko ratkaisuun globaalia konnektiviteettiä. Esimerkiksi lataustolppien kohdalla viivettä halutaan minimoida, kun taas toimiston sisäilman pitkäaikaisessa seurannassa sen merkitys on vähäisempi. Toisin sanoen, tässä teknologiassa käyttökohde määrittää sen, millainen yhteys kannattaa hankkia.

“Kun meidän asiakkaamme tarvitsee lataustolppaa, hän haluaa yhteyden siihen heti, eikä vasta sekuntien päästä. LTE-M vastasi meidän vaatimuksiimme, kun taas esimerkiksi Sigfoxilla viiveen määrä kasvoi liian suureksi. Tämän lisäksi yhteytemme on toimittava parkkihalleissa maan alla sekä maaseudulla, jolloin teknologiaan kohdistui tiettyjä lisävaatimuksia”, Ivaine kuvailee.

Toisena asiana kannattaa huomioida ajoitus, sillä teknologiat kehittyvät koko ajan. Tällä hetkellä esimerkiksi LTE-M ja NB-IoT ovat hyviä valintoja, sillä ne toimivat globaalisti monissa käyttökohteissa. Myös 5G tekee tuloaan IoT:n maailmaan, ja vaikka 4G on tällä hetkellä monessa sovelluskohteessa vielä varsin riittävä, saattaa tilanne muuttua ajan myötä vaatimusten kehittyessä. On tärkeää, että yrityksen tarjoama palvelu toimii moitteettomasti sekä tänään että huomenna.

Kolmantena vinkkinä on hyvä kartoittaa mahdolliset kumppanit, sillä pyörää ei tarvitse keksiä itse uudelleen. IoT:n käyttöönoton voi tehdä joko itse tai kumppanin avustuksella. Usein operaattorit tarjoavatkin apua aina ideoinnista yhteyksien ylläpitoon asti. Itse tekemällä ei myöskään aina säästä rahassa eikä ajassa, sillä uuden teknologian käyttöönottoon liittyy usein paljon oppimista ja yllättäviä käänteitä. Operaattorien kautta käyttöönotossa saa tuekseen kaiken siihen asti kerätyn tietotaidon sekä kokemuksen.

 

Haluatko oppia lisää LTE-M- ja NB-IoT-teknologioista? Lataa maksuton Diving Deep with IoT -webinaarimme!

Avainsanat:

IoT Digitalisaatio Innovaatio
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.