Kumpi tekee toimialasi uberit, sinä vai kilpailija?

Yksi tämän hetken kuumimmista puheenaiheista on alustatalous. Yritykset koosta riippumatta etsivät digitaaliseen alustaan perustuvaa liiketoimintamallia. Tavoitteena on muokata toimialan logiikka uusiksi - eli tehdä oman toimialan uberit - ennen kilpailijoita.

Jopa pääministerimme uskoo, että investoinnit alustatalouteen ovat keskeinen peliliike kansantaloutemme tulevaisuudelle. Valtion sijoitusyhtiö Solidium päätyi investoimaan myös vanhaan kunnon Nokiaan, nousten kertaheitolla suuromistajaksi.

Alustataloudessa panokset ovat nyt erittäin korkealla.

Jos McKinseyn tekemään Disruptive Technologies -raporttiin on uskominen, peliliikkeet ovat oikeita. Raportin mukaan maailman kolme talousvaikutuksiltaan suurinta disruptiivista eli markkinoita muuttavaa teknologiaa vuonna 2025 ovat mobiili internet, asiantuntijatyön automatisointi sekä esineiden internet (IoT).

Näiden teknologioiden päälle rakentuvien uusien digitaalisten palveluiden nopea kasvu edellyttää alustojen hyödyntämistä.

Alustoihin liittyy kuitenkin myös riskejä, ja oikeiden valintojen tekeminen yrityksissä askarruttaa.

Pelkästään IoT-alustaratkaisujen markkinoilla oli viime vuonna yli 450 toimijaa. Kovasta hypestä huolimatta vain muutama niistä saavutti yli 50 % vuosittaisen kasvun ja onnistui luomaan kannattavaa liiketoimintaa. Yritysjärjestelyitä tapahtuikin kuukausittain, ja tapahtunee jatkossakin.

Uskon vahvasti, että yritysten kannattaa valita liiketoimintojensa kivijalaksi ainakin yksi iso ja globaali IoT-alusta. Sen lisäksi on usein perusteltua valita kourallinen pienempiä alustoja täydentämään kokonaisuutta.

Olisi toki hienoa nähdä, että myös suomalainen IoT-alusta nousisi maailmankartalle. Jos liiketoimintasi on kuitenkin valmiina kasvuun jo nyt eikä aikaa odotteluun ole, suosittelen tutustumaan Kiarash Irandoustin listaan yhdeksästä vallankumouksellisesta IoT-alustasta.

Täällä Suomessa IoT-aiheet tulevat olemaan erityisen vahvasti tapetilla nyt huhtikuussa, kun Nordic IoT Week kokoaa Helsinkiin hienon joukon alan johtavia toimijoita. Myös DNA Business on tapahtumassa vahvasti mukana - pidä siis korvasi auki, ja tervetuloa paikan päälle juttelemaan lisää!

Lue myös viisi suomalaisille yrityksille oleellisinta poimintaa tutkimusyhtiö Forresterin tämän vuoden kuumimmista IoT-trendeistä!

Avainsanat:

IoT

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Tietotyöläiset työskentelevät tulevaisuudessakin hybridisti – Millaiset yhteydet paikkariippumaton työnteko vaatii?

Hybridityöskentelyssä työpiste vaihtelee.
3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.