Blogit

Jyrääkö Amazonin hyökyaalto sinunkin liiketoimintasi?

Amazon avaa hyvin todennäköisesti lähiaikoina kauppapaikkansa Pohjoismaissa, myös Suomessa. Näin uutiset kertoivat pari viikkoa sitten. Jos tämä pitää paikkansa, asia on järisyttävän iso. Yrityspäättäjien on viimeistään nyt erittäin aiheellista kokoontua vilkkaasti aivoriiheen strategiansa äärelle.

Whatsapp, Skype ja muut internetiä hyödyntävät viestintäsovellukset pakottivat operaattorit uudistamaan liiketoimintamallinsa 2000-luvun alussa. Apple, Google, Facebook, Netflix ja Spotify mullistivat mediamarkkinat.

Amazonin vaikutus on kertaluokkaa suurempi ja koskettaa selvästi useampaa toimialaa, koska sen palvelukirjo ulottuu poikkeuksellisen laajalle.

Amazonin ydin on verkkokaupassa ja sitä tukevan teknologian hyödyntämisessä. Tavoitteena on tarjota asiakkaille edullisesti mitä ikinä he voivat tarvita tai haluta, nopeammin ja sujuvammin kuin kukaan muu.

 • Amazonin verkkokaupan valikoimassa on yli 500 miljoonaa tuotetta. Sen suosittelukoneisto pohjautuu todennäköisesti maailman kattavimpaan datamassaan ihmisten ostokäyttäytymisestä. Yhden klikkauksen ostoprosessi ja todella nopeat toimitukset ovat vahvoja kilpailuetuja, unohtamatta edullisia hintoja.
   
 • Amazonin kauppapaikalla toimii yli 2 miljoonaa kauppiasta, jotka kilpailevat asiakkaista pääosin hinnalla. Ainakin tähän mennessä Amazon on antanut suurimman osan digitalisaation ja skaalan mahdollistamista säästöistä suoraan loppuasiakkaalle: tästä kertoo Amazonin verkkokaupan liikevoittoprosentti, joka oli viime vuonna vain 2,7.
   
 • Amazon on ajanut lukuisia perinteikkäitä kauppaketjuja konkurssiin, joukossa mm. ikoniset Toys’R’Us ja Radio Shack. Ne eivät osanneet toimia Amazon-maailmassa eivätkä onnistuneet palvelemaan asiakkaitaan verkossa. Monet perinteiset tavaratalot ja kauppaketjut, kuten Macy's, Sears ja JCPenney ovat suurissa vaikeuksissa. Yksin Sears sulki noin 6500 kauppaa vuonna 2017. Amazonin laajentuminen päivittäistavarakauppaan on selkeä haaste jopa Walmartin ja Carrefourin kokoisille jäteille.

Kanta-asiakasohjelma on keskeinen osa Amazonin menestystä. Jo noin puolet amerikkalaisista ja yli kolmasosa brittiläisistä kotitalouksista maksavat 99 dollaria vuodessa Amazon Prime -asiakkuudesta. He saavat ilmaisen ja nopean kotiinkuljetuksen lisäksi monia muita etuja: mm. tv- ja musiikkipalvelut, pelejä, Washington Post -lehden, e-kirjoja ja pilvitallennuspalvelun.

Pelkästään tv-sarjojen tuottamiseen ja urheiluoikeuksien ostamiseen Amazonin arvioidaan käyttävän noin viisi miljardia dollaria vuodessa. Amazonin omistamalla ja Amazon Prime -asiakkuuteen sisältyvällä pelivideoiden suoratoistopalvelulla Twitchillä on enemmän katsojia kuin Netflixillä ja HBO:lla yhteensä. Amazonin omat private label -tuotteet ovat myynnissä vain Prime-asiakkaille.

Näin laajan kanta-asiakasohjelman kanssa on kenen tahansa vaikea kilpailla. Mittava ristiinsubventio aiheuttaa laineita lukuisille toimialoille.

Amazon on aina ollut erinomainen hyödyntämään teknologiaa ja se on myös yksi maailman vahvimmista teknologiataloista. Yhä useampi yritys rakentaa oman infransa saman Amazonin AWS-pilven päälle, jolle Amazonin verkkokauppa on rakennettu. Tälläkin alueella Amazon on markkinajohtaja.

Amazonin keskeisimpiä panostusalueita on tekoäly ja sen hyödyntäminen liiketoiminnassa kilpailijoita paremmin. Pilvi-infran tapaan myös tekoälyteknologiaa myydään muillekin.

Tämän hetken kuumimmassa käyttöliittymässä, ääniohjauksessa, Amazonilla on erittäin vahva jalansija. Amazonin Alexa on kodin ääniohjatuissa laitteissa selvä markkinajohtaja, ja siihen on integroitu USA:ssa jo noin 30 000 palvelua.

Eikä tässä vielä kaikki: lonkeroita on paljon lisää, ja yhä enemmän on suunnitteilla.

 • Amazon käynnisti noin neljä vuotta sitten B2B-kauppapaikan, joka on nopeasti syrjäyttänyt monia perinteisiä toimijoita.
 • Verkkokaupan toimituskulujen alentamiseksi Amazon perusti keikkatalouteen pohjautuvan Amazon Flex -lähettipalvelun.
 • Seuraavaksi Amazonin huhutaan olevan perustamassa oman kuljetuspalvelun, joka haastaa UPS:n ja Fedexin kaltaiset kuriirijätit.
 • Maksamiseen liittyvien transaktiokulujen alentamiseksi Amazonilla on tarjota oma luottokortti, ja sen arvellaan laajentuvan myös pankkisektorille.

Markkina-arvoltaan Amazon on jo nyt maailman toiseksi suurin yhtiö, kun se alkuvuodesta ohitti Microsoftin sekä Googlen emoyhtiön Alphabetin. Amazonin ennustetaan olevan ensimmäinen yhtiö historiassa, joka ylittää tuhannen miljardin dollarin arvon. Amazon käyttää lähes kaikki tuottonsa liiketoimintansa kasvattamiseen, eikä se ole koskaan jakanut osinkoja. Erittäin tehokkaaksi trimmatun koneiston hyödyt se ohjaa pääosin asiakkaille, edullisempien hintojen muodossa.

Nyt näyttää siis vahvasti siltä, että Amazon rantautuu suomalaistenkin kuluttajien arkeen.

Veikkaanpa, että monen suomalaisen firman kulmahuoneissa mietitään viimeistään nyt kuumeisesti, miten olla jäämättä hyökyaallon alle ja kuinka tulisi asemoitua Amazonin eri liiketoimintojen ja alustojen suhteen. Jos liiketoiminnan digitalisointi on jäänyt tähän saakka retuperälle, nyt alkaa olla kiire!

Lue myös sijoittaja Kim Väisäsen mietteet alustataloudesta ja kansainvälisten alustajättien voimasta!

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly Teknologia Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.