IoT-kisa käydään internetin säännöillä: voittava joukkue tarvitsee globaalia skaalaa

Meillä koripallon ystävillä on viime aikoina ollut mahdollisuus nauttia poikkeuksellisen hienosta kansainvälisestä menestyksestä. On nähty Susijengi-ilmiö, miesten EM-kotikisat Suomi100-juhlavuonna, Petteri Koposen paluu Euroopan huipulle Barcelonassa sekä Lauri Markkasen menestys Chicagossa, tarunhohtoisessa NBA:ssa. Mistä nämä voiton avaimet ovat yhtäkkiä löytyneet?

1990-luvulla Chicago Bullsia johdattivat voitosta voittoon tähtivalmentaja Phil Jackson ja tähtipelaaja Michael Jordan. Valmentajan mukaan "there is no I in the team", kun taas pelaajan mukaan "there is an I in the win".

Olivatko Chicago Bullsin saavuttamat kuusi mestaruutta tähtipelaajan saavutuksia, vaiko hyvän valmennuksen ja monipuolisista pelaajista yhteen hitsautuneen joukkueen?

NBA:ssa on havahduttu siihen, että kilpailu pelipaikoista on muuttunut ennätyksellisen kansainväliseksi. Yhteensä 30 joukkueessa on nyt pelaajia peräti 42 eri maasta. Yksi tämän vuosituhannen menestyneimmistä NBA-seuroista, San Antonio Spurs, onkin jo pitkään perustanut voittavan pelitapansa kansainvälisten roolipelaajien saumattoman yhteistyön varaan.

Spursin valmentajavelhoa Greg Popovichia arvostetaan nimenomaan kansainvälisten roolipelaajien kehittämisessä ja hyödyntämisessä. Puhutaan peliälyn hyödyntämisestä oivalluttavassa pelitavassa. Toki kansainvälisestä kokoonpanosta on muitakin etuja, kuten fanituotteiden globaali menekki ja massiiviset tv-tuotot.

Myös bisnesmaailmassa on aika havahtua siihen, että kansainvälisyys on täyttä totta ja vahvuuksilla pelaaminen on voittava strategia.

Nopeasti kasvavassa IoT-liiketoiminnassa kansainvälisyys on kiinteä osa päivittäistä treeniohjelmaa ja samalla välttämätön edellytys menestykselle tulevaisuudessa. IoT-liiketoimintaympäristössä tarvitaan avointa keskustelua ja rajapintoja esimerkiksi kumppaneiden, teknologioiden, taajuuksien, sisämarkkinoiden, viranomaisten, standardien, tietoturvavaatimusten, alustojen, arvoketjujen, pilviympäristöjen, vertikaalien, asiakkaiden, loppuasiakkaiden ja yhteisöjen kanssa.

Useamman vuoden kokemuksella IoT-teknologioista ja -liiketoimintamalleista tiivistäisin alan ytimeksi ”there is an I in the IoT”, ja tässä tapauksessa I viittaa nimenomaan internetiin alkuperäisiin perusperiaatteisiin ja pelifilosofiaan: avoimuuteen ja yhteistyöhön. Tähtipelaajat eivät yksin riitä, kun menestys on joukkuepeliä.

Voittavan kokoonpanon on rakennuttava kestävästi kehittyvällä tavalla. Globaalin talouden realiteetit on hyvä tunnustaa viimeistään nyt, kun nopeasti kehittyvän IoT-markkinan seuraavat pudotuspelit lähestyvät. Omien vahvuuksien varaan rakentuva rooli on pystyttävä tunnistamaan ja viestimään selvästi, jotta positio avaisi ovet sekä kotimaisiin, kansainvälisiin että ulkomailta kotimaahan tehtäviin IoT-toteutuksiin.

Operaattorina meillä on selkeä pelipaikka globalisoituvalla IoT-kentällä: olemme ensisijaisesti liitettävyyden mahdollistaja. Harjoituskaudella keskityimme pitämään mielemme avoimina, hankkimaan riittävän pohjakunnon sekä luomaan voittavan joukkuekemian. Tavoitekin on kirkas: tuoda IoT-markkinoille globaalisti skaalautuva pelitapa.

Koska vain muutos on pysyvää, oheisharjoittelun on jatkuttava tauotta myös kisakaudella. On tuotava kentälle uutta teknologiaapalveltava globaalisti ja mahdollistettava turvallinen skaalautuminen. Kotimaan poikkeuksellisen hyvin toimivalla kentällä on huolehdittava jatkuvasta suorituskyvyn ja kustannustehokkuuden kehittämisestä.

Kun alustatalouden panokset kasvavat, me haluamme olla osa joukkuetta, jonka tähtipelaajat - asiakkaamme - rakentavat kansainvälisessä kilpailussa voittavia IoT-menestystarinoita.

Koripallotähtemme maailmalla ovat jo näyttäneet, että meillä suomalaisilla on rahkeita menestyä yhdessä maailman suurimmista ja kilpailluimmista palloilu- ja joukkuelajeista. Olisipa hienoa nähdä myös suomalaisen IoT-palvelun nousevan joukkuepelin edelläkävijäksi ja ottavan kansainvälistyneessä IoT-markkinassa haltuunsa Lauri Markkasen lempinimen - the Finnisher.

Tervetuloa käymään kanssamme läpi voittavaa pelifilosofiaasi Helsingin Nordic IoT Week -tapahtumassa 17.-18. huhtikuuta. Lue myös suomalaisille yrityksille oleellisimmat poimintamme tutkimusyhtiö Forresterin tämän vuoden kuumimmista IoT-trendeistä!

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

8/2022 Lasse Salonen

Mitä yhteistä on kajakkipyörähdyksellä ja tietoturvalla? Toisto, toisto ja toisto

Etukäteen pahimman pelkääminen ei auta – oli kyse sitten kyberturvallisuudesta tai kaatumisesta kylmässä ja myrskyisessä vedessä.
7/2022 DNA Business

Datan käyttö räjähdysmäisessä kasvussa – näin se tulee muuttamaan arkeamme

Kestävä kehitys on yhä suuremmassa roolissa, kun ICT-yhtiöt rakentavat ekosysteemejään ja kehittävät huomisen teknologiaa.
7/2022 DNA Business

Vikasietoisuutta vai joustavuutta tien päälle? Tehokkailla yritysratkaisuilla yhteydet toimivat siellä missä sinäkin

Vikasietoisuutta vai joustavuutta? Kolme yritysliittymää vertailussa: räätälöi omannäköisesi sopimus.
7/2022 DNA Business

Kahdeksan älykkäiden kaupunkien IoT-sovellusta – näin yritykset hyödyntävät IoT:tä

Älykaupunkiteknologiat tarjoavat toimivia keinoja kaupungistumisen aiheuttamiin haasteisiin.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.